Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis bare man tjener penge nok, straffes man ikke

Rasmus Jarlov er forarget. Men forargelse over Danske Bank har der været nok af i årenes løb. Nu er det på tide med konsekvenser.

Skeletterne vælter ud af (bank)skabet i sagen om hvidvaskning i Danske Bank. Mens ubegribeligt store pengesummer er strøget ud og ind af bankens estiske filial, har ingen tilsyneladende løftet et øjenbryn i bankens ledelse. Samtidig er konsekvensen for at hvidvaske 53 mia. kr. for våbenhandlere og andre kriminelle totalt fraværende. Det er fuldstændig forrykt. Det er ikke første gang, at Danske Bank overgår sig selv i griskhed på samfundets bekostning. Nu må hammeren falde.

Den nye erhvervsminister er forarget, men forargelse over Danske Bank har der været nok af i årernes løb. Det, vi mangler, er konsekvenser. I andre lande, hvor der har været mindre hvidvaskningssager, har det ført til retslige efterspil med bøder i milliardklassen til de involverede banker. Mon ikke også Danmark kunne få nogle gode jurister på banen, og at bagmandspolitiet kunne finde noget, hvis politikerne bad dem? Jeg tror det.

Min tålmodighed med Danske Bank er totalt væk efter flere år med skandalesager. Først var banken en væsentlig årsag til, at finanskrisen ramte Danmark hårdt. De udlånte penge til Gud og hvermand uden at kigge på kassebeholdningen, hvilket rystede den danske økonomi, da krisen ramte. Konsekvenserne var også her til at overse.

I stedet fik de bankpakker, som sikrede, at banken kunne genoprette sine økonomiske beholdninger, fordi den var »for stor til at falde«. Herefter kom løfter om »new normal« og højere moralske standarder, men nu er det åbenlyst, at det bare var ord. Banken har hvidvasket 53 mia. kr. i årerne fra 2007-2015, og ledelsen i Danmark var underrettet.

De finansielle myndigheder påpegede allerede tilbage i 2012, at overførsler til kontoer i Aserbajdsjan og Moldova så meget mistænksomme ud. Men det reagerede ledelsen i Danske Bank ikke på. Året efter kom endnu en henvendelse. Denne gang fra en intern whistleblower, som advarede om, at der foregik noget uldent i Estland. Igen løftede ledelsen ikke et øjenbryn.

Man kunne et splitsekund få sympati for Danske Banks ledelse og tænke, at det også må være svært for dem at se, om der skulle være noget mistænkeligt ved en konto eller en overførsel. Den forsvinder dog hurtigt igen, når man ser på de faktiske forhold.

Nyeste afsløringer viser, at de kontoer, som blev brugt til hvidvaskningen, typisk var placeret i skattelylande i firmaer, hvor der ikke var opført nogen synligt ansatte, ikke oprettet hjemmesider eller opført nogen aktiviteter. Det ville nok få selv den mest naive kontorelev til at undre sig, særligt når man har fået et påbud i forvejen.

Når vi nu har en regering, som grundlæggende tror på, at straf virker, skulle vi så ikke prøve det over for Danske Bank? Indtil nu har linjen været lang og efterforskningen ufuldstændig.

Uden at have besøgt den estiske filial eller have talt med den interne whistleblower kom Finanstilsynet i foråret frem til, at der ikke var grundlag for at rejse straffesager mod banken.

Denne konklusion lænede regeringen sig op ad og henviste til, at de ville vente på den undersøgelse af Danske Bank, som Danske Bank laver selv. Det skriger jo til himlen, at den, som undersøger sagen mest grundigt, er den skyldige selv. Den var nok ikke gået, hvis Loyal to Familia foreslog samme koncept i bandeurolighederne, mens myndighederne sad på hænderne.

Ikke nok med at der ikke ser ud til at være nogen bøder i farvandet til banken, så sidder ledelsen stadig godt på deres millionhonorarer. Den nuværende direktør, som i tiden under hvidvaskningerne havde det internationale ansvar, han har stadig sit job.

Hammeren må falde over for Danske Bank, ellers bestyrker det bare os alle sammen i, at på toppen af samfundet, der går man fri, hvis man bare tjener nok.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, samt næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
16.06.19, 06:05
Vi kan lukke øjnene, men står i et valg mellem nationalisme eller imperialisme. Læs mere
Af Anna Thygesen
14.06.19, 11:45
Det er egentlig vildt nok, at et parti, der i den grad bekender sig til markedskræfterne, ikke har fattet en brik, når det gælder partiets egne kunder i butikken. Læs mere
Af Signe Munk
13.06.19, 12:30
Vores forslag er en klimakonto, hvor vi justerer arbejdsmarkedsbidraget en smule og indfører en grøn topskat. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.06.19, 09:02
Især de to partier vil få en stadig stigende andel stemmer fra muslimer, der er antidemokratiske. Læs mere
Af Casper Hedegaard
12.06.19, 16:30
Som midterparti er det tæt på en naturlov, at Radikale Venstre skal med i regering, men denne gang bør vi holde os udenfor til at starte med. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.06.19, 13:42
Og er vores stemmer ligegyldige nu, hvor vi har sat kryds? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.06.19, 17:21
Et klassisk eksempel: Ikke fake news, men grov vildledning som følge af udeladte oplysninger. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.06.19, 11:30
Udendørssport foregår i Guds frie natur, det er en af dens dyder, og det skulle den gerne kunne fortsætte med. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
10.06.19, 22:37
Thulesen Dahl fortalte danskerne, at der er styr på udlændingepolitikken. De valgte at tro ham. Læs mere