Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mens vi venter på den grønne revolution, går klimaet amok

Mens vi sidder og venter på den grønne revolution, går klimaet amok, så lad os erstatte de flotte ord og grønne logoer med handling.

Jeg bliver træt, når politikere siger, at vi ikke har råd til at investere mere i vedvarende energi eller ikke tør genere landbruget. Vi har sgu ikke tid eller råd til at lade være. Mens vi venter på den grønne revolution, går klimaet amok.

I 2009 var der klimatopmøde i København, og jeg ville derover. Men der var langt fra Viborg til København, så jeg samlede penge ind til en bus og fyldte den med 30 unge viborgensere. Vi ville vise politikerne, at de skulle tage sig sammen og finde de grønne arbejdshandsker frem og forebygge klimaforandringerne. Det gjorde vi sammen med over 100.000 andre mennesker. Men lige meget hjalp det. Københavneraftalen blev et langt stykke papir uden forpligtigelser. Og busruten hjem til Viborg var lang. Dengang kæmpede vi for at forebygge klimaforandringerne. I dag 9 år senere, så mærker vi dem.

De sidste tre år har været de varmeste, der nogensinde. Temperaturstigningerne fører til vildere vejr og mere nedbør i Nordeuropa. Og vi oplever da også flere skybrud og vinterstorme. Vi har haft mindst tre såkaldte 100 års-hæn­del­ser i Danmark på et år. Mængden af havis sætter bundrekord. Vandstanden i verdenshavene stiger med den hurtigste hastighed i 2.000 år. Deprimerende læsning, ja. Det kan være svært ikke at falde ned i den pessimistiske gryde - lægge sig i fosterstilling og håbe at det hele går over. Men det løser jo ikke noget. Lad os bruge vreden som drivkraft til handling. Vi står over for nogle definerende år på klimaets vegne, hvor opgaven er at holde den globale opvarmning under 2 grader, og allerhelst på 1,5 grad. Det mål som verdens lande indgik med den opløftende Paris-aftale fra 2015.

Heldigvis er der startet en fantastisk konkurrence i dansk politik. Den handler om at være det grønneste parti i Danmark. Så Venstre har gjort partilogoet grønt og Socialdemokraterne har sat reklamer på busserne. Men ord og løfter skal omsættes til handling før det batter for klimaet. Vi står ikke længere alene. Problemet er bare, at når regeringen skal omsætte ord til handling, så kender vi Venstre igen. Regeringens bud er alt for lidt og alt, alt for langsomt. Løkke og co.’s mål om at halvdelen af energiforbruget skal dækkes af vedvarende energi i 2030 er uambitiøst. Deres plan om en stor havvindmøllepark er ikke engang nok til at nå målet. Og så har man forvekslet skattelettelser med energipolitik. For det giver god mening at sænke prisen på el, så vi bruger mere af den grønne strøm, men hvis vi ikke samtidig udfaser kul, så risikerer vi, at en større del af vores energiforbrug kommer til at komme fra kulværker. Det er altså ikke omstilling, men bare et afgiftsmæssigt brandudsalg.

I stedet burde vi stile efter mindst tre nye havvindmølleparker og have som mål at 100 procent af vores el skal komme fra vedvarende energi i 2030.For at skabe en omstilling burde vi målrette de mindre afgifter på for eksempel elvarme, så flere skaffer sig af med oliefyr eller naturgas og får elvarme. Se det vil sænke CO2-udledningen.  Samtidig med at vi skal producere mere grøn el, så skal vi også have omstillet hele vores transportsektor. Og her, der har regeringen gang i det stik modsatte. Man har sænket afgifterne på de sorte benzin og diesel biler, og gjort elbiler dyrere og sat investeringer i busser og tog på et lavpunkt. Det ville være meget bedre for klimaet denne politik blev vendt på hovedet.

Mens vi sidder og venter på den grønne revolution, så går klimaet amok, så lad os erstatte de flotte ord og grønne logoer med handling. Det haster.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Casper Hedegaard
21.11.18, 12:39
Besparelser på uddannelse sætter en stærk begrænsing på vores lands udviklingspotentiale. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.11.18, 11:23
Vi skal have strengere straffe, mere politi og politikere med røv i bukserne. Luk også vores grænser og stop indvandringen, vi har problemer nok, som det er. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
21.11.18, 10:07
Frygten hersker rundt omkring i vores Europa. Derfor skal der en grundig massage til, og den skal leveres af trygge proeuropæiske hænder. Venstre er klar på at vise vejen! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her