Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mens vi venter på den grønne revolution, går klimaet amok

Mens vi sidder og venter på den grønne revolution, går klimaet amok, så lad os erstatte de flotte ord og grønne logoer med handling.

Jeg bliver træt, når politikere siger, at vi ikke har råd til at investere mere i vedvarende energi eller ikke tør genere landbruget. Vi har sgu ikke tid eller råd til at lade være. Mens vi venter på den grønne revolution, går klimaet amok.

I 2009 var der klimatopmøde i København, og jeg ville derover. Men der var langt fra Viborg til København, så jeg samlede penge ind til en bus og fyldte den med 30 unge viborgensere. Vi ville vise politikerne, at de skulle tage sig sammen og finde de grønne arbejdshandsker frem og forebygge klimaforandringerne. Det gjorde vi sammen med over 100.000 andre mennesker. Men lige meget hjalp det. Københavneraftalen blev et langt stykke papir uden forpligtigelser. Og busruten hjem til Viborg var lang. Dengang kæmpede vi for at forebygge klimaforandringerne. I dag 9 år senere, så mærker vi dem.

De sidste tre år har været de varmeste, der nogensinde. Temperaturstigningerne fører til vildere vejr og mere nedbør i Nordeuropa. Og vi oplever da også flere skybrud og vinterstorme. Vi har haft mindst tre såkaldte 100 års-hæn­del­ser i Danmark på et år. Mængden af havis sætter bundrekord. Vandstanden i verdenshavene stiger med den hurtigste hastighed i 2.000 år. Deprimerende læsning, ja. Det kan være svært ikke at falde ned i den pessimistiske gryde - lægge sig i fosterstilling og håbe at det hele går over. Men det løser jo ikke noget. Lad os bruge vreden som drivkraft til handling. Vi står over for nogle definerende år på klimaets vegne, hvor opgaven er at holde den globale opvarmning under 2 grader, og allerhelst på 1,5 grad. Det mål som verdens lande indgik med den opløftende Paris-aftale fra 2015.

Heldigvis er der startet en fantastisk konkurrence i dansk politik. Den handler om at være det grønneste parti i Danmark. Så Venstre har gjort partilogoet grønt og Socialdemokraterne har sat reklamer på busserne. Men ord og løfter skal omsættes til handling før det batter for klimaet. Vi står ikke længere alene. Problemet er bare, at når regeringen skal omsætte ord til handling, så kender vi Venstre igen. Regeringens bud er alt for lidt og alt, alt for langsomt. Løkke og co.’s mål om at halvdelen af energiforbruget skal dækkes af vedvarende energi i 2030 er uambitiøst. Deres plan om en stor havvindmøllepark er ikke engang nok til at nå målet. Og så har man forvekslet skattelettelser med energipolitik. For det giver god mening at sænke prisen på el, så vi bruger mere af den grønne strøm, men hvis vi ikke samtidig udfaser kul, så risikerer vi, at en større del af vores energiforbrug kommer til at komme fra kulværker. Det er altså ikke omstilling, men bare et afgiftsmæssigt brandudsalg.

I stedet burde vi stile efter mindst tre nye havvindmølleparker og have som mål at 100 procent af vores el skal komme fra vedvarende energi i 2030.For at skabe en omstilling burde vi målrette de mindre afgifter på for eksempel elvarme, så flere skaffer sig af med oliefyr eller naturgas og får elvarme. Se det vil sænke CO2-udledningen.  Samtidig med at vi skal producere mere grøn el, så skal vi også have omstillet hele vores transportsektor. Og her, der har regeringen gang i det stik modsatte. Man har sænket afgifterne på de sorte benzin og diesel biler, og gjort elbiler dyrere og sat investeringer i busser og tog på et lavpunkt. Det ville være meget bedre for klimaet denne politik blev vendt på hovedet.

Mens vi sidder og venter på den grønne revolution, så går klimaet amok, så lad os erstatte de flotte ord og grønne logoer med handling. Det haster.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Sonja Mikkelsen
25.09.18, 22:02
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.09.18, 19:33
Det er fremragende, at Italien omsider har fået en handlekraftig regering. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
25.09.18, 16:12
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.09.18, 10:49
Der findes ikke mangel på arbejdskraft. Der findes lønkonkurrence. Og klynk. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her