Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Cheminova-forurening skriger på handling

70.000 tons giftaffald er blevet deponeret på Harboøre Tange, men ingen har rigtig styr på det.

Langt mod nordvest finder man Harboøre Tange og Høfde 42. Her har lokalbefolkningen i mange år vidst, at kemikaliegiganten Cheminova har dumpet flere tons gift.

Borgerne har kæmpet en stædig kamp for at få ryddet giften væk for at sikre havet og naturen mod en miljøkatastrofe. Men desværre har flertallet af danske politikere ikke taget deres opråb seriøst. Og Cheminova er ikke blevet stillet til ansvar for deres synder.

Derfor ligger giften der endnu. Og ikke nok med det. Nu viser nye oplysninger i den omfattende sag om forurening fra Cheminova, at det ikke blot er ét depot med gift, men flere. Det er dybt bekymrende.

De nye ejere af Cheminova har måtte krybe til korset og forklare, at 70.000 tons giftigt svovlaffald er blevet deponeret på halvøen Rønland på Harboøre Tange. Det er 40.000 tons mere, end Cheminova tidligere har oplyst til myndighederne. Jeg synes, at sagen skriger på handling.

Ingen ved med sikkerhed, hvad der sker, hvis alt giften fra depotet skylles ud i havet. Men tidligere har man set, hvordan fisk, fugle og skaldyr er døde grundet giftudslip fra netop Cheminova. De nye oplysninger giver kun endnu flere panderynker, og jeg kan godt forstå, hvis de lokale borgere er dødtrætte af, at fortidens synder og fortielser hele tiden skaber dårlig omtale af området.

Vi skal have den fulde sandhed frem om, hvor meget gift der gemmer sig i undergrunden. Hele området skal gennemtrævles, så vi kan få kortlagt det reelle omfang af forureningen og målt, hvor meget gift der siver ud i Limfjorden. Når det er sket, kan det kun gå for langsomt med at få det fjernet.

Jeg forundres over, at flertallet af danske politikere tør løbe risikoen ved ikke at rense giften væk. Og så åbenlyst ignorere de lokale vestjyders bekymringer.

Nogen kunne sikkert fristes til at tænke, at det er en sag for frelste miljøkæmpere. Men det er langt mere end det. Det er en sag, som handler om ansvar, magt og penge.

Cheminova har i årtier tjent millioner på produktion af gift, uden at stå til ansvar for den miljøbelastning de har påført naturen i Thyborøn. Det er så grundlæggende galt, at natur, lokalbefolkningen og fiskere skal betale for virksomhedens uansvarlighed. Det er kun retfærdigt, hvis de nye ejere tvinges til at betale så stor en del af regningen, som vi overhovedet kan tvinge dem til.

Resten af regningen vil ende på fælleskontoen. Det er desværre resultatet af for mange år med tovtrækkeri og manglende konsekvens over for Cheminova. Så når vi først får overblik over forureningen, må staten begynde at rense jorden. Selvom regionerne har det formelle ansvar, har de ikke millionerne til at udgøre opgaven. De penge er for længst sat af til sygehuse og offentlig transport.

Så resten bør betales af en renjordsfond. Folketingets partier må erkende, at giften ikke forsvinder ved at skubbe ansvaret væk. Desuden ved vi, at nye teknologier har vist, at vi kan komme forureninger som den ved Høfde 42 til livs én gang for alle. Og ikke nok med det, så er der formentligt et eksportpotentiale i rensningsteknologi. Kigger man rundt i verden, så vil man se, at mange lande slås med resultaterne af mange års uansvarlig deponering af gift.

Frem for alt skal vi se at komme ind i kampen og skride til handling. Vi må levere den oprensning, som borgergrupper og miljøgrupper har råbt på i årevis. Vi kan ikke bare lade stå til og lade kommende generationer stå tilbage med regningen. Hverken den grønne eller den økonomiske.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere
Af Mikael Jalving
11.11.18, 06:35
Det er, som om jorden er blevet flad. Vrangforestillingen skyldes især liberalister og marxister. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.11.18, 15:15
Det gør forhåbentlig ingen, og så udtræder Italien af euroen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
10.11.18, 10:05
Blogindlæg om, hvordan udbetalingen af de 111 mio. kr. i socialstyrelsen kan være udtryk for en uheldig tendens, der gør staten sårbar for svindel. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her