Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Væksten gør os ikke lykkeligere

Selvom danskerne svinger dankortet mere, så svinger humøret ikke med op.

Beskæftigelsen går op, og dansk økonomi er igen i fremgang. Det kan vi sagtens glæde os over, men det gør os desværre ikke gladere.

For selvom danskerne svinger dankortet mere, svinger humøret ikke med opad. Tusindvis af danskere er tynget af angst og depression, og vores lykke er desværre faldende. Det er som om, tiden understreger for os, at man altså ikke kan købe sig til lykke. 

Vi ved, at økonomisk depression også skaber menneskelig depression. Men hvorfor skaber den økonomiske fremgang så ikke mere fremgang i trivslen? Fordi velstand ikke er det samme som velfærd.

Turister i Danmark kan ellers købe bøger om den danske lykke. Men en ting er den fortælling, vi gerne vil sælge, noget andet er virkeligheden.

I den nyeste lykkerapport er danskerne gået fra en førsteplads til en tredjeplads. Det er selvfølgelig ikke så ringe endda, men det er alligevel bekymrende, at lykkeniveauet har været dalende siden 2012. Og endnu mere bekymrende er det, at 500.000 danskere lider af angst eller depression.

Heldigvis kan vi skrue samfundet anderledes sammen og sikre, at så mange som muligt får det godt.

Jeg mener, der er tre vigtige områder at sætte ind på. Ulighed, arbejdspres og de forventninger, vi oplever, at vi skal leve op til.

Forskning viser, at vi ikke bliver mere lykkelige af at tjene mere end naboen. Til gengæld bliver vi mindre lykkelige, hvis vi tjener mindre, og efter et land har nået et vist økonomisk niveau, så er omfordeling nøglen til trivsel og lykke.

Den gode økonomi kan desværre mest mærkes i toppen af samfundet. Fattigdommen og uligheden er nemlig samtidig stigende. Blandt andet på grund af regeringens kontanthjælpsloft. Det er i mine øjne helt håbløst, at vi har en regering, som snakker om skattelettelser til de rigeste, mens rigtig mange må kæmpe for at få hverdagen til at hænge sammen.

Vi skal omfordele mere, hvis vi skal have alle med. Velstanden kan medvirke til at give flere mulighed for at blive lykkelige, hvis den fordeles og bruges klogt.

Vi skal fokusere mindre på vækst og mere på godt arbejde. I dag er det som om, væksten skal op, så politikerne kan bryste sig med flotte tal for økonomien. Vi skal hele tiden være mere effektive og produktive. Det betyder, at danskerne arbejder i deres ferier, svarer på mails i weekenden eller må løbe rundt mellem patienterne i sundhedsvæsenet for at være effektive nok. Men omkostningen er, at 36.000 danskere hver dag sygemelder sig med stress. Det er usundt og totalt uholdbart at skabe et arbejdsmarked, hvor folk skal være så produktive, at de bliver syge af slid, stress og angst for ikke at slå til.

Tal og økonomi er styrende for, hvordan vi indretter samfundet. Men det er selvfølgelig også meget nemmere at opgøre end lykke eller trivsel. Måske er det derfor, lykke ofte bliver glemt, når vi diskuterer målene for samfundet.

Da jeg lærte om økonomisk teori på statskundskab, undrede jeg mig over, at vi fik at vide, at mennesker er rationelle og fuldstændigt afklarede med, hvad de vil. For sådan kender jeg ikke nogen, der er. Vi er da vanedyr, som ikke altid er i stand til at overskue alverdens muligheder, og jeg tror ofte, vi er i tvivl, om vi gør det rigtige. Vi kan ikke altid gøre det, som måske er klogest.

Men alligevel gennemsyrer den tankegang måden, vi indretter samfundet på.

Jeg tror, vi bliver lykkeligere, hvis vi indretter samfundet efter, hvordan vi faktisk er, og ikke hvordan vi ville ønske, vi var.

Vi skal bruge fremgangen til at skabe et lykkeligere samfund. Men vi skal også give plads til, at vi trods alt er mennesker, som skal have hverdagen til at hænge sammen. For hvad skal vi med en polstret økonomi, hvis rigtig mange af os bliver mere stressede og mere ulykkelige?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
20.04.18, 16:15
Ulven har skabt utryghed i Vestjylland, hvor eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove med ulve. Den utryghed skal vi tage alvorligt, og det er årsagen til, at ulven skal indfanges i Danmark. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
20.04.18, 15:24
Du gør dig skyldig i et uhyrligt, ukonservativt statstyranni, når du vil tvinge jødiske børn til at blive fremmedgjorte fra deres egen religion Læs mere
Af Anders Vistisen
20.04.18, 10:08
Regeringen hjælper Tyskland med at indføre spærregrænse til Europaparlamentsvalg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.18, 16:34
Det kan han blive, hvis han fortsætter sine nuværende takter, hvor han ikke afviser censur på nettet. Læs mere
Af Naser Khader
19.04.18, 14:59
Trumps utidige udmelding kan have opildnet Assads bror, den brutale Maher, lederen af republikanergarden, til en gang for alle at sætte en stopper for oprørerne med det kemiske giftangreb. Læs mere
Af Christina Egelund
18.04.18, 20:56
Det er stærkt, rørende og vigtigt. Jeg blev forleden rørt over et tv-program. Et program, hvor tv-værten Abdel Aziz Mahmoud beskriver sin kamp for at springe ud som homoseksuel. Og hvorfor så nu egentlig det? Læs mere
Af Christel Schaldemose
18.04.18, 10:17
Tirsdag var Emmanuel Macron på besøg i Europa-Parlamentet. Her havde han alle muligheder for at styrke EU’s image. Men han forpassede sin chance. Læs mere
Af Naser Khader
18.04.18, 07:40
Det sker jo hele tiden rundt om i verden, at religiøse dogmer og traditioner (fx enkebrænding i Indien, kvindeomskæring i Afrika og flerkoneri i den muslimske verden) må vige for det moderne menneskesyn. Og det er jeg sådan set taknemmelig for. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
17.04.18, 16:21
Ris og ros til Macrons tale i Europa-Parlamentet i dag. Han havde taget sin luftguitar med.. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.04.18, 15:43
Når forældre klager over manglende penge til deres børns konfirmation, udstiller de i høj grad blot deres egen uansvarlighed. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her