Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Væksten gør os ikke lykkeligere

Selvom danskerne svinger dankortet mere, så svinger humøret ikke med op.

Beskæftigelsen går op, og dansk økonomi er igen i fremgang. Det kan vi sagtens glæde os over, men det gør os desværre ikke gladere.

For selvom danskerne svinger dankortet mere, svinger humøret ikke med opad. Tusindvis af danskere er tynget af angst og depression, og vores lykke er desværre faldende. Det er som om, tiden understreger for os, at man altså ikke kan købe sig til lykke. 

Vi ved, at økonomisk depression også skaber menneskelig depression. Men hvorfor skaber den økonomiske fremgang så ikke mere fremgang i trivslen? Fordi velstand ikke er det samme som velfærd.

Turister i Danmark kan ellers købe bøger om den danske lykke. Men en ting er den fortælling, vi gerne vil sælge, noget andet er virkeligheden.

I den nyeste lykkerapport er danskerne gået fra en førsteplads til en tredjeplads. Det er selvfølgelig ikke så ringe endda, men det er alligevel bekymrende, at lykkeniveauet har været dalende siden 2012. Og endnu mere bekymrende er det, at 500.000 danskere lider af angst eller depression.

Heldigvis kan vi skrue samfundet anderledes sammen og sikre, at så mange som muligt får det godt.

Jeg mener, der er tre vigtige områder at sætte ind på. Ulighed, arbejdspres og de forventninger, vi oplever, at vi skal leve op til.

Forskning viser, at vi ikke bliver mere lykkelige af at tjene mere end naboen. Til gengæld bliver vi mindre lykkelige, hvis vi tjener mindre, og efter et land har nået et vist økonomisk niveau, så er omfordeling nøglen til trivsel og lykke.

Den gode økonomi kan desværre mest mærkes i toppen af samfundet. Fattigdommen og uligheden er nemlig samtidig stigende. Blandt andet på grund af regeringens kontanthjælpsloft. Det er i mine øjne helt håbløst, at vi har en regering, som snakker om skattelettelser til de rigeste, mens rigtig mange må kæmpe for at få hverdagen til at hænge sammen.

Vi skal omfordele mere, hvis vi skal have alle med. Velstanden kan medvirke til at give flere mulighed for at blive lykkelige, hvis den fordeles og bruges klogt.

Vi skal fokusere mindre på vækst og mere på godt arbejde. I dag er det som om, væksten skal op, så politikerne kan bryste sig med flotte tal for økonomien. Vi skal hele tiden være mere effektive og produktive. Det betyder, at danskerne arbejder i deres ferier, svarer på mails i weekenden eller må løbe rundt mellem patienterne i sundhedsvæsenet for at være effektive nok. Men omkostningen er, at 36.000 danskere hver dag sygemelder sig med stress. Det er usundt og totalt uholdbart at skabe et arbejdsmarked, hvor folk skal være så produktive, at de bliver syge af slid, stress og angst for ikke at slå til.

Tal og økonomi er styrende for, hvordan vi indretter samfundet. Men det er selvfølgelig også meget nemmere at opgøre end lykke eller trivsel. Måske er det derfor, lykke ofte bliver glemt, når vi diskuterer målene for samfundet.

Da jeg lærte om økonomisk teori på statskundskab, undrede jeg mig over, at vi fik at vide, at mennesker er rationelle og fuldstændigt afklarede med, hvad de vil. For sådan kender jeg ikke nogen, der er. Vi er da vanedyr, som ikke altid er i stand til at overskue alverdens muligheder, og jeg tror ofte, vi er i tvivl, om vi gør det rigtige. Vi kan ikke altid gøre det, som måske er klogest.

Men alligevel gennemsyrer den tankegang måden, vi indretter samfundet på.

Jeg tror, vi bliver lykkeligere, hvis vi indretter samfundet efter, hvordan vi faktisk er, og ikke hvordan vi ville ønske, vi var.

Vi skal bruge fremgangen til at skabe et lykkeligere samfund. Men vi skal også give plads til, at vi trods alt er mennesker, som skal have hverdagen til at hænge sammen. For hvad skal vi med en polstret økonomi, hvis rigtig mange af os bliver mere stressede og mere ulykkelige?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og førstbliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.18, 14:33
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes? Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her