Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop sundhedskampagner og skab et sundere samfund

Over 50% af danskerne er overvægtige. Der skal nye tiltag til, men det er ikke flere sundhedskampagner.

Tag slikskålen væk, ellers spiser jeg bare det hele. Siger du også sådan, eller kender du en, som gør?

Efter bombardementer af sundhedskampagner de seneste årtier ved vi godt, at det er usundt at spise en pose Haribo-mix. Vi ved også godt, at vi har bedre af at gå en tur i stedet for at finde en film på Netflix. Men alligevel er de sunde valg svære. Sundhedspolitikken i Danmark har i mange år været gennemsyret af en blind tro på menneskers evner til at træffe sunde valg ud fra kostråd og pjecer. Kampen mod fedtet er udelukkende blevet til individets ansvar ligesom så meget andet her i samfundet. Og det lider den fælles sundhed under.

De sidste 60 år er danskerne blevet tykkere og tykkere. Og nu er mere end hver anden dansker overvægtig. Det viser den nye landsdækkende undersøgelse af danskernes sundhed. Og hvis nogen skulle være i tvivl, så er det et problem, fordi det øger risikoen for et væld af sygdomme og en alt for tidlig død.

Problemet er altså langt fra forsvundet på trods af utallige sundhedskampagner med smarte budskaber og opfordringer til at ændre livsstil. Problemet er, at kampagnerne stort set kun har effekt på de langtuddannede, og at information i sig selv ikke er nok til, at danskerne bredt set lever sundere.

Vi er nødt til at sætte ind på andre måder, hvis vi vil af med overvægten. Vi skal indrette et sundt samfund, hvor det er nemmere at leve sundt end usundt, og hvor flere får motion. Vi kan begynde med højere sukker- og fedtafgifter. Har du også undret dig over, hvorfor prisen på to liter mælk er højere end for to liter sodavand i din lokale Netto? Det er jo helt gak. Og så lever jeg fint med, at flere vil køre over grænsen for at købe alt det usunde. Prisen for overvægten er langt dyrere i tabt arbejdsfortjeneste og sundhedsomkostninger end den tabte omsætning til Otto Duborg. Samtidig skal supermarkederne tvinges til at stille slik og chokolade ned bagerst i butikkerne. Helt ned til pantmaskinen og toiletrullerne. De fleste af os kender nok godt, at der ryger en pose slik eller en plade Marabou ned i kurven, mens vi venter ved kassen. Det er ikke tilfældigt. Indretningen af butikkerne påvirker vores køb. Og så skal vi stille skrappere krav til fødevareproducenter. I dag er det alt for svært at se, om et morgenmadsprodukt er sundere end et andet. Vi narres af farver, billeder og mindre portionsanvisninger med forvirrende kalorietabeller. Det skal være tydeligere, hvordan man træffer det sunde valg.

Men vægten afgøres ikke kun af kosten. Vi skal også bevæge os mere. Det har vi vist også hørt i en kampagne eller to. Men hvorfor bevæger beboerne i Brøndby sig så alt for lidt, mens det står godt til i Dragør? Fordi vores omgivelser påvirker os enormt. Vi kan sagtens gøre mere for at indrette byer og boligområder, så man får lyst til at bevæge sig helt uden at tænke over det. Og endelig skal vi have mere motion ind i arbejdsdagen på de offentlige arbejdspladser. Jeg tror på, at de få minutters daglig motion hurtigt kan hentes på færre sygedage og mere fokus i løbet af arbejdsdagen. Det ved flere fremsynede arbejdspladser allerede. Det er på tide at droppe sundhedskampagnerne og i stedet gøre langt mere for, at alle får mulighed for at leve et sundere liv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her