Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop sundhedskampagner og skab et sundere samfund

Over 50% af danskerne er overvægtige. Der skal nye tiltag til, men det er ikke flere sundhedskampagner.

Tag slikskålen væk, ellers spiser jeg bare det hele. Siger du også sådan, eller kender du en, som gør?

Efter bombardementer af sundhedskampagner de seneste årtier ved vi godt, at det er usundt at spise en pose Haribo-mix. Vi ved også godt, at vi har bedre af at gå en tur i stedet for at finde en film på Netflix. Men alligevel er de sunde valg svære. Sundhedspolitikken i Danmark har i mange år været gennemsyret af en blind tro på menneskers evner til at træffe sunde valg ud fra kostråd og pjecer. Kampen mod fedtet er udelukkende blevet til individets ansvar ligesom så meget andet her i samfundet. Og det lider den fælles sundhed under.

De sidste 60 år er danskerne blevet tykkere og tykkere. Og nu er mere end hver anden dansker overvægtig. Det viser den nye landsdækkende undersøgelse af danskernes sundhed. Og hvis nogen skulle være i tvivl, så er det et problem, fordi det øger risikoen for et væld af sygdomme og en alt for tidlig død.

Problemet er altså langt fra forsvundet på trods af utallige sundhedskampagner med smarte budskaber og opfordringer til at ændre livsstil. Problemet er, at kampagnerne stort set kun har effekt på de langtuddannede, og at information i sig selv ikke er nok til, at danskerne bredt set lever sundere.

Vi er nødt til at sætte ind på andre måder, hvis vi vil af med overvægten. Vi skal indrette et sundt samfund, hvor det er nemmere at leve sundt end usundt, og hvor flere får motion. Vi kan begynde med højere sukker- og fedtafgifter. Har du også undret dig over, hvorfor prisen på to liter mælk er højere end for to liter sodavand i din lokale Netto? Det er jo helt gak. Og så lever jeg fint med, at flere vil køre over grænsen for at købe alt det usunde. Prisen for overvægten er langt dyrere i tabt arbejdsfortjeneste og sundhedsomkostninger end den tabte omsætning til Otto Duborg. Samtidig skal supermarkederne tvinges til at stille slik og chokolade ned bagerst i butikkerne. Helt ned til pantmaskinen og toiletrullerne. De fleste af os kender nok godt, at der ryger en pose slik eller en plade Marabou ned i kurven, mens vi venter ved kassen. Det er ikke tilfældigt. Indretningen af butikkerne påvirker vores køb. Og så skal vi stille skrappere krav til fødevareproducenter. I dag er det alt for svært at se, om et morgenmadsprodukt er sundere end et andet. Vi narres af farver, billeder og mindre portionsanvisninger med forvirrende kalorietabeller. Det skal være tydeligere, hvordan man træffer det sunde valg.

Men vægten afgøres ikke kun af kosten. Vi skal også bevæge os mere. Det har vi vist også hørt i en kampagne eller to. Men hvorfor bevæger beboerne i Brøndby sig så alt for lidt, mens det står godt til i Dragør? Fordi vores omgivelser påvirker os enormt. Vi kan sagtens gøre mere for at indrette byer og boligområder, så man får lyst til at bevæge sig helt uden at tænke over det. Og endelig skal vi have mere motion ind i arbejdsdagen på de offentlige arbejdspladser. Jeg tror på, at de få minutters daglig motion hurtigt kan hentes på færre sygedage og mere fokus i løbet af arbejdsdagen. Det ved flere fremsynede arbejdspladser allerede. Det er på tide at droppe sundhedskampagnerne og i stedet gøre langt mere for, at alle får mulighed for at leve et sundere liv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere