Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De hjemløse har også brug for hjælp i plusgrader

Vi skal ikke kun tale om problemerne for hjemløse, når kulden bider. Når vejrudsigterne bliver lunere, er de hjemløse der stadig.

Min farmor sagde tit, at man skal være taknemmelig for at have en god seng at sove i. Det tænker jeg på i disse dage, hvor den sibiriske kulde bider i kinderne, og uanset mængden af overtøj synes den at træge ind.

Desværre er der mange i Danmark, som ikke har en seng at sove i. De hjemløse må tilbringe natten på gaden, i trappeopgange, på overfyldte herberger eller banke på hos venner.

I nyhederne kan vi høre om de mange, som heldigvis står klar med hjælp. En folketingspolitiker samler soveposer ind, en ejer af en hundekennel tilbyder hjemløse og deres hunde ly og Kirkens Korshær og flere andre opretter nødherberger.  

Men vi skal ikke kun tale om problemerne for hjemløse, når kulden bider udenfor. Når vejrudsigterne bliver lunere, er de hjemløse der stadig. Det er de samme mennesker, som lever hårde liv som udsatte og ofte dør alt for tidligt.

Alt tyder på, at de bliver flere og flere. Sidste år blev der lavet en hjemløseoptælling i Danmark, som viste, at antallet af hjemløse er steget for sjette år i træk. Der var 6.635 hjemløse i Danmark. Stigningen sker særligt blandt unge og psykisk syge. Det er bekymrende.

Den nuværende socialminister skal have ros for at være optaget af de hjemløse. Men spørgsmålet er, om de sporadiske sociale indsatser er nok til at få fat om problemernes rod. Årsagen til hjemløshed er kompleks. Mange har personlige årsager, men der også strukturelle problemer.

For et par uger siden satte en mand med en brækket finger sig ved siden af mig i bussen. Han lugtede af alkohol og var snakkesalig. Han var tidligere soldat hjemvendt med PTSD. Og han var på vej ud i en skov, hvor han sov om natten. Nu med hele armen i gips.

Og for nogle år siden mødte jeg ung pige, som var blevet hjemløs og ikke kunne få kontanthjælp, fordi ingen kommuner ville kendes ved hende. Hun havde jo ikke nogen bopæl.

Og på et sygehus, hvor jeg har været i praktik, har jeg set en hjemløs blive udskrevet ”til gaden” med en kørestol, en brækket ankel og et stofmisbrug.

Hvorfor fortæller jeg disse historier? Fordi de viser, at hjemløshed ikke bare handler om, at hjemløse har selvforskyldte problemer. Vi har også et samfund, som kunne tage bedre hånd om dem.

De nyeste tal viser, at 82 pct. af de hjemløse enten har psykiske problemer eller misbrugsproblemer. Mange har begge dele. Særligt i de store byer er der mange hjemløse, fordi manglen på billige boliger selvfølgelig rammer bunden af samfundet først. Samtidig rykker vi sundhedsindsatsen og behandlingen ud i hjemmene, men hvad hvis man ikke har et hjem? De hjemløse udskrives til gaden og deres i forvejen barske liv. Det er et kæmpe samfundssvigt.

De hjemløse er rige på steder, de kender i byen, men de er desværre fattige på steder, de kan være. Før i tiden kunne hjemløse sove under togbroerne på danske stationer, men nu spilles der klassisk musik i høje toner døgnet rundt for at holde de hjemløse væk. Der er pres på herbergerne, og ”privat ejendom"-skilte på trapperne ved de dyre adresser i København.

De borgerliges forbud mod tiggeri er også bare et symbolsk forsøg på at fjerne tiggeriet fra middel- og overklassens åsyn, men det gør ikke de fattige mindre fattige, og det gør ikke de hjemløse mindre hjemløse.

Den akutte indsats for de hjemløse i kulden er beundringsværdig. Men når kulden er væk, er problemerne der stadig. Det skal vi huske.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her