Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De hjemløse har også brug for hjælp i plusgrader

Vi skal ikke kun tale om problemerne for hjemløse, når kulden bider. Når vejrudsigterne bliver lunere, er de hjemløse der stadig.

Min farmor sagde tit, at man skal være taknemmelig for at have en god seng at sove i. Det tænker jeg på i disse dage, hvor den sibiriske kulde bider i kinderne, og uanset mængden af overtøj synes den at træge ind.

Desværre er der mange i Danmark, som ikke har en seng at sove i. De hjemløse må tilbringe natten på gaden, i trappeopgange, på overfyldte herberger eller banke på hos venner.

I nyhederne kan vi høre om de mange, som heldigvis står klar med hjælp. En folketingspolitiker samler soveposer ind, en ejer af en hundekennel tilbyder hjemløse og deres hunde ly og Kirkens Korshær og flere andre opretter nødherberger.  

Men vi skal ikke kun tale om problemerne for hjemløse, når kulden bider udenfor. Når vejrudsigterne bliver lunere, er de hjemløse der stadig. Det er de samme mennesker, som lever hårde liv som udsatte og ofte dør alt for tidligt.

Alt tyder på, at de bliver flere og flere. Sidste år blev der lavet en hjemløseoptælling i Danmark, som viste, at antallet af hjemløse er steget for sjette år i træk. Der var 6.635 hjemløse i Danmark. Stigningen sker særligt blandt unge og psykisk syge. Det er bekymrende.

Den nuværende socialminister skal have ros for at være optaget af de hjemløse. Men spørgsmålet er, om de sporadiske sociale indsatser er nok til at få fat om problemernes rod. Årsagen til hjemløshed er kompleks. Mange har personlige årsager, men der også strukturelle problemer.

For et par uger siden satte en mand med en brækket finger sig ved siden af mig i bussen. Han lugtede af alkohol og var snakkesalig. Han var tidligere soldat hjemvendt med PTSD. Og han var på vej ud i en skov, hvor han sov om natten. Nu med hele armen i gips.

Og for nogle år siden mødte jeg ung pige, som var blevet hjemløs og ikke kunne få kontanthjælp, fordi ingen kommuner ville kendes ved hende. Hun havde jo ikke nogen bopæl.

Og på et sygehus, hvor jeg har været i praktik, har jeg set en hjemløs blive udskrevet ”til gaden” med en kørestol, en brækket ankel og et stofmisbrug.

Hvorfor fortæller jeg disse historier? Fordi de viser, at hjemløshed ikke bare handler om, at hjemløse har selvforskyldte problemer. Vi har også et samfund, som kunne tage bedre hånd om dem.

De nyeste tal viser, at 82 pct. af de hjemløse enten har psykiske problemer eller misbrugsproblemer. Mange har begge dele. Særligt i de store byer er der mange hjemløse, fordi manglen på billige boliger selvfølgelig rammer bunden af samfundet først. Samtidig rykker vi sundhedsindsatsen og behandlingen ud i hjemmene, men hvad hvis man ikke har et hjem? De hjemløse udskrives til gaden og deres i forvejen barske liv. Det er et kæmpe samfundssvigt.

De hjemløse er rige på steder, de kender i byen, men de er desværre fattige på steder, de kan være. Før i tiden kunne hjemløse sove under togbroerne på danske stationer, men nu spilles der klassisk musik i høje toner døgnet rundt for at holde de hjemløse væk. Der er pres på herbergerne, og ”privat ejendom"-skilte på trapperne ved de dyre adresser i København.

De borgerliges forbud mod tiggeri er også bare et symbolsk forsøg på at fjerne tiggeriet fra middel- og overklassens åsyn, men det gør ikke de fattige mindre fattige, og det gør ikke de hjemløse mindre hjemløse.

Den akutte indsats for de hjemløse i kulden er beundringsværdig. Men når kulden er væk, er problemerne der stadig. Det skal vi huske.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.18, 14:33
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.09.18, 10:43
Nationalstaterne har fejlet big time Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.09.18, 09:37
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand. Læs mere
Af Rune Lund
19.09.18, 08:45
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.18, 19:47
Grænser er tegnet om på ny hele vejen gennem historien. Det vil også ske i USA en dag. Læs mere
Af Anders Vistisen
18.09.18, 16:44
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.09.18, 15:31
Hvorfor lukker politikerne kulturelle tv- og radiokanaler, der er klassisk public service? Det giver ikke mening. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.09.18, 09:52
121 forskellige grupperinger, i 66 forskellige lande. Truslen er global, de fleste ofre er dog muslimer. Denne form for terrorisme har kun været voksende, også i Vesten, og intet peger på, at den har toppet. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her