Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politiker, stå nu ved din magt

Alt for mange politikere tror, at de er ganske almindelige borgere.

Viser sagen om Lars løkke og kvotekongerne mere end, at Johan Anker fra Thyborøn har haft nem adgang til statsministeren og dermed måske indflydelse på regeringens fiskeripolitik? Det synes jeg.

Den viser et problem for politikerstanden. Alt for mange vil ikke vedkende sig deres magt og overser, hvilken privilegeret position i samfundet, de befinder sig i. I jagten på at vise borgerne, at de skam er lige som alle andre, lukker de øjnene for magtens privilegier - og forpligtigelser.

Selvom nogen ikke vil indrømme, at de tilhører eliten, så gør de det. Politikernes liv og muligheder er farvede af den magtposition, de befinder sig i. Og problemet er, at nogle ganske enkelt nægter at være sig det bevidst.

Pernille Skipper og Margrethe Vestager viste i sommer, at de ikke ville vedkende sig deres privilegier. På Politikens eliteindeks gav Skipper sig selv en bundplacering, og Margrete Vestager benægtede at tilhøre eliten. Det er svært at forstå, når den ene er partileder, jurauddannet og har et enormt indflydelsesrigt netværk, og den anden er europakommissær og tidligere minister. Konfronterede med deres svar måtte begge politikere også krybe til korset. De er en del af eliten.

De har ligesom Lars Løkke, jeg selv og mange andre uomtvisteligt en bedre magtposition i det her samfund end en rengøringsassistent, skolelærer eller lastbilchauffør.

For selvfølgelig er politikere er en del af magteliten. Folketingspolitikere får mere end 52.000 kr. om måneden, kan stemme for eller imod nye love i landet og får et stort netværk til andre magtfuld mennesker. Desuden har politikere taletid og eksponering.

Forstå mig ret. Jeg synes ikke, der er noget galt i, at politikerne har magt. Vores demokrati bygger jo på en repræsentationsmodel, hvor danskerne hvert fjerde år sammensætter Folketinget.

Men det er et problem, hvis nogle politikere glemmer, at det også medfører en masse særlige forhold for deres liv.

I mine øjne er det derfor åbenlyst problematisk, at Lars Løkke Rasmussen har så tætte forbindelser til kvotekongerne i Vestjylland, mens han samtidig er statsminister. Hans argument er, at han da som ethvert andet menneske har ret til at få gaver som privatperson. Men Lars Løkke Rasmussen er IKKE som ethvert andet menneske. Han sidder på toppen af den politiske magtpyramide, og det giver ham et særligt ansvar.

Politikere må beslutte sig for, om de vil være bevidste om de muligheder og privilegier, det giver at have magt. Hvis de ikke kan det, bør de måske afgive magten og blive det, de påstår, de er. Ganske almindelige borgere. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
19.01.19, 17:37
Regeringen har identificeret det rette problem, men ikke den rette løsning Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.19, 15:57
Offentlig debat er åbenbart et problem ifølge venstreorienteret tænketank og Altinget.dk. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.01.19, 16:30
Folketinget har bevæget sig langt ind over dørtrinet, når det vil kriminalisere ytringer inden for hjemmets fire vægge, og der har det ikke noget at gøre. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.01.19, 16:30
Næppe. Men man har lov til at håbe. Lad os kigge i krystalkuglen. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.19, 11:44
Journalister bør bore mere i, hvor lægerne stjæles fra. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.01.19, 20:29
Blablabla, økonomi, blablabla Læs mere
Af Casper Hedegaard
17.01.19, 19:21
Sådan lød det fra min politiske kollega fra Nordsjælland, da vi drøftede kommunalbudget for 2019. Er det retfærdigt, at der er kommuner, der har så mange penge, at de ikke kan nå at bruge dem, hvor andre kommuner må lukke børnehaver og skoler? Læs mere
Af Signe Munk
17.01.19, 17:04
Vi risikerer reformlammelse i hele vores sundhedsvæsen. Og det er virkelig det sidste, vi har brug for. Læs mere
Af Naser Khader
17.01.19, 16:30
Vi må aldrig lade vitale dele af vores samfund være afhængige af ikkedemokratiske stater og interesser, selv om der kan være en kortsigtet økonomisk gevinst. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her