Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politiker, stå nu ved din magt

Alt for mange politikere tror, at de er ganske almindelige borgere.

Viser sagen om Lars løkke og kvotekongerne mere end, at Johan Anker fra Thyborøn har haft nem adgang til statsministeren og dermed måske indflydelse på regeringens fiskeripolitik? Det synes jeg.

Den viser et problem for politikerstanden. Alt for mange vil ikke vedkende sig deres magt og overser, hvilken privilegeret position i samfundet, de befinder sig i. I jagten på at vise borgerne, at de skam er lige som alle andre, lukker de øjnene for magtens privilegier - og forpligtigelser.

Selvom nogen ikke vil indrømme, at de tilhører eliten, så gør de det. Politikernes liv og muligheder er farvede af den magtposition, de befinder sig i. Og problemet er, at nogle ganske enkelt nægter at være sig det bevidst.

Pernille Skipper og Margrethe Vestager viste i sommer, at de ikke ville vedkende sig deres privilegier. På Politikens eliteindeks gav Skipper sig selv en bundplacering, og Margrete Vestager benægtede at tilhøre eliten. Det er svært at forstå, når den ene er partileder, jurauddannet og har et enormt indflydelsesrigt netværk, og den anden er europakommissær og tidligere minister. Konfronterede med deres svar måtte begge politikere også krybe til korset. De er en del af eliten.

De har ligesom Lars Løkke, jeg selv og mange andre uomtvisteligt en bedre magtposition i det her samfund end en rengøringsassistent, skolelærer eller lastbilchauffør.

For selvfølgelig er politikere er en del af magteliten. Folketingspolitikere får mere end 52.000 kr. om måneden, kan stemme for eller imod nye love i landet og får et stort netværk til andre magtfuld mennesker. Desuden har politikere taletid og eksponering.

Forstå mig ret. Jeg synes ikke, der er noget galt i, at politikerne har magt. Vores demokrati bygger jo på en repræsentationsmodel, hvor danskerne hvert fjerde år sammensætter Folketinget.

Men det er et problem, hvis nogle politikere glemmer, at det også medfører en masse særlige forhold for deres liv.

I mine øjne er det derfor åbenlyst problematisk, at Lars Løkke Rasmussen har så tætte forbindelser til kvotekongerne i Vestjylland, mens han samtidig er statsminister. Hans argument er, at han da som ethvert andet menneske har ret til at få gaver som privatperson. Men Lars Løkke Rasmussen er IKKE som ethvert andet menneske. Han sidder på toppen af den politiske magtpyramide, og det giver ham et særligt ansvar.

Politikere må beslutte sig for, om de vil være bevidste om de muligheder og privilegier, det giver at have magt. Hvis de ikke kan det, bør de måske afgive magten og blive det, de påstår, de er. Ganske almindelige borgere. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.18, 14:33
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.09.18, 10:43
Nationalstaterne har fejlet big time Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.09.18, 09:37
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand. Læs mere
Af Rune Lund
19.09.18, 08:45
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.18, 19:47
Grænser er tegnet om på ny hele vejen gennem historien. Det vil også ske i USA en dag. Læs mere
Af Anders Vistisen
18.09.18, 16:44
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.09.18, 15:31
Hvorfor lukker politikerne kulturelle tv- og radiokanaler, der er klassisk public service? Det giver ikke mening. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.09.18, 09:52
121 forskellige grupperinger, i 66 forskellige lande. Truslen er global, de fleste ofre er dog muslimer. Denne form for terrorisme har kun været voksende, også i Vesten, og intet peger på, at den har toppet. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.18, 22:50
Men hvordan kan danske politikere navigere rundt i indblanding fra kinesere, amerikanere og russere? Det kan de naturligvis ikke. Og der er projekter i gang i Grønland, som faktisk er langt mere bekymrende. Men af uvisse årsager er det umuligt at få danskere til at forstå Kinas interesser i Grønland. Dette selv om det vil påvirke den danske stat på mange måder. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.09.18, 22:27
Var Venstre-politikeren en ægte frihedselsker, ville han forsvare Danmarks frihed og sin egen frihed til at sige sin mening. Han gør ingen af delene. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her