Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er feminist og fodboldspiller, og det går nok at synge om store patter

Det er bøvet og klodset at synge sange om store bryster. Men nedladende overfor kvinder? Come on, venner.

Seriøst? Råber herrelandsholdet ”Store patter” i omklædningsrummet? 

Det er jo super bøvet. Jeg grinte virkelig, da jeg hørte det. Men det krænker mig sgu ikke.

”Everyday Sexism Project Denmark” har ellers været ude med riven efter herrerne. Deres hovedpointe er, at sproget er medskabende for kvindesynet. Det er jo rigtigt - generelt set. Men i det konkrete tilfælde? Er Herrelandsholdets udbrud om store patter et udtryk for et sexistisk nedladende kvindesyn? Og skaber udråbet et nedladende kvindesyn? Jeg tvivler.

Det er jo ikke sådan, at herrelandsholdet står og råber ”Kvinder er bare store patter”. De råber heller ikke efter en bestemt person. Hvis herrelandsholdet stod i Parken og råbte til en kvinde: ”Hey, du har nogle store patter”. Ja, så var sagen en anden. Det ville være utroligt upassende, personligt og sexistisk. Men det gør de jo ikke. 

Jeg skriver det her, fordi jeg gerne vil have, at vi tager de rigtige kampe. Der er mange elementer af fodboldkulturen, som ikke er okay. Som er sexistisk, homofobisk eller nedladende overfor kvinder. Det har vi set i fuldt flor de seneste par år. Så vi skal huske at gå efter bolden her. Ikke manden. Eller mændene.

Lad mig give nogle eksempler. For et par år siden blev det foreslået, at kvindefodboldens problemer med at tiltrække tilskuere kunne løses med noget mere tætsiddende tøj og nogle kortere shorts. Det var sexistisk, forkert og nedladende! Nu har kvinderne heldigvis vist, at den sag løses bedst med god fodbold.

Et andet eksempel er, at vi indtil i år kun har haft ét landshold. Herrelandsholdet blev blot kaldt ”Landsholdet”, og så var der jo kvinderne. Nu siger vi ”kvindelandsholdet” og ”herrelandsholdet”. 

Jeg kan huske hvor nedladende kommentarer mænd havde til kvindefodbold, fra jeg fik mine første fodboldstøvler for 17 år siden. Kvinder, der spillede fodbold, var per definition lesbiske, grimmere end håndboldkvinderne og så var det et faktum, at kvinder ikke kunne spille fodbold. Så hvorfor prøve? 

Men der er kommet nye boller på suppen i fodbolddanmark.

Da min veninde for nylig var ude at se en fodboldkamp, hvor mit hold spillede, overhørte hun en samtale mellem en gruppe mandlige tilskuere. Den ene mand sagde ”Hvaaaa', hvorfor er de ikke ved gryderne derhjemme?” Til det svarede den anden mand ”Seriøst, hold nu kæft og se fodbold. De er sgu' da bedre end dig!”. Og de andre nikkede. Sådan. 

Lad os ikke ødelægge den gode udvikling ved at blive unødigt nærtagende.

Hvis årsagen til, at herrelandsholdet råber om patter er, at de godt kan lide store patter, eller at de bare synes, det er sjovt at råbe noget åndssvagt, skal vi så ikke bare lade dem om det? 

Med fare for at blive halshugget af andre feminister så må jeg bare sige: I krænker sgu' ikke mig, gutter. I virker højest lidt bøvede.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.01.19, 16:30
Næppe. Men man har lov til at håbe. Lad os kigge i krystalkuglen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.01.19, 16:30
Folketinget har bevæget sig langt ind over dørtrinet, når det vil kriminalisere ytringer inden for hjemmets fire vægge, og der har det ikke noget at gøre. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.19, 11:44
Journalister bør bore mere i, hvor lægerne sjæles fra.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.01.19, 20:29
Blablabla, økonomi, blablabla Læs mere
Af Casper Hedegaard
17.01.19, 19:21
Sådan lød det fra min politiske kollega fra Nordsjælland, da vi drøftede kommunalbudget for 2019. Er det retfærdigt, at der er kommuner, der har så mange penge, at de ikke kan nå at bruge dem, hvor andre kommuner må lukke børnehaver og skoler? Læs mere
Af Signe Munk
17.01.19, 17:04
Vi risikerer reformlammelse i hele vores sundhedsvæsen. Og det er virkelig det sidste, vi har brug for. Læs mere
Af Naser Khader
17.01.19, 16:30
Vi må aldrig lade vitale dele af vores samfund være afhængige af ikkedemokratiske stater og interesser, selv om der kan være en kortsigtet økonomisk gevinst. Læs mere
Af Rune Lund
17.01.19, 13:28
Der er mere centralisering, privatisering og ulighed i sundhed på vej, hvis regeringen kommer igennem med sin reform. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.19, 09:37
En befrielse, at akademikere kan skrive så gennemført fornuftigt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her