Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er feminist og fodboldspiller, og det går nok at synge om store patter

Det er bøvet og klodset at synge sange om store bryster. Men nedladende overfor kvinder? Come on, venner.

Seriøst? Råber herrelandsholdet ”Store patter” i omklædningsrummet? 

Det er jo super bøvet. Jeg grinte virkelig, da jeg hørte det. Men det krænker mig sgu ikke.

”Everyday Sexism Project Denmark” har ellers været ude med riven efter herrerne. Deres hovedpointe er, at sproget er medskabende for kvindesynet. Det er jo rigtigt - generelt set. Men i det konkrete tilfælde? Er Herrelandsholdets udbrud om store patter et udtryk for et sexistisk nedladende kvindesyn? Og skaber udråbet et nedladende kvindesyn? Jeg tvivler.

Det er jo ikke sådan, at herrelandsholdet står og råber ”Kvinder er bare store patter”. De råber heller ikke efter en bestemt person. Hvis herrelandsholdet stod i Parken og råbte til en kvinde: ”Hey, du har nogle store patter”. Ja, så var sagen en anden. Det ville være utroligt upassende, personligt og sexistisk. Men det gør de jo ikke. 

Jeg skriver det her, fordi jeg gerne vil have, at vi tager de rigtige kampe. Der er mange elementer af fodboldkulturen, som ikke er okay. Som er sexistisk, homofobisk eller nedladende overfor kvinder. Det har vi set i fuldt flor de seneste par år. Så vi skal huske at gå efter bolden her. Ikke manden. Eller mændene.

Lad mig give nogle eksempler. For et par år siden blev det foreslået, at kvindefodboldens problemer med at tiltrække tilskuere kunne løses med noget mere tætsiddende tøj og nogle kortere shorts. Det var sexistisk, forkert og nedladende! Nu har kvinderne heldigvis vist, at den sag løses bedst med god fodbold.

Et andet eksempel er, at vi indtil i år kun har haft ét landshold. Herrelandsholdet blev blot kaldt ”Landsholdet”, og så var der jo kvinderne. Nu siger vi ”kvindelandsholdet” og ”herrelandsholdet”. 

Jeg kan huske hvor nedladende kommentarer mænd havde til kvindefodbold, fra jeg fik mine første fodboldstøvler for 17 år siden. Kvinder, der spillede fodbold, var per definition lesbiske, grimmere end håndboldkvinderne og så var det et faktum, at kvinder ikke kunne spille fodbold. Så hvorfor prøve? 

Men der er kommet nye boller på suppen i fodbolddanmark.

Da min veninde for nylig var ude at se en fodboldkamp, hvor mit hold spillede, overhørte hun en samtale mellem en gruppe mandlige tilskuere. Den ene mand sagde ”Hvaaaa', hvorfor er de ikke ved gryderne derhjemme?” Til det svarede den anden mand ”Seriøst, hold nu kæft og se fodbold. De er sgu' da bedre end dig!”. Og de andre nikkede. Sådan. 

Lad os ikke ødelægge den gode udvikling ved at blive unødigt nærtagende.

Hvis årsagen til, at herrelandsholdet råber om patter er, at de godt kan lide store patter, eller at de bare synes, det er sjovt at råbe noget åndssvagt, skal vi så ikke bare lade dem om det? 

Med fare for at blive halshugget af andre feminister så må jeg bare sige: I krænker sgu' ikke mig, gutter. I virker højest lidt bøvede.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.18, 14:33
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.09.18, 10:43
Nationalstaterne har fejlet big time Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.09.18, 09:37
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand. Læs mere
Af Rune Lund
19.09.18, 08:45
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.18, 19:47
Grænser er tegnet om på ny hele vejen gennem historien. Det vil også ske i USA en dag. Læs mere
Af Anders Vistisen
18.09.18, 16:44
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
18.09.18, 15:31
Hvorfor lukker politikerne kulturelle tv- og radiokanaler, der er klassisk public service? Det giver ikke mening. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.09.18, 09:52
121 forskellige grupperinger, i 66 forskellige lande. Truslen er global, de fleste ofre er dog muslimer. Denne form for terrorisme har kun været voksende, også i Vesten, og intet peger på, at den har toppet. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.18, 22:50
Men hvordan kan danske politikere navigere rundt i indblanding fra kinesere, amerikanere og russere? Det kan de naturligvis ikke. Og der er projekter i gang i Grønland, som faktisk er langt mere bekymrende. Men af uvisse årsager er det umuligt at få danskere til at forstå Kinas interesser i Grønland. Dette selv om det vil påvirke den danske stat på mange måder. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.09.18, 22:27
Var Venstre-politikeren en ægte frihedselsker, ville han forsvare Danmarks frihed og sin egen frihed til at sige sin mening. Han gør ingen af delene. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her