Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.

Da jeg skiftede fra statskundskab til sygeplejerskestudiet, blev jeg ofte mødt med undren. Hvorfor vælge udsigten til hårdt fysisk arbejde, lav selvbestemmelse og dårlig løn og sige farvel til hæve-sænke-bord, fleksibel arbejdstid og solide lønstigninger hurtigt i karrieren?

Men for mig er det mere meningsfuldt at arbejde med mennesker. Og bedre løn er en kamp, vi må tage skridt for skridt.

Vi har brug for flere velfærdsuddannede. Løn og arbejdsvilkår betyder selvfølgelig meget for, om uddannelserne står øverst på de unges ønskeliste.

Den kamp er i gang lige nu med overenskomsten for 2018. Der skal forhandles løn for de offentlige ansatte. Og mens sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere kæmper for at kunne gøre deres arbejde til en ordentlig løn, viser innovationsminister Sophie Løhde (V) tydeligt, hvad moderniseringsstyrelsens kerneopgave er, nemlig talgymnastik. Og hendes spidskompetence er tydeligvis politisk spin.

Ifølge hende skal lønudviklingen i det offentlige bringes ned. For kigger man fra 2008 og frem til nu, så ligger de offentligt ansattes lønstigninger højere end de private.

Jeg kan godt forstå, hvis mange sygeplejersker, lærere, pædagoger og mange andre fik morgenkaffen galt i halsen, da de så overskriften i avisen. For ude i virkeligheden oplever de ikke den påståede guldregn, som de åbenbart kan regne sig frem til i Moderniseringsstyrelsen.

Bag ministerens konklusion ligger en dyne af talgymnastik og spin. For skruer vi tiden lidt længere tilbage og ser på lønudviklingen siden 1996, er der en parallel udvikling mellem det offentlige og det private. Og lønnen vil formentlig stige i det private fremover, fordi der er økonomisk opsving. Men ministeren vil selvfølgelig gerne bruge 2008 som udgangspunkt, fordi finanskrisen især gik ud over de private arbejdspladser.

Men lønudviklingen i det offentlige er ikke for høj, og lønniveauet er det bestemt heller ikke. Det ved flertallet af danskerne godt. I en ny meningsmåling siger 62 procent af danskerne, at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er ikke enig, kan jeg fornemme.

Når jeg bliver færdiguddannet, har jeg udsigt til en startløn på mellem 23.800 og 25.000 kroner om måneden. Det afhænger af, hvor i landet jeg får job, og det er selvfølgelig for et job med mange aften- og nattevagter. Og det er vel at mærke lønnen for et fuldtidsjob. I vores fag er hver anden kun ansat på deltid. En social- og sundhedshjælper får i gennemsnit nogenlunde det samme, nemlig 24.600 kroner om måneden, viser tal fra FOA.

Argumentet for den lave løn er, at ansatte i det offentlige har en høj jobsikkerhed. Men efter snart at kunne fejre 10 års jubilæum med årlige fyringsrunder kan vi vist godt blive enige om, at det ikke er tilfældet længere.

De eneste, der rigtigt har fået det federe de seneste år, er cheferne. På bare fire år er der givet gyldne håndtryk for 220 millioner kroner. Og samtidig har de fået pæne lønstigninger. Det er altså ikke fortropperne i velfærdsstaten, der dræner kassen. 

Vi har brug for, at det bliver markant mere attraktivt at blive SOSU, sygeplejerske, servicemedarbejder, socialrådgiver eller noget helt femte. Her spiller løn og arbejdsvilkår og ministerens respekt for fagene en stor rolle. Men med Sophie Løhdes første melding i overenskomstforhandlingerne, lyder det desværre som om, hun ikke helt er klar over den sammenhæng endnu.

Eller også mener ministeren ganske enkelt ikke, at ansvar for menneskeliv og kernevelfærd er værd at belønne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er folketingsmedlem for SF, valgt i Vestjyllands storkreds, og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende (orlov) og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe Munk kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj. Privat bor hun på Fur.
Seneste blogs
Af Casper Hedegaard
23.08.19, 13:34
Jakob Ellemann Jensen er udråbt til favorit som næste næsteformand for Venstre, men måske har Inger Støjberg i virkeligheden det bedste kort, når det kommer til stykket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.08.19, 12:42
Og han siger, at vi skal finde os i det, når bare det sker langsommere. Læs mere
Af Rune Lund
23.08.19, 11:01
Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.19, 10:46
I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn Læs mere
Af Anna Thygesen
23.08.19, 10:30
Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11
Af Rune Lund
21.08.19, 14:31
Der er masser af penge at hente til velfærd og grøn omstilling uden at brandbeskatte den almindelige dansker. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.08.19, 10:24
Udlændingespørgsmålet er det eneste sted, hvor debatten er løssluppen. Alt andet lukkes ned. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.08.19, 10:12
Danmark tager ikke rollen som arktisk stat alvorlig. Derfor lever fantasier om køb af Grønland i bedste velgående. Læs mere