Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.

Da jeg skiftede fra statskundskab til sygeplejerskestudiet, blev jeg ofte mødt med undren. Hvorfor vælge udsigten til hårdt fysisk arbejde, lav selvbestemmelse og dårlig løn og sige farvel til hæve-sænke-bord, fleksibel arbejdstid og solide lønstigninger hurtigt i karrieren?

Men for mig er det mere meningsfuldt at arbejde med mennesker. Og bedre løn er en kamp, vi må tage skridt for skridt.

Vi har brug for flere velfærdsuddannede. Løn og arbejdsvilkår betyder selvfølgelig meget for, om uddannelserne står øverst på de unges ønskeliste.

Den kamp er i gang lige nu med overenskomsten for 2018. Der skal forhandles løn for de offentlige ansatte. Og mens sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere kæmper for at kunne gøre deres arbejde til en ordentlig løn, viser innovationsminister Sophie Løhde (V) tydeligt, hvad moderniseringsstyrelsens kerneopgave er, nemlig talgymnastik. Og hendes spidskompetence er tydeligvis politisk spin.

Ifølge hende skal lønudviklingen i det offentlige bringes ned. For kigger man fra 2008 og frem til nu, så ligger de offentligt ansattes lønstigninger højere end de private.

Jeg kan godt forstå, hvis mange sygeplejersker, lærere, pædagoger og mange andre fik morgenkaffen galt i halsen, da de så overskriften i avisen. For ude i virkeligheden oplever de ikke den påståede guldregn, som de åbenbart kan regne sig frem til i Moderniseringsstyrelsen.

Bag ministerens konklusion ligger en dyne af talgymnastik og spin. For skruer vi tiden lidt længere tilbage og ser på lønudviklingen siden 1996, er der en parallel udvikling mellem det offentlige og det private. Og lønnen vil formentlig stige i det private fremover, fordi der er økonomisk opsving. Men ministeren vil selvfølgelig gerne bruge 2008 som udgangspunkt, fordi finanskrisen især gik ud over de private arbejdspladser.

Men lønudviklingen i det offentlige er ikke for høj, og lønniveauet er det bestemt heller ikke. Det ved flertallet af danskerne godt. I en ny meningsmåling siger 62 procent af danskerne, at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er ikke enig, kan jeg fornemme.

Når jeg bliver færdiguddannet, har jeg udsigt til en startløn på mellem 23.800 og 25.000 kroner om måneden. Det afhænger af, hvor i landet jeg får job, og det er selvfølgelig for et job med mange aften- og nattevagter. Og det er vel at mærke lønnen for et fuldtidsjob. I vores fag er hver anden kun ansat på deltid. En social- og sundhedshjælper får i gennemsnit nogenlunde det samme, nemlig 24.600 kroner om måneden, viser tal fra FOA.

Argumentet for den lave løn er, at ansatte i det offentlige har en høj jobsikkerhed. Men efter snart at kunne fejre 10 års jubilæum med årlige fyringsrunder kan vi vist godt blive enige om, at det ikke er tilfældet længere.

De eneste, der rigtigt har fået det federe de seneste år, er cheferne. På bare fire år er der givet gyldne håndtryk for 220 millioner kroner. Og samtidig har de fået pæne lønstigninger. Det er altså ikke fortropperne i velfærdsstaten, der dræner kassen. 

Vi har brug for, at det bliver markant mere attraktivt at blive SOSU, sygeplejerske, servicemedarbejder, socialrådgiver eller noget helt femte. Her spiller løn og arbejdsvilkår og ministerens respekt for fagene en stor rolle. Men med Sophie Løhdes første melding i overenskomstforhandlingerne, lyder det desværre som om, hun ikke helt er klar over den sammenhæng endnu.

Eller også mener ministeren ganske enkelt ikke, at ansvar for menneskeliv og kernevelfærd er værd at belønne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne, som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her