Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kan det passe, at man ikke kan tale åbent om skizofreni?

Unge med skizofreni taler ikke om deres sygdom, fordi de frygter din og min reaktion. Jeg fik en øjnåbner i psykiatrien - måske du også trænger til det?

”Hvis jeg siger, at jeg har skizofreni, er der ikke nogen, som tør være i gruppe med mig. Det er helt sikkert. Og jeg får helt sikkert ikke nye venner på studiet”.

Sådan sagde en fyr på min egen alder med paranoid skizofreni til mig, da jeg mødte ham i min praktik som sygeplejerske i psykiatrien.

Han går på universitet, bor i egen ungdomsbolig. Han har lige slået op med kæresten. Og han har stadig nogle få gode venner fra folkeskolen, fra før han fik diagnosen.  Selvom gruppearbejdet, læsemængden og de nye omgivelser på universitetet er udfordrende for ham, er det ikke det, som presser på. Derimod er det hemmeligheden om sygdommen. Han har nemlig ikke sagt et ord om sin sygdom til nogen på studiet. Jeg spurgte hvorfor? Og svaret er, at han er sikker på, det ville være socialt selvmord.

Jeg ville ønske, at jeg bare kunne sige: ”Sikke noget pjat. Der er da ingen, som ikke vil være i gruppe med dig, fordi de hører, at du har skizofreni”. Men jeg er bange for, det ville være tomme ord.

Angsten for andres reaktioner på hans sygdom er desværre hverken ubegrundet eller noget, han er alene om. 9 ud af 10 med en psykisk lidelse bliver diskrimineret. Særligt oplever de unge med psykiske lidelser at blive stigmatiseret, sygeliggjort og forskelsbehandlet af alle os andre. Det viser en undersøgelse fra forskningsinstituttet KORA.

Helt ærligt, hvad ville du så tænke om en person, som fortæller, at vedkommende har paranoid skizofreni? Ville du tænke, at det kunne være en kollega eller medstuderende? Eller nærmere en sindssyg, som ser syner og tror de taler med gud og er dronningen på samme tid?

Når jeg selv tænker på, hvordan jeg havde det, dagen før jeg troppede på i psykiatrien til en måneds praktik, må jeg indrømme, at jeg begyndte at forberede mig på nogle meget syge mennesker, som bestemt ikke kunne varetage et job eller almindeligt liv. Men så sad han lige der. En ung fyr som kæmper for at have et ungdomsliv ligesom alle andre. En uddannelse. Et job. En familie.

Ikke nok med at det er synd, at han skal gå rundt på universitetet og føle, at han skal skjule, hvem han er. Så taler fakta også imod vores fordomme om mennesker med skizofreni. For selvom skizofreni er en alvorlig sygdom, så er det for mange en sygdom, de kan leve med. Hver femte med skizofreni kommer sig fuldstændigt og lever et normalt liv. En tredjedel lever et aktivt liv udenfor diverse institutioner og sygehusgange.

Men hvorfor har vi så en forvrænget ide om, hvad en psykisk lidelse som skizofreni betyder?

Måske skal noget af svaret findes i, at en tredjedel af medieomtalen om psykiske sygdomme handler om kriminalitet. Det giver måske et indtryk af, at psykisk sygdom er lig med at være psykotisk, ude af egenkontrol og farlig. Det er det selvfølgelig nogle gange, men det er langt langt fra tilfældet for de fleste et meste af tiden

I Danmark lever 40.000 mennesker med skizofreni. Det er næsten en procent af befolkningen. Og jeg vil vædde på, at både du og jeg har mødt et menneske med skizofreni, uden at vi vidste det. Hele balladen starter, når vi forholder os til diagnosen, før vi ser mennesket. 

Selvom det ville være nemmest at fortsætte med at tie om psykiske sygdomme, så er det ikke fair. For danskere, som lever med en psykisk sygdom, har lige så meget brug for at kunne være ærlige om, hvem de er, som du og jeg har. De har brug for støtte og forståelse, når de bliver syge. Og de har brug for at blive behandlet som ligeværdige.

Jeg håber for alle i den situation, at de kan tage mod til sig og fortælle om sygdommen. Og så håber jeg, at de vil møde mennesker på deres vej, som ser dem som meget mere end en diagnose. For mig var mødet en øjenåbner. Og jeg er glad for, at jeg fik en grund til at blive klogere og afmontere nogle af mine egne fordomme. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er spidskandidat for SF i Vestjyllands storkreds til folketingsvalget. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
16.10.18, 09:54
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.10.18, 19:44
De gamle magtpartier går kun én vej, og det er nedad. Vinderne lige nu er yderpartier af alle mulige slags. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.10.18, 17:18
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
15.10.18, 16:54
Med De Radikales seneste kampagne anklager de tusinder af gode danske virksomheder for bevidst at bryde loven og underbetale kvinder på arbejdsmarkedet. Usmageligt og skamløst. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.10.18, 11:53
Mit forslag er blevet regeringens politik. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.10.18, 09:44
I dag er det et år siden, at vi ukritisk gled med på #MeToo-bevægelsen. Det er usundt konstant at fremmane billeder på mænd som dumme svin. Og det kan få store konsekvenser for drenges selvværd. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.10.18, 06:45
Et samfund, hvor halvdelen af BNP kanaliseres igennem offentlige kasser, er et samfund, der kalder på øget korruption. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
14.10.18, 20:56
Den socialdemokratiske velfærdsstat har aldrig og kommer aldrig til at bryde den sociale arv. Derimod er der behov for, at vi styrker den positive sociale arv, så så mange unge som muligt får videregivet de værdier, der skal til for at udnytte sine evner til det yderste og overgå sine forældre. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.10.18, 17:40
Tiderne skifter – og de fleste bliver klogere. Måske endda om noget så fjernt som Kina og satspuljer. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.10.18, 12:41
Transparency og TV 2 har vinklet sagen, så den lander perfekt som enkeltsag for politikere på valg. Ingen spørger, hvor mange millioner denne sag kommer til at koste i nye kontrolinstanser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her