Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kan det passe, at man ikke kan tale åbent om skizofreni?

Unge med skizofreni taler ikke om deres sygdom, fordi de frygter din og min reaktion. Jeg fik en øjnåbner i psykiatrien - måske du også trænger til det?

”Hvis jeg siger, at jeg har skizofreni, er der ikke nogen, som tør være i gruppe med mig. Det er helt sikkert. Og jeg får helt sikkert ikke nye venner på studiet”.

Sådan sagde en fyr på min egen alder med paranoid skizofreni til mig, da jeg mødte ham i min praktik som sygeplejerske i psykiatrien.

Han går på universitet, bor i egen ungdomsbolig. Han har lige slået op med kæresten. Og han har stadig nogle få gode venner fra folkeskolen, fra før han fik diagnosen.  Selvom gruppearbejdet, læsemængden og de nye omgivelser på universitetet er udfordrende for ham, er det ikke det, som presser på. Derimod er det hemmeligheden om sygdommen. Han har nemlig ikke sagt et ord om sin sygdom til nogen på studiet. Jeg spurgte hvorfor? Og svaret er, at han er sikker på, det ville være socialt selvmord.

Jeg ville ønske, at jeg bare kunne sige: ”Sikke noget pjat. Der er da ingen, som ikke vil være i gruppe med dig, fordi de hører, at du har skizofreni”. Men jeg er bange for, det ville være tomme ord.

Angsten for andres reaktioner på hans sygdom er desværre hverken ubegrundet eller noget, han er alene om. 9 ud af 10 med en psykisk lidelse bliver diskrimineret. Særligt oplever de unge med psykiske lidelser at blive stigmatiseret, sygeliggjort og forskelsbehandlet af alle os andre. Det viser en undersøgelse fra forskningsinstituttet KORA.

Helt ærligt, hvad ville du så tænke om en person, som fortæller, at vedkommende har paranoid skizofreni? Ville du tænke, at det kunne være en kollega eller medstuderende? Eller nærmere en sindssyg, som ser syner og tror de taler med gud og er dronningen på samme tid?

Når jeg selv tænker på, hvordan jeg havde det, dagen før jeg troppede på i psykiatrien til en måneds praktik, må jeg indrømme, at jeg begyndte at forberede mig på nogle meget syge mennesker, som bestemt ikke kunne varetage et job eller almindeligt liv. Men så sad han lige der. En ung fyr som kæmper for at have et ungdomsliv ligesom alle andre. En uddannelse. Et job. En familie.

Ikke nok med at det er synd, at han skal gå rundt på universitetet og føle, at han skal skjule, hvem han er. Så taler fakta også imod vores fordomme om mennesker med skizofreni. For selvom skizofreni er en alvorlig sygdom, så er det for mange en sygdom, de kan leve med. Hver femte med skizofreni kommer sig fuldstændigt og lever et normalt liv. En tredjedel lever et aktivt liv udenfor diverse institutioner og sygehusgange.

Men hvorfor har vi så en forvrænget ide om, hvad en psykisk lidelse som skizofreni betyder?

Måske skal noget af svaret findes i, at en tredjedel af medieomtalen om psykiske sygdomme handler om kriminalitet. Det giver måske et indtryk af, at psykisk sygdom er lig med at være psykotisk, ude af egenkontrol og farlig. Det er det selvfølgelig nogle gange, men det er langt langt fra tilfældet for de fleste et meste af tiden

I Danmark lever 40.000 mennesker med skizofreni. Det er næsten en procent af befolkningen. Og jeg vil vædde på, at både du og jeg har mødt et menneske med skizofreni, uden at vi vidste det. Hele balladen starter, når vi forholder os til diagnosen, før vi ser mennesket. 

Selvom det ville være nemmest at fortsætte med at tie om psykiske sygdomme, så er det ikke fair. For danskere, som lever med en psykisk sygdom, har lige så meget brug for at kunne være ærlige om, hvem de er, som du og jeg har. De har brug for støtte og forståelse, når de bliver syge. Og de har brug for at blive behandlet som ligeværdige.

Jeg håber for alle i den situation, at de kan tage mod til sig og fortælle om sygdommen. Og så håber jeg, at de vil møde mennesker på deres vej, som ser dem som meget mere end en diagnose. For mig var mødet en øjenåbner. Og jeg er glad for, at jeg fik en grund til at blive klogere og afmontere nogle af mine egne fordomme. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Signe Munk (f.1990) er næstformand i SF og har en fortid som byrådsmedlem i Viborg. Hun er sygeplejerskestuderende og kaster sig gerne ind i debatten om det velfærdssamfund, hun selv skal arbejde i, og vi alle skal leve i. Signe kæmper for velfærdsstatens fodsoldater, og hun lægger gerne arm med både kulsorte liberalister og fantasterne på den yderste venstrefløj.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
20.07.18, 13:31
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret? Læs mere
Af Majbritt Maria Nielsen
20.07.18, 12:51
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.07.18, 22:25
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.07.18, 19:00
Hvis Harun Demirtas vil være helt sikker på at sprede maksimalt had mellem danskere og muslimer, skal han bare fortsætte med at sige, at etniske danskere må finde et andet land, hvis de ikke er enige med Harun Demirtas. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.07.18, 17:54
I Randers ligger et bjerg af plastik. Omkring 700 tons kødbakker, folie og plastemballage, der kunne genanvendes, men som i stedet er blevet en skamstøtte over regeringens langsommelighed og manglende grønne ambitioner. Læs mere
Af Jens Kindberg
19.07.18, 11:37
Der er aldersgrænse på hyggelotto, men ikke på hardcore gambling. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.07.18, 16:17
Vidensdeling og forebyggelse frem for helbredelse kan være værn mod cyberangreb. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.07.18, 12:49
Er du virkelig i tvivl om, hvorvidt en sygeplejerske med tørklæde kan hjælpe dig, må du finde et land, hvor der ingen muslimer findes. For du får ikke lov til at fravælge en pga. udseende eller religion Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.07.18, 00:24
Det er gået op for mig, at man kan være mangeårig direktør for en liberal tænketank uden overhovedet at dokumentere sine påstande med kvantitative data. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.07.18, 19:54
Aarhus har fået verdens største havnebad tegnet af den verdensberømte arkitekt Bjarke Ingels Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her