Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mon DBU havde aflyst en landskamp, hvis det drejede sig om herrelandsholdet?

Så skete det. DBU har aflyst kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige på fredag – jeg tvivler på, at det samme var sket, hvis det var mændene.

Det danske herrelandshold i fodbold skal spille playoff-kampe mod Irland til november. De fleste danskere vil sidde foran skærmen og håbe på, at de danske mænd igen kommer til en VM-slutrunde. Jeg selv inklusiv.

I sommer sad danskerne ligeledes og så fodbold. Dengang var det de danske kvinder, der erobrede alles hjerter med en præstation, som gjorde os stolte, og som var en øjenåbner for mange om, at vi også skulle begynde at tage fodbolden seriøst, når den bliver spillet af kvinder.

Den glæde, som kvinderne dengang viste, når de spillede, var ikke blot vigtig for de kvinder som var på landsholdet – den var samlende for danskerne, som kun store nationale begivenheder er det.  Glæden, kvinderne viste ved fodboldspillet, kunne mange af deres mandlige kolleger lære en del af.

Siden sommerens slutrunde har der så verseret en konflikt mellem DBU og landsholdspillerne – spillerne vil ganske rimeligt have flere penge for at stå til rådighed. Det drejer sig ikke om millioner til den enkelte spiller, men om rimelige forhold for kvinderne. Kvindelige landsholdspillere, som ikke tjener i nærheden af deres mandlige kolleger, vel at mærke.

DBU har gang i en tabersag, når de aflyser en landskamp. Ikke nok med, at sympatien formentligt flytter sig mere mod kvinderne og deres krav, så risikerer de at sætte kvindefodbolden og interessen for den langt tilbage i tiden – det er og bliver dumt.

Ganske vist er kvindefodbolden stadig ikke stor, og den vil næppe heller i nær fremtid være en stor overskudsforretning for DBU. Men havde DBU i stedet valgt at satse på kvindefodbolden, så kunne den blive det – så kunne vi regne med, at fodbold, spillet af kvinder, kunne få samme nationale interesse og storhed, som det danske kvindehåndboldlandshold havde i 1990´erne. Dengang sad vi iklædt røde-hvide farver og heppede, når kvinderne skabte glæde og sammenhold i Danmark.

Med aflysningen af kampen spiller DBU hasard med udviklingen i dansk kvindefodbold.

I Danmark har vi ikke tradition for, at nationale sportsudøvere skal dyrke sport for at skabe et overskud. Hver gang vi sender danskere til Vinter OL, så ved vi, at sandsynligheden for, at der kommer medaljer med hjem, er ganske lille. Det samme gælder, når danske atleter deltager i løbekonkurrencer og andre sportsgrene, hvor vi aldrig eller sjældent kan begå os.

Alligevel deltager danske atleter. Det gør de, fordi det er god reklame for Danmark. Det gør de for at blive bedre og for at skabe et nationalt fællesskab om vores sportsudøvere.

Andre lande har for længst set potentialet i kvindefodbold. Nu mangler vi bare, at vi også gør det i Danmark. Nu mangler vi blot, at DBU ser, at kvinderne vil kunne skabe en kultur omkring fodbold. De vil kunne samle danskerne og få langt flere unge piger til at spille fodbold. Og kvinderne vil måske endda på sigt også kunne fylde stadions lige så godt som de mandlige fodboldspillere.

Men det ser ikke DBU ikke. De satser konservativt på mændene. For hvem tror egentligt, at DBU vil aflyse en af kampene mod Irland i november med risiko for, at mændene ikke kunne spille VM til sommer? Ingen – der er ingen sandsynlighed for, at DBU ikke vil være samarbejdsvillig, hvis det drejede som om herrelandsholdet.

Jeg skal ikke afgøre, om kvinderne har fejlet i forhandlingerne. Men den største fejl har DBU begået, når de ikke har kunnet finde en løsning, og derfor sætter kvindefodbolden og det nationale sammenhold, som kvindernes flotte og dygtige præstation skabte i sommer, på standbye.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Angela Brink
19.01.18, 20:27
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.18, 19:01
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.01.18, 14:25
Selvom sygeplejerskerne i årevis er blevet omrokeret, har en statsminister aldrig stået halvnervøst frem og meddelt dem og hele offentligheden om det. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her