*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Islam-debatten styres af selvudnævnte eksperter fra Google-universitetet

Alt for mange stoler blindt på de informationer, som de får gennem deres søgninger på Google.

Du sidder der foran computeren med et par vinduer åbne, mens du er i gang med dine studier. Du føler selv, at du knokler løs – med dine studier på universitetet. Problemet er blot, at der er tale om Google-universitetet. Din research tager omkring fem minutter, hvorefter du føler, at du har bestået din eksamen. Nu kan du – i din egen virkelighed - udtale dig om alt inden for islam.

Det tager fem år i Danmark at læse en kandidatuddannelse i Religionsvidenskab på Københavns universitet. Her kan de studerende ikke kan nøjes med at søge på Google – de skal læse videnskabeligt materiale, skrive opgaver og bestå eksamener. 

Men alligevel tager det desværre kun fem minutter at blive selvudnævnt islamekspert i Danmark, hvis man som alt for mange af de danskere, der præger debatten om islam på sociale medier i Danmark blot googler ”islam”. 

Men ingen bliver altså ekspert i noget som helst, hvis man ukritisk frekventerer mere eller mindre lødige internetsider. Ingen bliver ekspert i islam eller andre religioner, hvis de ukritisk læser dårligt oversatte citater eller håndplukkede uddrag af religionernes tekster. Alle vil naturligvis kunne finde passager i de fleste store religioners tekster, der forherliger vold og død. Der er ingen tvivl om, at der i Koranen og de tilhørende tekster er uddrag, som ikke er forenelige med vores samfund i dag eller med demokrati. Samme type citater vil kunne findes i jødedommens og kristendommens tekster. 

Den generelle tendens i vore tid er, at folk udnævner sig selv til, og muligvis også føler sig som, eksperter, fordi de hurtigt kan finde viden om alle områder på internettet. Sandheden findes imidlertid ikke via hurtige søgninger eller gennem hjemmesider, der blot bekræfter ens forudindtagede holdninger. Google sender ikke sandheden din eller min vej. Google er ikke et universitet, men er som et bingospil, hvor der meget sjældent er en brugbar og objektiv gevinst. Google viser dig nemlig i høj grad den sandhed, som allerede bekræfter dine holdninger.

Naturligvis skal vi som samfund og aktive samfundsborgere forholde os kritisk til alle bevægelser som har elementer indbygget, som ikke er gavnlige for vores samfund – eksempelvis de elementer i religion og hos religiøse, der ikke er forenelige med vores demokratiske samfund. Kritik er sundt, men samme kritik skal naturligvis anvendes, når Googlesøgninger laves, og når hjemmesider besøges. 

Alle må naturligvis deltage i den offentlige debat – også selvom de ikke er ’rigtige’ eksperter. Men alt for mange deltager med en selvforståelse af at have en nærmest ophøjet viden om eksempelvis islam – alt for mange ”ved”, at muslimer ikke kan indgå i et demokratisk samfund – det på trods af, at det store flertal af muslimerne i Danmark lever efter de demokratiske spilleregler. 

Alt for mange synes at vide, at alle muslimer er potentielle terrorister – underforstået, at der i enhver muslim må ligge en falsk bevidsthed – en falsk bevidsthed, som kun i øjeblikket holder dem tilbage fra at begå terror. Men naturligvis er ikke alle muslimer potentielle terrorister. Ingen af mine muslimske venner er terrorister – og næppe nogen af dem, du kender, er terrorister. 

Vær gerne kritisk overfor islam, kristendommen og alle andre religioner – faktisk burde vi være kritiske over for alt. Men langt flere burde i højere grad lytte til de eksperter, der er på områderne. Eksperter, der faktisk har dygtiggjort sig gennem uddannelse. Ikke gennem den fem minutter lange eksamination på det såkaldte ”Google-universitet”. Langt flere må tilbage til dyder som den kildekritik, de forhåbentligt lærte i folkeskolen eller i gymnasiet. Den ukritiske tendens, der er, til at tro på underlødige hjemmesiders fortolkning af eksempelvis islam, gør intet godt for et samfund, hvor vi skal leve på tværs af religioner. Og der ikke længere noget alternativ til at leve i Danmark på tværs af de religiøse skel.

Jeg er ikke ekspert i hverken islam, tømmerarbejde eller kapsejlads – det påstår jeg heller ikke. Jeg forsvarer heller ikke islam. Jeg forsvarer vores muslimske landsmænds ret til at være i Danmark og indgå i det danske samfund på lige fod med andre danskere. Jeg forsvarer, at de aldrig skal dømmes kollektivt, blot fordi nogen i deres religions navn begår terror. Det samme vil jeg gøre, når det drejer sig om alle andre grupper. 

Desværre er status lige nu, at jeg sagtens kan sige tillykke til ”Google-universitetet”. For eleverne fra denne ”skole” har desværre vundet kampen om at have den ”rigtige” viden om islam over den fem-årige kandidatuddannelse, som tilbydes på de officielle danske universiteter. Og desværre er det Google og underlødige hjemmesider, som alt for mange besøger, når de skal finde de argumenter, som passer til deres forudindtagede holdninger.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her