*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er hamrende ligeglad med flygtningenes uddannelsesniveau

Flygtninge er først og fremmest mennesker, der har brug for vores hjælp. Deres uddannelsesniveau er selvfølgelig underordnet.

Berlingskes debatredaktør Anne Sophia Hermansen skrev i går et blogindlæg på Berlingskes netavis med titlen ”Hvor er Stine Bosse?”. Hermansen indlæg handler om, at Stine Bosse og flere andre har udtalt, at mange af de syriske flygtninge var veluddannede.

Ifølge en undersøgelse fra Rockwool Fonden viser det sig dog, at de syriske flygtninge, som Danmark har modtaget, alligevel ikke er så veluddannede som tidligere antaget.

Anne Sophia Hermansen slutter sit indlæg af med at kritisere Stine Bosse og ligesindede for at være med til at gøre flygtningedebatten til et spørgsmål om følelser og mavefornemmelser og ikke fakta.

Hermansen skriver således, at ”Ideologiske ønskedrømme om multikulturalisme har overskygget virkeligheden, og regningen er nu gjort op: Hvert år koster indvandring fra ikke-vestlige lande Danmark 33 mia. kr.

Men Hermansen og hendes ligesindede skal netop arbejde med deres syn på fakta. Det er ganske rigtigt, at det er forbundet med store udgifter at hjælpe flygtninge. Men det faktum, at vi i Danmark hjælper flygtninge, hviler altså på aftaler, vi som stat har indgået og er forpligtet til at overholde. Det har intet at gøre med at åbne døren for indvandring eller ønsker om multikulturalisme. Det er hjælp til andre mennesker, som er kommet i nød.

Der er næppe mange, som ikke mener, at der er gode grunde til at flygte fra Syrien. Hvem ville ikke flygte fra Assads gasangreb eller IS’ barbariske regime? Måske kan vi ikke blive enige om, hvor det er naturligt for dem at flygte til. Jeg mener, at vi som det rige og civiliserede land, vi er, skal hjælpe flygtninge – også her i Danmark.

Men problemet i den her sag er ikke, om Stine Bosse, professor Henning Jørgensen eller tidligere minister Manu Sareen måske lidt naivt håbede på, at der var mange veluddannede blandt de, som flygtede til Danmark. Problemet er, at det er blevet et emne, hvorvidt flygtningene antageligt ikke er så veluddannede som først antaget. Altså underforstået, at der skal være et økonomisk incitament for at hjælpe mennesker, der er i så stor nød, som de syriske flygtninge er.

Tidligere har det ellers været kritiseret, at det var de ressourcestærke, som kom til Danmark, hvilket var et problem for Syrien og ikke gjorde ”dem” til rigtige flygtninge. Nu er kritikken pludseligt ændret til, at flygtningene ikke fra begyndelsen af deres liv i Danmark, kan bidrage til landets velstand.

Men grundlæggende burde betegnelsen ”flygtning” vel være nok. Hvis de mennesker er anerkendt som flygtninge, så er de hverken indvandrere eller migranter. De er mennesker, der er flygtet fra krig, halshugninger og voldtægter. De er flygtet fra psykopatiske regimer. Burde det ikke være nok – også selvom de faktisk ikke har en akademisk baggrund!?

Det er en mærkelig diskurs, som Anne Sophia Hermansen og flere ligesindede placerer sig i spidsen for, i forlængelse af Rockwool Fondens rapport om de syriske flygtninges uddannelsesniveau. Hvilket anstændigt land vil stå ved grænsen og se på uddannelsespapirer for at vælge mellem mennesker, der er flygtet?

Jeg er hamrende ligeglad med, at Stine Bosse og andre troede, at flygtningene fra Syrien var veluddannede. Jeg er hamrende ligeglad med, hvilket uddannelsesniveau flygtningene har. Men jeg er ikke ligeglad med, om vi som samfund vurderer, om vi skal hjælpe mennesker på baggrund af deres uddannelsesniveau.

Ja, det koster penge at hjælpe flygtninge, men alternativet for de mennesker er de rædsler, som ingen af os vel er i tvivl om sker i Syrien. Det har intet med ”ideologiske ønskedrømme” eller ønske om ”multikulturalisme”. Det er anstændig hjælp til mennesker i stor nød, uanset hvor uddannede, de er.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her