Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Støjbergs lovbrud: Demokratiet er den store taber. Spin og populisme er de store vindere

Spindoktoren, højrefløjen og borgerlige meningsdannere har sejret i sagen om barnebrude. Folkestyrets kerneværdier synes ligegyldige i denne sag.

Sagen om de såkaldte barnebrude og Inger Støjbergs lovbrud verserer alle steder i medierne i disse dage. Alle har en mening om sagen, og det burde alle faktisk også have, for det er en vigtig sag i det demokrati, som vi tydeligvis burde værne langt mere om, end tilfældet er i Danmark – det demokrati vi fejrer netop i dag.

Vinderne i den her sag er:

 - Inger Støjbergs spindoktor, der flot har evnet at fortælle befolkningen, at Støjbergs lovbrud er acceptabelt, fordi det er sket i en højere sags tjeneste. Nemlig for at beskytte unge piger mod mænds seksuelle overgreb.

- Borgerligere politikere og meningsdannere, som har gjort sagen til et spørgsmål om, at venstrefløjen er tilhængere af en perverteret form for forhold mellem alt for unge piger og gamle mænd.

- Højreorienterede aviser med Berlingske Tidende i spidsen, der er hoppet med på vognen, og kalder det her en usmagelig ministerjagt, selvom avisen godt ved, at Støjberg har tilsidesat loven.

Taberne i sagen er:

- Alle danskere. Ikke kun det flertal af danskere, der ifølge meningsmålingerne synes, det er rimeligt at Inger Støjberg handler uden lovhjemmel og ved at diktere, hvordan tingene skal foregå.

- Men den allerstørste taber er folkestyret – demokratiet. Det demokrati, som vi burde være stolte af og værne om. Uanset om vi er enige i Inger Støjbergs holdning på området, så kan og må et velfungerende demokrati ikke acceptere magtfuldkomne politikere, der handler uden om lovgivningen.

Danmark prøver at udbrede demokrati til andre lande. Vi kritiserer andre landes ledere for deres magtfuldkommenhed og manglende demokrati, men når det drejer sig om demokratiet i Danmark, virker mange efterhånden ligeglade. Demokrati kan blot ikke decimeres til, at vi afgiver vores stemme hvert fjerde år. Demokrati er også, at de folkevalgte og vores institutioner handler efter loven, og at en minister bliver stillet til ansvar for sine handlinger. Demokratiet er også magtens tredeling og parlamentarisk kontrol.

Der er givet ligeså få på venstrefløjen som på højrefløjen, der finder det acceptabelt, at alt for unge piger er blevet gift med ældre mænd. Selvfølgelig kan og skal vi i Danmark ikke acceptere den slags, men hvis der skal handles i denne sag, skal det gøres med lovhjemmel og ikke blot som et diktat, der mest af alt får det danske folkestyre til at minde om en af de nationer, som vi helst ikke vil sammenlignes med.

Inger Støjberg kunne ganske nemt have fået en lovændring gennem Folketinget. Hun ville have haft et stort flertal bag sig – ingen tvivl om det. Og med den præcedens, der allerede er skabt i Danmark med at love hastes igennem, havde Støjberg helt sikkert også kunne få gennemført loven som hastelov. Men i stedet for at følge demokratiets spilleregler, så viste Støjberg en sjældent set magtfuldkommenhed og gennemførte blot sin politik uden lovhjemmel.

I et velfungerende system, hvor den parlamentariske kontrol fungerer ordentligt, ville en minister naturligvis skulle stå til ansvar for den slags ugerninger, men Dansk Folkeparti, som dog aldrig har vist sig særlig interesseret i at varetage den kontrol, viser endnu engang deres ligegyldighed over for vælgerne og folkestyret. For så længe det handler om sager, hvor muslimer indgår, negativt, behøver politikerne tydeligvis ikke overholde reglerne.

Danskerne burde være skræmte. For når det sker denne gang uden konsekvenser, kan det jo nemt ske igen – og næste gang rammer det måske bredere, og ikke kun de mennesker, som allerede er en minoritet i landet, og som ikke kan forsvare sig selv.

Sagen handler ikke om, at venstrefløjen ikke er enige i, at unge piger ikke skal voldtages, tvangsgiftes eller leve i forhold med gamle mænd. Det handler heller ikke om, at venstrefløjen vil beskytte en del af en kultur, som ikke hører vores tid til – det handler om vores folkestyre. Det handler om principper, og det handler om, at vi som stat er på vej i en helt forkert retning, hvis vi accepterer, at en minister blot selv bestemmer, hvilke love hun skal arbejde ud fra, og hvilke hun ikke vil overholde. Og det handler om, at det kan lade sig gøre, fordi ministeren ved, at Dansk Folkeparti ikke vælter hende, så længe det drejer sig om muslimer.

Men tillykke til spindoktoren, til borgerlige politikere og meningsdannere. Tillykke til Berlingske Tidende. Tillykke med, at I har evnet at fjerne fokus fuldstændigt fra, at der tilsyneladende er begået et lovbrud, som er et demokrati uværdigt. Tillykke med, at der nu er skabt grobund for en præcedens for, at ministre blot selv bestemmer, hvordan de vil forvalte deres ministerium, så længe I er enige i den førte politik.

Men i dag på Grundlovsdag, hvor vi netop hylder demokratiet, burde langt flere stå op i mod magtfuldkomne politikere og manipulerende diskurser og spin. For uanset om vi er enig med en given minister eller ej, så skal alle ministre følge loven.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.01.18, 13:23
De borgerlige partier på Christiansborg har desværre opgivet den borgerlige værdikamp, og opgaven ligger nu alene hos Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.01.18, 23:25
Det er ikke værdigt at se kvinder behandle mænd som uartige og uintelligente børn, og det er ikke værdigt at se mænd dukke nakken og lade sig jagte rundt i manegen. Læs mere
Af Naser Khader
12.01.18, 09:54
Jeg ved ikke, om Poul Madsen, Özlem Cekic og andre, der mener, vi selv er ude om det, har gjort sig tanker om, hvordan det ville være at skulle forsikre sine børn, når man går ud af døren, at man nok skal komme hjem igen - fordi de frygter, at dem, der hader deres far, lykkes med at udføre de trusler, de fremsætter? Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
11.01.18, 12:33
Ved dåb bliver der pjasket lidt vand i hovedet på barnet, ved omskæring bliver forhuden skåret af. Forskellen er enorm. Læs mere
Af Signe Munk
10.01.18, 15:27
Det er dybt uansvarligt, at Özlem Cekic i en ny bog til skoleelever skøjter henover debatten om omskæring af drenge. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her