*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Naturligvis påvirkes danskerne mest af terrorangreb begået i Europa

Et terrorangreb er et terrorangreb, men der er naturligvis en grund til at danskerne påvirkes mere af de angreb, som sker i Europa.

Naturligvis er et mord, en terrorhandling og drab på børn og civile lige forfærdeligt om det sker i Palæstina, i Manchester, i Bagdad eller i Paris. Ingen tvivl om det.

Men hver gang usle krystere har begået terror i Europa, og vi europæere går i en fuldstændig rimelig kollektiv sorg og fortvivlelse, er der mennesker, der har behov for at sammenligne det med tilsvarende hændelser i andre lande. Alt for mange, især folk på samme politiske fløj jeg selv tilhører, bruger terrorangreb i Europa som anledning til at opliste, hvor mange andre civile der er dræbt i lande, som vi måske ikke hører om i samme omfang. Alle de drab er naturligvis fuldstændig forfærdelige.

Men de helt uskyldige mennesker der har måtte lade deres liv, sidst i Manchester, skal ikke blandes sammen med andre menneskers skæbne - sorgen over de meningsløse mord i Manchester skal ikke måles mod sorgen over andres tilsvarende død. Det betyder ikke, at vi skal undlade at forholde os til de meningsløse drab, der foregår andre steder. Slet ikke.

Men det er fuldstændigt rigtigt, at der ikke er tilsvarende fokus på terrorangreb eller drab på civile som sker i eksempelvis Mellemøsten, men lad os nu bare være ærlige. Identifikation er en faktor for alle mennesker. Jeg tror ikke, at den gennemsnitlige dansker ikke finder det forfærdeligt, når børn dræbes i Palæstina, i Aleppo eller i Bagdad.

Størrelsen af sorg og fortvivlelse kan dog naturligvis måles på graden af identifikation. Når mennesker bliver dræbt helt umotiveret lige der, hvor vi selv kunne have befundet os. Til begivenheder som vi selv kunne deltage i og i situationer, som vi selv elsker, så påvirker det os ekstra meget. De fleste danskere kan genkende den situation, at de er med deres børn til koncert, sidder på en café i Paris, nyder stemningen i Nice, eller er på julemarked i Berlin. At det påvirker os mere når folk dræbes lige der, vi har været, eller kunne have opholdt os, er der intet mærkeligt eller kynisk i. Det gør ikke danskerne til kyniske. At det påvirker os mere, når det sker i Europa burde selvfølgelig ikke indgå som en sort/hvid diskussion om fordomme og i den generelle debat om ”os” og ”dem” i Danmark.

Når en ven eller et familiemedlem dør, påvirker det os selvfølgelig mere end når folk vi ikke kender dør. Det er naturligt og derfor også naturligt, at det påvirker os mere, når vanvittige mennesker sprænger sig selv i luften blandt børn og voksne i Europa.

Men det er ikke kun sorg og fortvivlelse den slags angreb skaber. Det er også frygt. En naturlig frygt hos mennesker, som kunne have været lige der, hvor en eller anden galning har tænkt sig at sprænge en bombe eller køre en stjålet lastbil ind i uskyldige mennesker. Derfor skaber det naturligvis mere frygt og fortvivlelse, når den slags sker i Europa end når det sker i lande, som er fremmede for de fleste danskere.

Danskerne bekymrer sig naturligvis om mennesker uden for Europa og det påvirker naturligvis danskerne, når der sker terror, krig, mord og ødelæggelse andre steder. Et godt bevis mod postulatet om det modsatte, er størrelsen på ulandsbistanden og de beløb som indsamles til folk i andre lande. Beløb som måske er mindre end tidligere, men som stadig er ganske fornuftige. Generelt er danskerne faktisk meget hjælpsomme – Jeg mener, at det går i den forkerte retning med hjælpsomheden, ulandsbistanden og forståelsen for problemer i andre lande, men generelt er det en fejlslutning at sige, at danskerne ikke udviser empati og medfølelse overfor de befolkninger, som ikke lige ligner os i Danmark.

Enhver terrorhandling, et hvert mord om det er på børn eller voksne, er forfærdeligt. Uanset hvor det sker, men undlad nu at forlange samme fokus, hver gang det sker. Og lad nu de døde i Manchester få deres opmærksomhed og sorg alene.

Og lad os så i stedet i fællesskab finde ud, hvordan vi i fremtiden kan ændre på at så mange mennesker må lade livet pga. terror, bomber og krig. Uanset om det sker i Europa eller andre steder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her