*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi hylder globaliseringen hver uge på danske fodboldstadions

Den polske fodboldspiller og den polske håndværker i Danmark er resultatet af globaliseringen, men hvorfor sætter vi kun pris på fodboldspilleren?

I søndags spillede fodboldklubben FC Midtjylland mod Brøndby. Klubben fra Herning vandt 4-2 og kom nærmere bronzemedaljerne. Tillykke med det og tillykke til globaliseringen.

To af FC Midtjyllands fire mål blev scoret af afrikanske fodboldspillere, som er rejst til Danmark. Sikkert i håbet om at kunne forbedre deres liv og leve af at spille fodbold. Det kan de, fordi de er bedre og måske billigere end danske fodboldspillere. I Herning jubler de helt sikkert over de to spilleres præstationer på danske fodboldbaner, men de jubler også over en klassisk konsekvens af globaliseringen.

I Brøndby spiller den polske angriber Kamil Wilczek. Han har pr. dags dato scoret 19 mål i 39 kampe i denne sæson og har været med til at spille Brøndbys sølvmedaljer hjem til klubben på Vestegnen. En flot præstation af den polske fodboldspiller, som er rejst til Danmark, fordi han kan noget, som danske spillere måske ikke kan. Polens medlemskab af EU har helt sikkert gjort det nemmere for Wilzcek at komme til Danmark og spille, ligesom medlemskabet også betyder, at andre polakker kan arbejde i Danmark.

I min egen hjerteklub, AGF, scorede en islænding i søndags det sejrsgivende mål mod Viborg. I startopstillingen var der seks udenlandske spillere. To fra Island, en fra Kroatien, en fra Serbien, en fra Australien og en fra Sierre Leone. Alle er de spillere, der er kommet til Danmark for at arbejde som fodboldspillere – holdet er et billede på den globaliserede verden, ligesom Arsenal i England, Real Madrid i Spanien og Bayern Munchen i Tyskland er.

Rundt om på de danske fodboldstadions jubler vi hver weekend over udenlandske fodboldspillere, der bidrager med at kæmpe for præcis den fodboldklub, som vi hver især holder af. Nogen udenlandske spillere i Superligaen er langt bedre end danske spillere, mens andre næppe er – alligevel hylder vi hver uge fodboldspillere, der er rejst til Danmark for at arbejde, som helte.

Jeg har sjældent hørt, at deres rejse til Danmark er et problem. Lige så sjældent har jeg hørt, at de skal rejse hjem, eller en kritik af at de tager arbejdspladser fra danskere og endda gør det under ulige skattevilkår. Udenlandske spillere får nemlig en klækkelig skatterabat, ligesom de presser danske spillere ud af holdet og ud af arbejdet som fodboldspiller.

Til gengæld er der også hver dag dygtige polske håndværkere på mange danske byggepladser, der arbejder for at bygge huse, veje og metro. Samme hyldest tilkommer ikke ligefrem dem i den offentlige debat. Der er ingen hyldest til de mennesker, der også hjælper os med velstand og ordentligt arbejde.

Der er nemlig dobbelte standarder for mennesker, der er kommet til Danmark for at arbejde som konsekvens af globaliseringen, og som konsekvens af behov vi måtte have i Danmark for arbejdskraft.

Naturligvis skal håndværkere, der kommer til Danmark ikke løndumpe. Naturligvis skal de efterleve danske løn- og arbejdsforhold, men så længe de gør det, så burde de som fodboldspillerne på de danske stadions vel være lige velkomne – alt andet er vel dobbeltmoralsk?

Men det er de ikke – selvom både fodboldspillere og håndværkerne er en del af arbejdskraftens frie bevægelighed i en globaliseret verden, oplever de to grupper, der kommer til Danmark for at arbejde helt forskellige ”kærlighedsforhold” fra danskerne.

For år tilbage måtte fodboldklubberne max have tre udenlandske fodboldspillere på holdet. Det uanset om spillerne dengang var fra andre EU-lande eller fra lande uden for Europa. Siden er den regel ændret til glæde for de fleste fodboldelskere. Det betyder nemlig, at Brøndby kan stille med både Mukthar, Phiri, Wilzcek, Larsson og Pukki. Det betyder, at Barcelona kan stille med Messi, Neymar, Suarez og Rakitic i samme kamp – det er konsekvensen af globaliseringen og en naturlig folkevandring. En konsekvens som de færreste beklager. For hvem vil ikke gerne have, at deres favoritklub kan stille med de bedste spillere?

Globaliseringen har på fodboldbanen været en ubetinget succes. Men de kvaliteter vi oplever, glemmer vi at overføre til den polske håndværker, der står op klokken fem om morgenen og udfører er godt stykke arbejde for det danske samfund til gavn for alle, men på ingen måder er lige så eksponeret.

Er du i tvivl om globaliseringens positive konsekvenser i forhold til, at folk rejser efter et arbejde, kan du altid lave ”fodbold-testen”: Ville den udenlandske person, mand eller kvinde, som arbejder i Danmark være genstand for din foragt, hvis personen i stedet for at gøre rent på hotellet eller arbejde at på metro-byggeriet var stjernen på dit yndlingshold?

Globaliseringens konsekvenser kan ikke kun tilkomme fodboldelskere, men må også være til fordel andre arbejdsområder i Danmark – naturligvis så længe der arbejdes under danske løn- og arbejdsforhold.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her