*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er udemokratisk at stemme i et land, man ikke bor i

Mennesker i København skal ikke bestemme hvilket system, de skal leve under i Tyrkiet. Det er udemokratisk og egoistisk.

I går kom så resultatet af valget i Tyrkiet, hvor Erdogan fik flertal for sin ændring af forfatningen, så han nu får nærmest enevældig magt. Resultatet er sådan set ikke overraskende. Hvordan kunne det egentlig blive anderledes i et land, hvor præsidenten gerne undertrykker kritiske medier og politikere? Men måske kunne det resultat alligevel have været anderledes.

Der bor ca. 60.000 mennesker i Danmark med tyrkisk baggrund. Af dem var der omkring 33.000, som var stemmeberettiget til valget. Heldigvis benyttede kun 11.000 sig af den mulighed, men ca. 60 pct. af dem stemte for ændringen.

Optællingerne har vist samme tendens blandt de såkaldte ”euro-tyrkere” – altså europæere med tyrkiske rødder, der har kunnet stemme til valget. Tendensen har været, at et flertal af de som stemte, mente at de havde ret til at stemme for, at tyrkerne der bor i Tyrkiet, nu skal leve i et Tyrkiet med yderligere indskrænkelse af demokratiet.

I Danmark blev det for nogen tid siden til en debat om dansk-tyrkernes tilhørsforhold. Dansk Folkeparti mente i den forbindelse, at dansk-tyrkerne skulle vælge Tyrkiet fra, hvis de skulle bo i Danmark. Jeg ser ikke dansk-tyrkernes interesse for tyrkisk politik som et problem for deres tilhørsforhold. Naturligvis kan man sagtens være dansker, men samtidig have interesse og kærlighed til et land man har rødder i.

Tilsvarende debat var der ikke til det amerikanske valg i november, hvor er en større gruppe dansk-amerikanere benyttede sig af deres ret til at stemme. Men problemstillingen er den samme om det er dansk-tyrkere eller dansk-amerikanere, der ønsker at stemme i et land, de ikke bor i.

Jeg går ind for dobbeltstatsborgerskab – der er mange fordele ved det, men jeg er samtidig også tilhænger af den regel vi har i Danmark om, at man skal have bopæl i Danmark, for at kunne stemme til danske valg. Naturligvis skal det være sådan.

Jeg ved godt, at der er danskere, der er udstationeret for en periode, som den regel rammer negativt, men helt overordnet må et demokratisk valg, og konsekvenserne af valget være forbeholdt de som bor i landet, og som skal leve med de valg, der bliver taget. Alt andet er udemokratisk og egoistisk.

Hvorfor skal en dansker, der tilfældigvis er født i USA, men måske kun tager til USA en gang om året, eller sjældnere være med til at bestemme at amerikanerne nu skal lide under Trumps system, eller alternativt Hillarys?

Hvorfor skal europæere født i Europa men med tyrkisk baggrund, som sidder trygt i Dortmund, Amsterdam eller København bestemme over en tyrker, der er opvokset og bor i Istanbul?

Èt er, at jeg slet ikke forstår, at der overhovedet er dansk-tyrkere, der kan støtte Erdogans regime. Noget andet er, at de overhovedet kan få lov, eller vil have lov til at bestemme, hvilke forhold som de tyrkere der bor i Tyrkiet, skal leve under.

Hvorfor vil dansk-tyrkerne dog – uanset standpunkt –  stemme til valg, som de ikke selv ønsker, at tage konsekvensen af? For det er lige præcis det, der er tilfældet, når der sidder mennesker i Danmark, som stemmer for Erdogan, Trump, Hillary eller andre i udlandet, samtidig med de hellere vil bo trygt og roligt i Danmark.

Det er ikke et spørgsmål om tilhørsforhold – Danmark skal fortsat beholde muligheden for dobbeltstatsborgerskab. Der er fordele ved det, og det er ok, at have følelser for flere lande.

Men det er udemokratisk at benytte sig af at stemme i et land man ikke bor i, hvis man ikke selv mærker konsekvensen af sit valg, og lever under det system, som man har været med til at bestemme – især når man indfører et så udemokratisk system, som blev indført med valget i Tyrkiet i går.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her