*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi skal have meget mere Danmarks Radio

Hvis vi vil gøre op med fake news og dårlig journalistik, skal vi have mere DR og mere public service.

Jeg ved det godt. Der er mange meninger om DR, men jeg er fan af DR. Jeg er fan af det øjeblik, hvor jeg sidder i bilen på vej hjem fra Aarhus, og en engageret sportsjournalist i radioen rapporterer fra OL i Rio om, at de danske håndboldherrer vinder guld. Jeg er fan af DR, når dygtige journalister laver undersøgende journalistik, der måske ikke er god økonomi i at lave, men fordi deres undersøgelser er vigtige for samfundet. Jeg er fan af DR, når de på DR K viser historiske dokumentarer.

Jeg er fan af DR, når de viser serier om søndagen. Ikke fordi jeg ser dem – det gør jeg nemlig ikke, men fordi de samler familier rundt i landet, som kan se velproducerede tv-serier. Jeg har heller ikke brug for, at alt DR laver, er noget jeg skal se eller høre. Jeg ved blot, at DR er garant for bedre og mere dannende TV og radio, end så mange andre udbydere er.

Men der er andre og vigtigere årsager til, at vi som land skal være glade for DR og deres generelt høje niveau.

I en tid hvor mange nyhedsmedier i for høj grad kun leverer de nyheder, som kunderne ønsker, er det endnu vigtigere, at vi har et medie, som sikrer kritisk journalistik, og som ikke blot fortæller os det, vi gerne vil høre, eller bekræfter os i vores holdninger.

De privatejede medier skal tjene penge – sådan er det - men det betyder også, at flere medier føler sig nødsaget til click-bait-journalistik, og derfor i for høj grad leverer det, som læserne ønsker. Det øger risikoen for, at der ikke nødvendigvis bliver begået den kritiske journalistik, som er ekstrem vigtig i vores demokrati.

I en tid hvor fake news og alternative fakta er blevet en måde at styre folks holdninger på, skal vi netop styrke DR og public-service medierne generelt. Vi skal ikke svække dem ud fra liberale dogmer om, at fri-konkurrence i mediebilledet giver bedre produkter – det er der ikke ligefrem meget, der tyder på.

DR skal ikke detailstyres af de gældende politiske diskurser, men skal i langt højere grad være fri for politisk indflydelse, så DR fremadrettet kan være vores garant for kritisk og dygtig journalistik. Med det mediebillede vi har, og som vil udvikle sig fremadrettet, bl.a. med sociale medier og med medier som underbygger deres konstruerede historier med elendigt bearbejdet kildemateriale og statistikker, så skal vi som samfund satse langt mere på DR – og andre public service medier som eksempelvis Radio 24/7.

Men DR skal ikke kun være kritisk journalistisk. DR skal ikke kun producere efter seer- og lyttertal. De skal give os alt det, som de kommercielle udbydere ikke beskæftiger sig med. DR skal være der til mindre sportsarrangementer – for andre medier skal nok vise os Messi og Ronaldo. DR skal spille den musik, som er ny, og som ikke kun underbygger populærkulturen, for på de andre kanaler skal vi nok høre alt det andet.

Historisk set har DR givet danskerne fantastiske tv-serier, undersøgende dokumentarer, elendige men afslappende amerikanske tv-serier, børne-tv, som alle husker. DR har sendt dannelses-tv, som har været vigtig for et lille land som Danmark. DR har sikret os god journalistik, og DR skal fortsætte med det.

Er DR er så de eneste, der kan lave public-service og god journalistisk? Nej, men DR er forbandet gode til det, så lad os i det mindste styrke DR og lade DR få arbejdsro, så de kan udvikle og forbedre deres journalistiske og gode arbejde. Vi bliver endnu mere afhængig af public-service licensmedier i fremtiden, som i endnu mindre grad skal detailstyres af gældende politiske diskurser.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her