Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er dine landsmænd, der ekskluderes i debatten om danskhed

Danskere der passer deres job og gør præcis det, vi kan forvente af dem som landsmænd og borgere i vores samfund, skal alt for ofte høre på en ekskluderende retorik om deres tilhørsforhold til Danmark.

Igen er debatten om, hvem der kan betragtes som ”rigtige” danskere i gang. I sidste uge vedtog et lille flertal i folketinget en formulering, hvori ordlyden var ekstrem ekskluderende overfor en stor gruppe danskere, hvis rødder måske ikke lige, kan føres langt tilbage i Danmarkshistorien.

Min far var fra Tyrkiet. Han var ikke dansker, og blev det måske aldrig, inden han døde i Tyrkiet for en del år siden. Jeg er efterkommer af en ikke vestlig borger. Jeg klarer mig, selvom jeg sommetider må høre for mit ophav og mit ikke så klassisk nordiske udseende. Jeg spiser heldigvis flæskesteg og pølser fra pølsevognen, men jeg kan ikke fordrage stegt flæsk med persillesovs! Så nok om min baggrund.

Når jeg går ned i min gade, Reverdilsgade, som ligger lige bag Københavns hovedbanegård, møder jeg forskellige danskere. Nogle med ophav i Mellemøsten, andre Afghanistan og andre igen fra Kina eller Thailand. De fleste af dem åbner deres butikker kl. 8.00 om morgenen og lukker igen kl. 20.00. De passer deres job og deres butikker. De gør, hvad vi kan forvente af dem. De arbejder.

Når jeg går mod Halmtorvet, møder jeg den lokale slagter. Han er af tyrkisk afstamning. Han taler perfekt dansk. Han er på min alder – eller måske nok lidt yngre, men han arbejder i familiens slagterbutik. Vi taler ofte sammen uden for butikken om fodbold. Han holder med Real Madrid, jeg med Barcelona - men vi kan begge lide Liverpool. Vi taler dansk sammen. Og slagteren gør det, vi kan forvente af ham. Han passer sit job.

Længere henne af Halmtorvet kan jeg besøge en af bydelens bedste kaffebarer. Især betjeningen er unik. Ejeren er en ung fyr med stort sort skæg og givetvis med pakistansk baggrund. Han er hipster, vil de fleste nok mene. Men for folk der kun vil se det negative, kan skægget sikkert forveksles med det som en terrorist kunne have. Det tror jeg ikke, han er. Han er fra Amager, og taler et smukt og flydende amagerkansk. Han møder han alle sine kunder med et stort lidt drenget smil og ”god dag, hvordan har du det i dag?”. På disken står der hundekiks til kundernes hunde, gratis frugt eller bolsjer til børnene og et skilt, hvor der er skrevet ”Mors hjemmelavede linsesuppe 45 kr.”. Han passer sit job, og gør det vi kan forvente af ham.

Og hvis jeg bliver mere kaffetørstig, så besøger jeg bydelens nok mest populære kaffebar. Indenfor tages jeg ofte imod af to voksne mænd med ligeså stort skæg, som ham den lidt yngre fyr fra Amager. Ingen tror, at de er terrorister. Heller ikke jeg. De er hipsters og blender meget godt ind mellem alle de andre danskere på Vesterbro. Mit bedste bud er, at de ikke kan føre deres aner tilbage til den ”ikke-vestlige” verden.

Hvis jeg går gennem Istedgade i retning tilbage mod Hovedbanegården, passerer jeg thailandske og kinesiske restauranter blandet sammen med fastfoodsteder og salatbutikker. Jeg møder danskere, som ikke har vestlige oprindelse, og jeg møder den klassiske lyse dansker.

Når jeg kommer helt op til Hovedbanegården, møder jeg bageren, som sommetider stikker en cola, en sandwich eller kage ud til især én af bydelens socialt udsatte, der har nogle helt særlige behov i forhold til flertallet. Bageren har sort hår. Han har ikke rødder i Danmark, men han passer sit job hver dag, og han viser stor hjælpsomhed overfor samfundets udsatte.

Jeg møder de her mennesker ganske ofte og mange flere endda. Mange af dem har boet i Danmark i nogle år og andre altid. Mange har, eller vil få børn her i Danmark. Børn der skal vokse op i deres hjemland, Danmark, som danskere. Som jeres landsmænd om I vil det eller ej. 

Ude blandt jer går der en masse danskere rundt, som gør præcis det vi beder dem om. Børn går i skole, de lidt ældre i gymnasiet eller studerer. Andre arbejder og nogle er iværksættere. Og rigtig mange af de her danskere deltager aktivt i den offentlige debat og de demokratiske handlinger. De gør det samme, som vi vil forlange af deres ”hvide” landsmænd. Helt det samme.

Alligevel skal de høre på ekskluderende retorik fra politikerne. Alligevel har de hørt danske politikere sige, at de aldrig kan blive danskere, selvom mange af dem sikkert aldrig har følt sig som andet end dansker. Alligevel skal de høre på, at nogle af deres landsmænd sammenligner dem med terrorister og kriminelle, selvom de intet har tilfælles med dem. Trods langt de fleste danskere, som godt nok har et ophav i den ”ikke-vestlige” verden, opfører sig fuldstændig korrekt, skal de alligevel stå til regnskab for andres handlinger – de får ikke lov til at være individer, som du og jeg, men skal for alt i verden placeres i en gruppe og italesættes alt for ofte som ”dem”.

Men de bidrager til samfundet, og de rejser ikke igen – heller ikke selvom nogle politikere og nogle danskere gerne vil have det – for lande som kunne finde på at smide deres egne statsborgere ud, vil vi naturligvis ikke sammenligne os med. For Danmark er jo et anstændigt land. 

Vi er nødt til at forlange en bedre tone i debatten. Politikerne skal gå forrest i at skabe en acceptabel tone, som inkluderer alle landsmænd. For alle de her danskere er, som du og jeg, med til at skabe Danmark – og Danmark bliver kun et bedre sted at være dansker i, hvis alle danskere uanset hårfarve, ophav og religion bliver inviteret helt ind i fællesskabet – det nationale fælleskab.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Siddik Lausten (f. 1977) er fra Aarhus, men bor på Vesterbro i København. Han er butiksuddannet og cand.mag. og arbejder nu som gymnasielærer, hvor han underviser i samfundsfag og historie. Han holder foredrag med fokus på mønsterbrud og social arv med udgangspunkt i egen opvækst. Siddik Lausten er tilhænger af den danske velfærdsmodel og humanismen. Begge dele er under pres i disse år, mener han.
Seneste blogs
Af Angela Brink
19.01.18, 20:27
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.18, 19:01
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.01.18, 14:25
Selvom sygeplejerskerne i årevis er blevet omrokeret, har en statsminister aldrig stået halvnervøst frem og meddelt dem og hele offentligheden om det. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her