Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære efterkommere, på én enkelt dag kan vi skrive historie

I alle mulige andre sammenhænge, så anerkender jeg, at vi kan have en udfordring på grund af vores eksotiske udseende, mærkelige navne og manglende netværk. Vi skal kæmpe dét hårdere og løbe dét stærkere for at få praktikpladsen, jobbet eller boligen. MEN der er én dag, hvor vi er fuldstændig lige med alle andre borgere i Danmark – og det er på valgdagen.

Kære efterkommer,

Ja dig! Du, som er født og opvokset i Danmark, men har forældre med ikke-vestlig etnisk minoritetsbaggrund. Du som er fyldt 18 år. Vil du være med til noget HELT vildt? Vi skal lave totalt rav i den! Vi skal skrive statistikkerne og rapporterne om. Ja faktisk, så skal vi skrive danmarkshistorie. Er du frisk?

Det handler om kommunal- og regionalvalget den 21. november 2017. Og vi skal gøre noget så simpelt som at stemme. Jeg er ikke selv på valg, så det handler ikke om, at du skal stemme på mig. Og du behøver heller ikke at stemme på Radikale Venstre – jeg har bare brug for, at du stemmer.

De tørre kedelige tal viser, at valgdeltagelsen ved Folketingsvalget 2015 blandt personer med dansk oprindelse lå på 87 pct. Blandt vores forældre – indvandrere og flygtninge fra ikke-vestlige lande – lå valgdeltagelsen på 62 pct. Så er der os – efterkommerne, der er født i Danmark, rundet af den danske folkeskole med alt hvad det indebærer af medborgerskab og demokratisk dannelse. Kun hver anden af os formåede at lette sin r** og gå ned i stemmeboksen og sætte et kryds. Sølle 50 pct. Vi efterkommere, med alle muligheder åbne og med verden for vores fødder, klarer os DÅRLIGERE end vores forældre når det kommer til demokratisk dannelse og deltagelse.

I mange tilfælde er vores forældre flygtet over hals og hoved, har efterladt hjem og familie bag sig i jagten på frihed. Frihed for sig selv og ikke mindst deres børn – altså os, efterkommere. Når vi ikke gør brug af de muligheder, der ligger for vores fødder, så er det det samme som at give vores forældre og deres kamp mellemfingeren.

Jamen er der da slet ingen undskyldning for at valgdeltagelsen er så horribel lav blandt os efterkommere? Vi er da fx en meget yngre gruppe end både gruppen af etniske danskere og forældregenerationen, og er det ikke noget med at unge mennesker generelt er lidt for dovne til at stemme? Jo, det er korrekt. Men selv når der tages højde for vores unge alder, så halter vi bagefter. Det er decideret pinligt.

Vi har mulighed for at tage skæbnen i egen hånd – vi skal hver især gå ud og undersøge, hvilke kandidater og partier, der stiller op i vores kommune og region. Vi har pligt til at undersøge, hvad de vil gøre for os som borgere de næste 4 år på rådhuset og i regionsrådet. Vi skal spørger dem, hvordan de vil samle flertal for deres mærkesager og hvordan de vil finansiere dem? Vi skal være nysgerrige og kritiske og til sidst skal vi finde den kandidat eller det parti, som vi er mest enige med (eller mindst uenige med) og stemme på dem. Og efter valget, så skal vi holde vores politikere op på, hvad de lovede os i valgkampen.

I alle mulige andre sammenhænge, så anerkender jeg, at vi kan have en udfordring på grund af vores eksotiske udseende, mærkelige navne og manglende netværk. Vi skal kæmpe dét hårdere og løbe dét stærkere for at få praktikpladsen, jobbet eller boligen. MEN der er én dag, hvor vi er fuldstændig lige med alle andre borgere i Danmark – og det er på valgdagen. Den dag vægter din stemme lige så meget som din nabos. Og hvis du undlader at bruge din stemme, så er det hverken samfundets, politikernes eller mediernes skyld, at du ikke bliver hørt – det er ene og alene din egen skyld.

Så kære efterkommer. Når jeg opfordrer dig og alle vores øvrige efterkommerbrødre og –søstre til, at gøre brug af stemmeretten, så er det selvfølgelig ikke kun for statistikkens skyld. Det vil selvfølgelig glæde mit nørdede økonom-hjerte helt enormt meget, at se eftekommer-kurven tage et ordenligt nøk opad på valgdeltagelse – men det er demokraten i mig, der vil glædes allermest. De folkevalgte, der i dag sidder rundt om i regionsrådene og på rådhusene – de er ikke valgt af os, men det kan vi lave om på den 21. november 2017. Kære efterkommer, vores valgdeltagelse skal op på niveau med etniske danskeres - lad os gå sammen denne ene dag og skrive vores egen historie.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her