*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Du sætter religionsfriheden over styr, Mette F!

Mette Frederiksens forslag om at ville lukke alle muslimske friskoler er et alvorligt brud med religionsfriheden, som har været en bærende dansk værdi siden grundlovens indførelse. Det er paradoksalt, at politikerne i deres iver efter at beskytte danske værdier, sætter selv samme grundlæggende værdier over styr.

Jeg må ærligt indrømme, at det kom som et chok for mig, da jeg fredag morgen kunne læse i BT, at Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er villig til at lukke alle muslimske friskoler – uagtet om disse skoler opfører sig ordentligt og følger loven. 

Det har nemlig været en grundlæggende dansk værdi siden grundlovens indførelse, at vi har religionsfrihed. Men denne grundfæstede værdi er Socialdemokratiets formand altså nu villig til at kaste over bord – formentlig i et køligt, kalkuleret forsøg på at vinde vælgere fra Dansk Folkeparti.

Jeg synes, det er dybt godnat at lange ud efter muslimske friskoler på en så generaliserende måde, når så mange andre religiøse samfund også organiserer sig i friskoler, eksempelvis kristne og jøder. Der er således ikke tale om et angreb på religiøse friskoler generelt, men tværtimod et målrettet og uhyggeligt angreb på de muslimske af slagsen.

Grundlovens paragraf 67 siger faktisk meget præcist, hvad jeg også mener: ”Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden.”

For det er præcis, hvad der er essensen i dette. Skoler der overholder loven bør naturligvis ikke lukkes. Men lever en skole ikke op til loven, skal den naturligvis straffes og eventuelt lukkes – uanset, om friskolen er muslimsk, jødisk eller kristen. Og sådan er det heldigvis allerede i dag.

Når det er sagt, mener jeg, at børn har bedst af at møde så mange forskellige andre børn som muligt - fra forskellige sociale lag, forskellige religioner, kulturer med videre. Men så lad os da styrke vores fælles folkeskole i stedet for at dæmonisere en bestemt befolkningsgruppe. Den retorik hører ingen steder hjemme.

Det er virkelig paradoksalt at opleve, hvordan partierne på Christiansborg kappes om, hvem der kan værne og hylde de danske værdier mest – og at den eneste måde, de kan gøre det på, er at indskrænke og undertrykke de selv samme, grundlæggende danske værdier, som for eksempel religionsfriheden.

Derfor håber jeg inderligt at se mange socialdemokrater tage afstand fra Mette Frederiksens opgør med religionsfriheden!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Samira Nawa Amini (f. 1988) er født i Aalborg af afghanske forældre, der kom som flygtninge i slutningen af 80'erne. Hun er uddannet økonom har været aktivt medlem af Radikale Venstre i mange år, hvor hun også er folketingskandidat. Hun blander sig særligt i flygtninge- og integrationsdebatten, og det lykkedes hende at være dagsordenssættende i folketingsvalgkampen 2015 med kampagnen #EngangVarJegFlygtning, som nu har bredt sig til Norge og Finland.
Seneste blogs
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her