*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hurra for EU's resultater

I fredags blev det vedtaget, at det fra 15.juni ikke skal koste ekstra at slå mobildata til, når man er i et andet EU-land. For bare 4 år siden skulle man i gennemsnit betale 698 pct. over kostprisen.

Selvom det er meget in for tiden at skyde EU alverdens dårligdomme i skoene, så sker der faktisk mange gode konkrete ting i EU, som gavner den helt almindelige borgers hverdag. 

For eksempel er den radikale Europa-Parlamentariker Jens Rohde gået forrest og gennem fire år kæmpet en brav kamp for at afskaffe roaming-afgifterne i EU - i fredags blev det vedtaget og fra 15.juni i år bliver det til virkelighed. Det betyder, at man som EU-borger slipper for at betale ekstra for at gå på nettet, sende sms'er og tale telefon når man opholder sig i et andet EU-land. Jeg sidder for eksempel lige nu i Malaga i Spanien og skriver på dette indlæg og jeg er afhængig af hotellets wifi for at kunne publicere indlægget da det vil være alt for dyrt og slå roamingen til (og ja, jeg skriver nogle af mine blog-indlæg på iPhonen!).

For bare 4 år siden skulle man i gennemsnit betale 698 pct. over kostprisen for at gå på nettet i et andet EU-land. Nu bliver prisen den samme som hvis man sad hjemme og det er til gavn for helt almindelige europæere, det styrker den frie bevægelighed og fremmer mobiliteten, hvilket giver bedre muligheder for vækst.

Derudover har EU-kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen uddelt rekordstore bøder inden for fx skatteunddragelse og karteldannelse. Og det er ikke småbeløb, som Vestager henter hjem. For eksempel gav hun nogle lastbilfirmaer en bøde på 22 milliarder for karteldannelse, tre store banker fik en bøde på 3,6 milliarder for at have manipuleret med markedsrenten, og flere multinationale selskaber er stillet kæmpe regninger i udsigt på beløb op til 100 milliarder kroner. Det betyder, at virksomheder, der snyder fællesskabet, nu bliver bedt om at levere deres del til fællesskabet.

En tredje ting, som EU er godt på vej i mod, er energiunionen. Den handler grundlæggende om, at EU-landene forpligter sig til at strømline og forbedre deres energiforsyning så vi fx kan blive uafhængige af Mellemøstens oliesheiker og Putins gas. Det styrker også Europas sikkerhedspolitiske situation at blive uafhængig af, at andre skal levere vores energiressourcer. Og så skaber det samtidig arbejdspladser, fordi vi investerer i grøn teknologi og innovation.

De tre ovenstående eksempler viser, hvad vi er i stand til når vi løfter i fællesskab i EU. Og jeg vil godt høre kritikere og modstandere af EU forklare, hvordan Europa skulle blive fri for roaming-afgifter, hvordan man skulle sikre sig mod skatteunddragelse og karteldannelse, og hvordan Europa skulle blive selvforsynende med energi hvis ikke det var for EU.

For på trods af, at det blæser hårdt om ørene på EU for tiden, så formår EU alligevel at holde hovedet koldt og levere det ene konkrete og brugbare resultat efter det andet, til gavn for de europæiske borgeres hverdag. Hurra for det!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Samira Nawa Amini (f. 1988) er født i Aalborg af afghanske forældre, der kom som flygtninge i slutningen af 80'erne. Hun er uddannet økonom har været aktivt medlem af Radikale Venstre i mange år, hvor hun også er folketingskandidat. Hun blander sig særligt i flygtninge- og integrationsdebatten, og det lykkedes hende at være dagsordenssættende i folketingsvalgkampen 2015 med kampagnen #EngangVarJegFlygtning, som nu har bredt sig til Norge og Finland.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her