Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

S og DF udøver social og religiøs kontrol

Forbud mod bedrum er en form for social og religiøs kontrol, hvor det handler om at genere muslimerne og på trods af religionsfriheden forbyde dem at praktisere deres religion.

Det er kun et par dage siden, at Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti var ude med en melding om, at kristendommen spiller SÅ central en rolle i Danmark, at indvandrere og efterkommere skal deltage i de kristne højtider (= gå i kirke juleaften) for at kunne kalde sig danske.

Altså en stærkt kontrollerende udmelding om, at hvis man ikke praktiserer samme religion som Martin Henriksen og på samme måde som Martin Henriksen, så vil man blive ekskluderet af det danske fællesskab. Ikke et kvæk om, at vi i Danmark vægter religionsfriheden højt – denne demokratiske og grundlovssikrede ret vægter tilsyneladende ikke lige så højt som ytringsfriheden eksempelvis.

Udmeldingen fra Martin Henriksen var i øvrigt ikke spor forskellig fra det tænkte eksempel, hvor en gruppe unge muslimer presser andre unge muslimer til praktisere religion på samme måde som de selv gør, idet de ellers ikke vil anerkende dem som ’rigtige muslimer’.

Det er morsomt, at Martin Henriksen ikke selv kan se, at han udøver lige præcis den samme sociale og religiøse kontrol som han ellers ikke bryder sig om. Men hvis det handler om at gøre folk til ’rigtige kristne’ eller ’rigtige danskere’ så er det nok ikke helt så slemt som at presse folk til at blive ’rigtige muslimer’.

Socialdemokratiet var hurtigt ude og sige, at ”(...) noget af det mest danske, som vi har, er, at vi ikke blander os i, hvad hinanden går og tænker og tror på”.

Men samme gode argument kan med socialdemokratisk logik åbenbart ikke overføres til debatten om bederum. Her ser Mattias Tesfaye og Socialdemokratiet pludselig spøgelser og opfinder problemer som uddannelsesinstitutionerne ikke kan genkende.

”Tværtimod er de et signal om rummelighed og højt til loftet, som universiteterne repræsenterer”, siger direktør i Danske Universiteter Jesper Langergaard om bedrummene.

Bedrummene (som i øvrigt på mange institutioner kaldes refleksionsrum og fordybelsesrum) skal ifølge S forbydes ved lov. Argumentet er man i Danmark skal kunne tage sin uddannelse uden at religion og bøn stikker sit grimme ansigt frem.

Med Socialdemokratiets kovending på området forventer jeg nu, at de vil være konsekvente og ikke kun holde religion ude af ungdomsuddannelserne og universiteterne, men også folkeskolen. Så vi skal vel snart diskutere forbud mod konfirmationsforberedelse, den årlige julegudstjeneste mv. Og hvis ikke vi snart ser S rejse disse debatter, så må man vel konkludere, at det for S (ligesom for DF) mest af alt bare handler om, at genere muslimerne og udsætte dem for den form for social og religiøs kontrol, der forbyder dem at praktisere deres religion.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.