Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

S og DF udøver social og religiøs kontrol

Forbud mod bedrum er en form for social og religiøs kontrol, hvor det handler om at genere muslimerne og på trods af religionsfriheden forbyde dem at praktisere deres religion.

Det er kun et par dage siden, at Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti var ude med en melding om, at kristendommen spiller SÅ central en rolle i Danmark, at indvandrere og efterkommere skal deltage i de kristne højtider (= gå i kirke juleaften) for at kunne kalde sig danske.

Altså en stærkt kontrollerende udmelding om, at hvis man ikke praktiserer samme religion som Martin Henriksen og på samme måde som Martin Henriksen, så vil man blive ekskluderet af det danske fællesskab. Ikke et kvæk om, at vi i Danmark vægter religionsfriheden højt – denne demokratiske og grundlovssikrede ret vægter tilsyneladende ikke lige så højt som ytringsfriheden eksempelvis.

Udmeldingen fra Martin Henriksen var i øvrigt ikke spor forskellig fra det tænkte eksempel, hvor en gruppe unge muslimer presser andre unge muslimer til praktisere religion på samme måde som de selv gør, idet de ellers ikke vil anerkende dem som ’rigtige muslimer’.

Det er morsomt, at Martin Henriksen ikke selv kan se, at han udøver lige præcis den samme sociale og religiøse kontrol som han ellers ikke bryder sig om. Men hvis det handler om at gøre folk til ’rigtige kristne’ eller ’rigtige danskere’ så er det nok ikke helt så slemt som at presse folk til at blive ’rigtige muslimer’.

Socialdemokratiet var hurtigt ude og sige, at ”(...) noget af det mest danske, som vi har, er, at vi ikke blander os i, hvad hinanden går og tænker og tror på”.

Men samme gode argument kan med socialdemokratisk logik åbenbart ikke overføres til debatten om bederum. Her ser Mattias Tesfaye og Socialdemokratiet pludselig spøgelser og opfinder problemer som uddannelsesinstitutionerne ikke kan genkende.

”Tværtimod er de et signal om rummelighed og højt til loftet, som universiteterne repræsenterer”, siger direktør i Danske Universiteter Jesper Langergaard om bedrummene.

Bedrummene (som i øvrigt på mange institutioner kaldes refleksionsrum og fordybelsesrum) skal ifølge S forbydes ved lov. Argumentet er man i Danmark skal kunne tage sin uddannelse uden at religion og bøn stikker sit grimme ansigt frem.

Med Socialdemokratiets kovending på området forventer jeg nu, at de vil være konsekvente og ikke kun holde religion ude af ungdomsuddannelserne og universiteterne, men også folkeskolen. Så vi skal vel snart diskutere forbud mod konfirmationsforberedelse, den årlige julegudstjeneste mv. Og hvis ikke vi snart ser S rejse disse debatter, så må man vel konkludere, at det for S (ligesom for DF) mest af alt bare handler om, at genere muslimerne og udsætte dem for den form for social og religiøs kontrol, der forbyder dem at praktisere deres religion.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Samira Nawa Amini (f. 1988) er født i Aalborg af afghanske forældre, der kom som flygtninge i slutningen af 80'erne. Hun er uddannet økonom har været aktivt medlem af Radikale Venstre i mange år, hvor hun også er folketingskandidat. Hun blander sig særligt i flygtninge- og integrationsdebatten, og det lykkedes hende at være dagsordenssættende i folketingsvalgkampen 2015 med kampagnen #EngangVarJegFlygtning, som nu har bredt sig til Norge og Finland.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her