*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen har en plan: den vil splitte Danmark ad

Tillykke kære statsminister, du blev den første akademiker i din familie – men om jeg begriber, hvorfor i alverden du har en interesse i at spænde ben for de unge mennesker, der i dag har mod på at uddanne sig til gavn for både dem selv og samfundet!

På min færd gennem uddannelsessystemet er jeg blevet tudet ørene fulde med, at Danmark i fremtiden skal leve af viden og konkurrere på uddannelse. Der er andre mennesker rundt om i verden, der står klar til at varetage de ufaglærte jobs og de kan konkurrere på lønnen. Danske børn og unge skal altså have rammerne og mulighederne for at kunne uddanne sig, være kreative og innovative.

Så forstår jeg bare ikke, hvorfor vi har en regering, der netop nu er i færd med at forhandle gymnasiereform og stædigt fastholder, at adgangskravet for at komme på gymnasiet skal være et gennemsnit på 4 i dansk og matematik. Et karakterkrav på 4 vil ifølge en analyse fra Den Sociale Kapitalfond ramme socialt skævt, da det vil afskære 50 procent af børnene fra ufaglærte hjem at komme på gymnasiet. For børn, der har mindst en forælder med en lang videregående uddannelse gælder det kun 10 procent. 

Dykker vi yderligere ned i tallene - i en anden analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd -  er det særligt unge med etnisk minoritetsbaggrund, der vil blive ramt af karakterkravet. 27 procent af de indvandrere og efterkommere, der bliver studenter har ikke et gennemsnit på 4 fra folkeskolen. Det er vel at mærke ikke dem, der dropper ud, der ikke lever op til karakterkravet – det er også dem, der rent faktisk kommer ud på den anden side og får studenterhuen.

Nu er lykken jo ikke at komme i gymnasiet, men vi lever i et land, der på papiret skal kunne bryde uligheden og tilbyde sine borgere reelle lige muligheder – det er på tide at det også gør sig gældende i praksis. Også i uddannelsessystemet.

På Folkemødet sidste år fortalte Lars Løkke om et helt fantastisk land, der ”først og fremmest [er]et mulighedernes land” – han talte naturligvis om Danmark og landets statsminister har da også haft stor glæde af at vokse op i mulighedernes land, for som han også sagde på Folkemødet:  ”Det har jeg selv mærket, når jeg uddannelsesmæssigt har kunne flytte mig fra de syv år, som min mor fik lov at gå i skole her på Bornholm, til at blive den første akademiker i min familie”.

Tillykke kære Lars, du nåede din drøm – men om jeg begriber, hvorfor i alverden du har en interesse i at spænde ben for de unge mennesker, der i dag har mod på at uddanne sig til gavn for både dem selv og samfundet!

Det har nogle helt alvorlige konsekvenser for Danmarks fremtid og ikke mindst for landets sammenhængskraft, hvis vi afskærer bestemte befolkningsgrupper fra at gå på gymnasiet.

Egentlig så jeg helst ikke, at der var et karakterkrav for at komme på gymnasiet, men eftersom der er vedtaget et karakterkrav på 02 for at komme ind på en erhvervsuddannelse, så må karakterkravet for at komme på gymnasiet også være på 02. At have et karakterkrav på 02 på erhvervsuddannelser og 4 på gymnasiet vil være et helt tydeligt signal om, at nogle uddannelser er bedre end andre. Det er ikke sandt og det gavner intet andet end uddannelsessnobberiet.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Samira Nawa Amini (f. 1988) er født i Aalborg af afghanske forældre, der kom som flygtninge i slutningen af 80'erne. Hun er uddannet økonom har været aktivt medlem af Radikale Venstre i mange år, hvor hun også er folketingskandidat. Hun blander sig særligt i flygtninge- og integrationsdebatten, og det lykkedes hende at være dagsordenssættende i folketingsvalgkampen 2015 med kampagnen #EngangVarJegFlygtning, som nu har bredt sig til Norge og Finland.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her