*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Magten er hos de intellektuelle

To forskere har optrevlet et elitenetværk i Danmark fyldt med erhvervsfolk, som de hævder sidder på magten.

Det er oppe i tiden at tale om eliter. Så meget, faktisk, at to ph.d-studerende har valgt at bruge flere år på at trevle diverse danske netværk igennem for at kunne udpege, hvad der er magteliten i Danmark. Resultat blev en liste med 423 erhvervsfolk, (økonomi)-professorer, politikere og fagforeningsledere, for at nævne de store grupper.

I deres afhandling konkluderede de to forskere, at landets elite i udpræget grad deler verdenssyn og værdier. De er enige om alt det væsentlige, og hvis man ikke hører til dette konsensussegment, er man ikke en del af magtnetværket – hvilket forklarer, hvorfor eksempelvis Lars Seier Christensen og Asger Aamund ikke er i nærheden.

På baggrund af denne – på mange måder glimrende – netværksanalyse, har forfatterne imidlertid kastet sig ud i nogle frygtelige påstande om, hvem der reelt bestemmer samfundets udvikling. De afviser bastant eksistensen af såvel en kulturradikal elite (DR, Politiken, Gyldendal) som en uddannelseselite – og argumenterer herfor med, at disse kulturelle eliter ikke er en del af det identificerede magtnetværk. Det er naturligvis tåbeligt, for netværket siger i sig selv intet om hverken magt eller indflydelse.

Hvis man skulle tage magtanalysen alvorligt, sidder der 423 mennesker og bestemmer, i hvilken retning, Danmark bevæger sig. Det er ingenlunde tilfældet. Den slags har de hverken ønsket om eller åndsevner til. Deres rolle er snarere en fredelig eksekvering af den til enhver tid herskende elitekonsensus.

Magtelitens magt er først og fremmest reaktionær (i den negative betydning af ordet). De er ikke til forandringer, og ethvert nybrud bliver i én eller anden grad forhalet. Magteliten følger bagstræberisk med hvorhen konsensus går. Men det er ikke en konsensus, de selv skaber. Retningen kommer udefra.

Det er i sidste ende de herskende meninger, der bestemmer. De ideer, som både magteliten og centraladministrationen (hvor der er i øvrigt er uendelig meget mere magt end i erhvervslivet) er bærere af. Men hvor kommer disse ideer fra? Hvor kommer overbevisningerne og konsensus fra?

Ideerne har rod i universiteterne, i aviserne, i litteraturen og i kunsten. Og i uendelig lille grad i erhvervslivet og i organisationerne. Faktisk er magtforholdet så skævt, at universitetsideer også dikterer erhvervslivets egen udvikling. CSR-politikker, ledelsesteorier, organisationsudvikling etc. er ikke noget, erhvervslivet selv finder på. Det kommer fra universiteterne og siver langsomt, men sikkert ind på direktionsgangene.

Den intellektuelle magt er svær at sætte navne på og gøre konkret. Selvfølgelig har institutioner, medier og tænketanke mulighed for at gøre koordinerede forsøg på at udbrede et bestemt idésæt. Men den intellektuelle magt er stort set umulig at styre. Ideerne har mange fædre.

Forleden var juraprofessor Mads Bryde Andersen i Deadline med et teknisk forslag om, at forlade den europæiske menneskerettighedsdomstol uden at forlade konventionerne. En enkelt original idé fra en enkelt professor med enormt forandringspotentiale.

De fleste ideer kommer dog udefra. De herskende teknokratiske idealer, (som mange tror er noget nogle erhvervsledere har bestemt) hviler eksempelvis på neoklassisk økonomisk tænkning, som vi har importeret fra den angelsaksiske verden. Det er ikke noget, eliten har fundet på. I hvert fald ikke vores egen. De har blot lært den på universitetet.

Det er både betryggende og skræmmende, at der ikke er noget elitenetværk, der bestemmer samfundets udvikling. Betryggende, fordi der ikke sidder en lille gruppe privilegiehavere og bestemmer. Skræmmende, fordi magten er så diffus og decentral, at en filminstruktør har meget større indflydelse end en erhvervsleder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her