Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Folk bliver jo utroligt dumme af at se TV Avisen

Nu med skandalejournalisten Sandy French som øverste chef

Det er et forfaldstegn, at DR har gjort skandalejournalisten Sandy French til nyhedsdirektør. Hendes karriere er symptomatisk. Hun begyndte på Information, hvor hun var den ene af to journalister (den anden blev senere pressechef for Det Radikale Venstre…), der stod bag det bevidst løgnagtige karaktermord på Henrik Gade Jensen, der kostede ham sit job. Den gemene anklage var led i en kampagne mod højrefløjen, hvor Information og Sandy reducerede det gamle modstandsblad til en rendestensavis. Derfor var det måske heller ikke så fremmed, da Sandy senere skiftede til Ekstra Bladet, hvor hun nok engang leverede en spektakulær ´afsløring´ af det konservative tidskrift NoMus. Ifølge Sandys anonyme kilde var dette (obskurintellektuelle) tidskrift navngivet med en forkortelse for ’No Muslims.´ En decideret eventyrlig kilde, eftersom tidsskriftet ikke hed NoMus, men Nomos, som betyder orden på græsk!

På trods af de manglende journalistiske meritter (eller måske netop af den grund!) blev hun hevet ind som spindoktor i Brian Mikkelsens justitsministerium. Herfra tog hun et udsædvanligt (ifølge hendes egen chef) karrierehop som leder for DR Nyheders indlandsafdeling, og i denne uge avancerede hun så til nyhedsdirektør for det hele. Udover skandalerne fortaber det sig i tågerne, hvad Sandy egentlig har udrettet.

Her er det selvfølgelig værd at tænke lidt over, hvad det er for en butik, Sandy er blevet chef for. Tag TV Avisen: Et underholdningskoncept, hvor joviale, men nydelige nyhedsoplæsere gennemgår dagens pressemeddelelser og historier fra aviserne. Det sker gennem korte videosekvenser med små, indholdstomme lydbidder fra politikere, et besøg hos Hanne fra Viborg og hendes uinteressante overfladeholdninger, hvorefter seerne får fortalt, hvad de skal mene om det hele af én af DRs lavt uddannede omnibuskorrespondenter, der af uvisse årsager befinder sig på en vindblæst parkeringsplads. Kort sagt: letbenet og fladpandet underholdning, camoufleret som en nyhedsudsendelse.

Når DR en sjælden gang har lavet selvstændig journalistik, er den altid sensationspræget og grænsende til det tåbelige. ’Gør noget nu,’ kræves det hysterisk og indigneret af nyhedsoplæseren, der har en politiker i studiet med taletid som en telegrafbesked. Ingen er mere forargede end DR over vores – af DR udpegede – samfundsproblemer. Hvor tit bliver en politiker spurgt om, hvorfor de på trods af en gigantisk folkelig opbakning ikke formår at sikre længere fængselsstraffe til forbrydere og udsmidning af lovbrydende udlændinge? Sådan bliver det jo, når journalistikken er venstreorienteret og produktet gennemgående ubegavet!

Som det uhyggelige britiske børneprogram Teletubbies luller TV Avisen seerne ind i en sump af gentagelser, forudsigelighed og alligevel noget insisterende fastholdende. Det er noget, man kan flade ud til. Blive hypnotiseret af. Den prætenderer at være relevant og oplysende, men er inderligt fordummende. Har man blot et minimalt avisforbrug, er man langt bedre tjent med at slukke skærmen frem for at blive bedøvet med pseudo-nyheder i nøje afmålte doser af kunstig, overprocuceret indignation og kvalm, journalistkælvet hygge (sudoku-indslaget til sidst, der altid har en Twin Peaks-agtig undertone. Uanset om det er dyreunger i Randers Zoo eller Grethe fra Brovst, hvis nabo lever af fluesvampe og fyldte 100 i går).

Desværre er det ikke alle danskere, der har bare et minimalt avisforbrug. Næh, for mange er TV Avisen (og den hjernedøde pendant på TV2) den væsentligste kilde til oplysning om samfundsforhold. Og vel er det trist at tænke på. Deprimerende, faktisk.

På den anden side gør det sløje bras måske alligevel gavn. Som ’Mis med de blå øjne’ siger, er det trods alt bedre end ingenting. Hvis man ikke kan spise en mus til aften, men må nøjes med selvdød døgnflue, ja, så er det der, vi er.

Og dermed er vi tilbage ved Sandy. Så hvad gør det, at hun er en overfladisk sensationsjournalist? Hendes jobbeskrivelse er alligevel tættere på en parfumesælgers end en journalists. Og hvad gør det, at hun har en gusten fortid som karaktermorder på et uskyldigt menneske? Der er jo alligevel ingen, der kan huske det eller får den slags at vide længere. De ser jo TV Avisen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.01.19, 16:30
Næppe. Men man har lov til at håbe. Lad os kigge i krystalkuglen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.01.19, 16:30
Folketinget har bevæget sig langt ind over dørtrinet, når det vil kriminalisere ytringer inden for hjemmets fire vægge, og der har det ikke noget at gøre. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.19, 11:44
Journalister bør bore mere i, hvor lægerne sjæles fra.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.01.19, 20:29
Blablabla, økonomi, blablabla Læs mere
Af Casper Hedegaard
17.01.19, 19:21
Sådan lød det fra min politiske kollega fra Nordsjælland, da vi drøftede kommunalbudget for 2019. Er det retfærdigt, at der er kommuner, der har så mange penge, at de ikke kan nå at bruge dem, hvor andre kommuner må lukke børnehaver og skoler? Læs mere
Af Signe Munk
17.01.19, 17:04
Vi risikerer reformlammelse i hele vores sundhedsvæsen. Og det er virkelig det sidste, vi har brug for. Læs mere
Af Naser Khader
17.01.19, 16:30
Vi må aldrig lade vitale dele af vores samfund være afhængige af ikkedemokratiske stater og interesser, selv om der kan være en kortsigtet økonomisk gevinst. Læs mere
Af Rune Lund
17.01.19, 13:28
Der er mere centralisering, privatisering og ulighed i sundhed på vej, hvis regeringen kommer igennem med sin reform. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.19, 09:37
En befrielse, at akademikere kan skrive så gennemført fornuftigt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her