*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Svend Auken eller Mattias Tesfaye

Dømt efter, hvem der angriber dem, er socialdemokraterne endelig begyndt en fornuftig kursændring.

De er så småt ved at vågne i Socialdemokratiet. Tror jeg i hvert fald! Om ikke andet er fjenderne begyndt at røre på sig.


Berlingskes 100% neutrale, men gennem en lang karriere venstresnoede politiske kommentator, Bent Winther, har skrevet et bittert angreb på socialdemokraterne og den angivelige magtovertagelse gennemført af arbejderisterne. Altså, den skare af unge politikere, der set udefra, både har livsgnist og høj begavelse såsom Thor Möger Pedersen, Mattias Tesfaye og Kaare Dybvad og det tilhørende tynde øl i form af Jesper Petersen, Astrid Krag og Peter Hummelgaard-Thomsen. De udgør den pt. eneste livsduelige bevægelse på venstrefløjen, der overforsimplet består af en venstreorienteret økonomisk politik og en højreorienteret værdipolitik. Det er helt indlysende mere end blot en ungdommelig bevægelse, for ledelsen af partiet har lagt sig tungt og massivt på denne linje, og det i en grad, så der nærmest ikke er dissens!

Modstanden kommer alene udefra. Senest altså fra Bent Winther, der aktuelt har set sig vred på Kaare Dybvads bog De lærdes tyranni. Dybvad angriber den kreative klasse, centraliseringen omkring København og overproduktionen af kommunikerende universitetskandidater. Og så forsvarer han det folkelige hverdagsdanmark. Gode jobs, gode boliger og en stram udlændingepolitik. Fjenderne er Alternativet og Det Radikale Venstre. Vennerne er Venstre og Dansk Folkeparti. Skrap kost for de overvintrede kulturradikale på avisredaktionerne!

Ligesom David Rehling på Information har Bent Winther kun bitre kommentarer til den socialdemokratiske tilnærmelse til Dansk Folkeparti. Han laver en indlysende ahistorisk parallel til 70ernes arbejderisme, hvor socialister (fra det pæne borgerskab) skulle tale og opføre sig som autentiske proletarer. Underforstået, at det er lige så åndssvagt, når socialdemokrater i dag fremhæver arbejderværdier på bekostning af den tyranniske kreative klasse. Det er tydeligt, at det ikke bekommer Winther vel at være afskrevet som en klasseblind, patroniserende undertrykker – tilmed af dem, der skulle forestille at være hans meningsfæller.

Så var det alligevel bedre i de gamle dage. Dengang, joviale onkel-politikere højtstemt gik rundt og sagde, at der er tre ting, vi har brug for: uddannelse, uddannelse og uddannelse (høhø, dér blev vi da lige narret af det med tre ting, hvad). Eller dengang, opblæste typer fra bunden af eliten advarede om den frygtelige konkurrence i den fa-harlige ’globale verden’. Alle tiders mest idiotiske pleonasme. Verdenen er per definition global! Og ja, det er rent faktisk lige præcis disse überklicheer, som Bent Winther bruger til forsvar for det lyksaliggørende i lange, videregående uddannelser.

At vi uddanner for mange humanister i ubrugelige modefag er selvindlysende. Ligesom vi indlysende har brug for, at flere i stedet tager en faglært uddannelse. Det er ikke engang værd at diskutere. Men denne økonomiske sandhed er heller ikke det væsentlige i arbejderisternes opgør. Det vigtigste opgør handler om klassekamp.

Det var så afgjort ment positivt, dengang Richard Florida talte om Den Kreative Klasse og Marianne Jelved gjorde makværket til pligtlæsning hos De Radikales folketingsgruppe. Men brugen af ordet klasse er afslørende. Det er mennesker, der fra deres privilegerede livssituation ser ned på de mindre heldigt stillede. Ser ned på dem, der går på arbejde for at tjene penge. Ryster på hovedet af dem, der går i Netto og køber lørdagskylling. Og foragter dem, der ikke synes, at et mere eksotisk restaurationsudbud er en smuk pris at betale for utryghed og vold. Kort sagt: klassekamp.

Socialdemokraterne står med at valg. Skal de være partiet for lægesønnen Svend Auken med sit hus i kartoffelrækkerne, sit sommerhus i Tisvilde og sin ferielejlighed i Nice (kulturradikal bingo og banko!), der til det sidste gjorde flere flygtningemigranter til et spørgsmål, om man var et godt menneske eller ej? Eller skal de være partiet for den mureruddannede Mattias Tesfaye, der qua sin faglige viden insisterer på værdien af danske håndværkstraditioner og assimilation af indvandrere?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er SOSU’en eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her