<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Casper Christensen og civilisationens forfald

Casper Christensen appellerer til idioten i os alle. Ham, der griner af overkarikerede personer, der kommer overkarikeret galt afsted

Vi er vores kultur. Og én af tidens mest markante kulturpersonligheder er Casper Christensen. Kulturpersonlighed skal selvfølgelig forstås i den bredeste betydning af ordet, for jeg mener intet agtværdigt med det. Dertil er det for længst blevet forfladiget og vulgariseret af personer som netop Casper Christensen.

Hans bidrag til dansk kultur består af let fordøjelig underholdning af lav kvalitet. Der var Husk lige Tandbørsten - et gakket, meningsløst og exceptionelt fordummende underholdningskoncept kopieret rent fra udlandet. Efterfølgeren Tæskeholdet var alt det samme, men tilsat ubegavede, grænseoverskridende provokationer og en stribe vulgære, seksualiserede indslag, såsom stripperen ’Jade Laila.’ Et kulturelt niveau, der ellers kun findes på tankstationer i Vestsjælland.

Herefter havde Christensen fundet sin vinderformel, der appellerer til idioten i os alle. Ham, der griner af overkarikerede personer, der kommer overkarikeret galt afsted, som i Langt fra Las Vegas eller Klovn. Førstnævnte er en fornærmende ringe kopi af Seinfeld med et vulgært twist i form af en medvirkende pornomodel og sidstnævnte en charmeløs version af Curb Your Enthusiasm. Til gengæld fik vi importeret dåselatteren til fædrelandet, og det er jo smukt.

Sammenfattende har Christensens kulturproduktioner fået danskerne til at grine, men samtidig gjort os fattigere. Åndeligt, kulturelt og menneskeligt. Den gennemgående tematik er det fornedrede, karikerede menneske. Enfoldige, tåbelige og egoistiske karakterer i en verden uden nogen mening, udover sex, penge, gak og underholdning. Et trist og usselt billede af virkeligheden. Og gu har det betydning, at det er den slags kulturprodukter, vi bliver fodret med. Casper Christensen er ikke bare et bare produkt af sin importerede kultur. Han skaber den også.

Skulle jeg spekulere i, hvilket slags menneske, der er udkommet af for meget Casper-Christensen-tv ville jeg pege på den karakterstik, journalisten Anne Grethe Rasmussen for et par år siden leverede, efter at have overværet en række danske kendisser på cafe i København. Støjende, infantile, overfladiske, grove, sexistiske og uhæmmet selvpromoverende. Den ene beskrevet som en entertainer i 40erne, der er eftertrykkeligt berømt og som var på vej til at blive gift med sin lige så kendte vens halvt så gamle datter. En ung kvinde som han - offentligt proklameret i selskab med faderen- »boller i røven«. Det vulgære og brovtende i uskøn forening. Ikke engang moderne kunst kan følge med på en sådan fornedring.

Hvis det lyder som forfald, ligner forfald og promoverer forfald, så er det nok fordi vi har at gøre med forfald. I den udvidede, normative betydning af ordet: som fetichering af ødelæggelsen af mennesket som noget særligt. Fremstillingen af mennesket som moralsk amputeret, som knækket, afstumpet, pinligt og svinsk, er mere end bare sjov. Det er opløsning af menneskevæsenet som bærer af det gode og smukke i livet.

Der er publikum til den slags, bestemt. Det har der altid været – vi mennesker dyrker ikke kun det opbyggelige og ophøjede, men tiltrækkes også af det lave og det grimme. Men vi skal huske, hvad det er. Kalde trolden ved navn.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.10.20, 08:53
Tegningerne er en central del af den nyere Danmarkshistorie. Det skal alle skolebørn kende til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.20, 07:51
Hvorfor er justitsministeren så dårligt orienteret om fængselsbetjentenes forhold. Hvorfor snakker ministeren uden at handle. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
21.10.20, 01:02
Med spørgsmål og udveksling skal demokratier bestå Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.20, 13:02
Jeg ved ikke, hvordan I andre har det, men jeg har nået kvalmegrænsen. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.10.20, 11:06
Kære SF og Enhedslisten – I har nu en gylden mulighed for at få nedbragt pelsdyrproduktion i Danmark, og Socialdemokratiet har fundet pengene for jer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.20, 07:47
MeToo er den nye magt, som medierne må behandle lige så kritisk, som andre magter behandles. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
19.10.20, 12:13
Hvorfor reagerer statsministeren ikke på, at en dansk lærer er blevet svinet til efter at have skrevet en støtteerklæring til den franske lærer, der blev halshugget? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.20, 11:17
Endnu en pind til ligkisten med venstreorienteret, socialkonstruktivistisk tankegang. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.10.20, 12:25
Tænk, hvis tanken om at sagsøge skulle mutere til andre erhvervsdrivende. Danmark har ikke brug for flere økonomiske og sundhedsfarlige udfordringer. Læs mere