Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump er ikke lækker ligesom Obama. Men han sætter sit hjemland først

Alle politikere skal træffe et moralsk valg. Deres hjemlands interesser eller udlandets.

En uge inde i Trumps præsidentperiode er det tydeligt, at han ikke er politiker for sjov. På syv dage har vi allerede fået mere skelsættende politik end under de otte år med Obama. Ikke at det fylder det store i dækningen. At Trump har et gennemtænkt politisk program er nærmest ikke gået op for nogen, fordi medierne er proppet med udstillinger af hans ikke altid taktfulde udtalelser og karakter.

Og jeg bryder mig egentlig heller ikke om Trumps stil. Han har de dér underlige feminine bevægelser med underarmene (ligesom Al Gore og Poul Nyrup i øvrigt), og optræder brovtende. I skarp kontrast til den særdeles instagramable Obama, der virkelig ser cool ud med sine Raybans og har et fantastisk tillidsvækkende kropssprog. Æstetik er voldsomt undervurderet i vores efterhånden sterile samfund. Bare ikke, når det kommer til politikere. Dér er det grusomt ligegyldigt.

Bag de markante, men tilsyneladende tilfældige politiske skridt, gemmer der sig et fundamentalt værdimæssigt skifte. Trump har helt systematisk valgt at prioritere amerikanske interesser højere end hensynet til det internationale samfund. Derfor forlader han handelsaftaler, der ellers generelt er gavnlige, men skadelige for amerikanske arbejdere. Han har bebudet besparelser på 40 pct. af de amerikanske udgifter til internationale organisationer såsom FN. Samtidig vil han forlade diverse internationale konventioner, der ikke skønnes i amerikanske interesser. Han har bebudet noget så nationalt som en mur langs den mexicanske grænse for at holde lykkejægere og kriminelle ude.

Præcis som han har gentaget igennem valgkommen og i sin indsættelsestale, ønsker han at sætte ”America first”. Et enkelt og klart politisk valg. USA har investeret ufattelige summer i at opretholde en særlig international orden baseret på vestlige værdier, og det er helt fundamentalt den prioritering, der nu bliver lavet om. I stedet for at finansiere udviklingen af lande som eksempelvis Irak og Afghanistan, vil Trump hellere bruge ressourcerne på hjemmefronten. I stedet for at afhjælpe et flygtningeproblem i Mellemøsten, er Trump mere optaget af at forhindre islamisk terror i hjemlandet. Det er alt sammen politiske prioriteringer.

Derfor kan man med rette anklage den nye politik for at tage mest hensyn til amerikanerne selv. Det er netop meningen. Og naturligvis vil det altid være nationale politikers opgave først og fremmest at tage hensyn til eget land og egne borgere. Tænk blot, hvis vi i Danmark ikke havde samme grundlæggende prioritering og i stedet for at hjælpe danske arbejdsløse med økonomisk støtte, valgte at dele pengene ud til nogen, der har langt mere brug for dem andre steder i verden. Vi sætter alle vores nære før fremmede. Familien før naboen. Hjemlandet før udlandet. Det er basal menneskelig medfølelse.

Vi kan ikke bebrejde amerikanerne ikke længere at ville gå forrest i at redde resten af verden. At sætte egne interesser først er normalen. Det naturlige. Men en natur, der er blevet forstyrret af internationalismen som ideologi, En ideologi, der sætter internationale organisationer over de nationale. Der sætter hensynet til ulykker i fremmede lande over vores egne problemer. Når danske politikere eksempelvis ikke vil forlade internationale konventioner, der forhindrer os i at føre den politik, som er i vores egen interesse, handler det om hensynet til udlandet. For det er sikkert rigtig nok, at en dansk udmeldelse af flygtningekonventionen vil have negative virkninger på den internationale retsorden i forhold til flygtninge. Her må vi bare vælge. Danmark eller udlandet. Og her er danske politikere på moralske afveje. De skulle hellere gøre ligesom Trump. Samarbejde med udlandet, alt det de kan. Være åbne over for omverdenen. Men altid sætte vores egne interesser først.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her