Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Flygtninge, islam og terror

Det er banalt, men alligevel kontroversielt at påpege sammenhængen mellem flygtninge, indvandring islam og terror. For er der en sammenhæng, er der et politisk ansvar.

Forleden fik den konservative Rasmus Jarlov en masse ballade for en erklæring om, at man mister retten til at blive taget seriøst, hvis man skriver, at terroren intet har at gøre med islam og indvandring. Nøgternt set skal man være en art fladpande for ikke at give Jarlov ret i sin banale påstand. Det er nu engang sådan, at vi i mange europæiske lande har set islamisk motiverede terrorangreb. Og at islam overhovedet er relevant for os at forholde sig til skyldes netop indvandringen fra muslimske lande over de sidste par årtier. Hvorfor benægte noget så selvindlysende?

Nogen vil måske opfatte typer som Øzlem Cekics komisk-skingre angreb på Jarlov, som en bekræftelse på det med retten til at blive taget seriøst, men selvom jeg ikke har høje tanker om Margrethe Vestager, kan vi vel dårligt putte hende i samme useriøse kategori? Ved et tilfælde bliver hun i et interview i Weekendavisen spurgt om netop sammenhængen mellem indvandring, flygtninge, islam og terror, og den afviser hun på det bestemteste.

At afvise denne sammenhæng er lidt ligesom at afvise eksistensen af tyngdekraften, og som sådan ikke relevant at diskutere, men det er til gengæld umådelig interessant at dykke ned i, hvorfor en toppolitiker vælger at benægte det indlysende.

Der er naturligvis et element af funktionspsykopati over politikeres rutinemæssige undsigelse af sandheden, og en radikal politiker vil være den sidste til at bide smerten i sig og acceptere, at partiets ideologiske syn på indvandring har været fundamentalt forkert. Ikke desto mindre er der noget særligt på spil, når terrorens ophav skal bortforklares.

Radikalisterne vil gerne have, at have at terror, grov vold og voldtægter ikke er udtryk for en systematisk tendens, men blot udslag af ulykkelige enkeltstående skæbner. Jovist kan der være problemer, men de skyldes triste omstændigheder, barske tilværelser, psykiske problemer og den slags. Sådan noget som der nu engang er i verden, og som vi alligevel ikke kan gøre noget ved. På den måde bliver problemerne med flygtninge til problemer, vi ikke kan forholde os til politisk.

Dem, der alligevel insisterer på at fremhæve problemerne, kan afskrives som populister, fordi de udnytter en frygt i befolkningen for noget, der alligevel ikke findes en politisk løsning på. Og modsat – når det nu er et etableret faktum, at der er en direkte sammenhæng mellem flygtninge, indvandring, islam og terror - så har vi at gøre med et politisk problem. Noget som politikerne på Christiansborg har ansvaret for.

Og når nu terroren, den grove vold og voldtægterne er et politisk problem, er der samtidig tale om et politisk valg. I dag er det helt nøgternt sådan, at flertallet af danske politikere de facto accepterer mere grov vold, flere voldtægter og øget risiko for terror, som en pris, der er værd at betale. Der er tale om en politisk afvejning. Skal vi lukke asylvejen kræver det – udover et ydmygende illusionstab – et opgør med en række internationale institutioner, som utvivlsomt vil være smertefuldt at gennemføre.

Det er et politisk valg. En afvejning mellem to forskellige onder. Men det er ikke et valg, som politikere åbent vil vedgå, at de har truffet. Og så er det immervæk lettere blot at benægte selv de mest indlysende sammenhænge. Derfor er det kontroversielt at påpege uacceptable negative konsekvenser ved flygtninge. De gør konsekvenserne til noget, som politikerne har ansvaret for.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Sonja Mikkelsen
21.05.19, 10:16
Fra 2.637 folkevalgte ansvarlige for sundhed til 0 med et pennestrøg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.05.19, 13:47
Jeg er faktisk der, hvor jeg foretrækker Grenov med hele pakken af antienergi, lav stemmeføring og stresstærskel. Ham ved man da, hvor man har. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.05.19, 14:18
Man kan vælge være naiv og tro på, at Socialdemokratiet er stort og stærkt, siden Venstre ønsker at samarbejde med partiet. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.05.19, 13:43
Læs videre og bliv advaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.05.19, 09:52
Havde DF dog blot været hudløst ærlige, kunne noget af nedturen være forhindret. Læs mere