Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump tilbyder amerikanerne noget at være stolte af igen

Trumps sejr byggede på et fundament af national genrejsning. Den amerikanske middelklasses eksistensvilkår er truet, og Trump tilbød både en styrket national identiet og arbejdspladser at være stolte af.

At Trumps sejr kan virke uforståelig herhjemme, handler grundlæggende om manglende forståelse for de problemer, han er gået til valg på at løse. Eliten anerkender ganske enkelt ikke, at der overhovedet er tale om problemer. Derfor er det på sin vis ikke underligt, at Trumps sejr var så uforudset, som den var.  

Det helt afgørende problem, som Trump adresserede i sin kampagne er, at middelklasseamerikanerens eksistensvilkår er truet. Ikke alene økonomisk – selvom det også er vigtigt – men først og fremmest, at den amerikanske nationale identitet er under opløsning. Men hvad er det for en identitet?

For godt ti år siden beskrev Samuel Huntington i bogen ’Who Are We?’ USA som et multietnisk samfund med en national enhedskultur. Kernekulturen i USA er således monokulturel. Den er ikke et produkt af indvandrere, men derimod af britiske nybyggere. Og mens det er rigtigt, at forfatningspatriotismen er en vigtig del af kernekulturen, bygger USA på et fundament af britisk protestantisme – hvilket naturligvis også er afspejlet i forfatningen. Som Huntington polemisk men uafviseligt gør opmærksom på, er det en let kontrafaktisk øvelse at afgøre, hvordan USA ville have set ud, hvis landet i stedet for briter havde været bosat af spaniere eller af portugisere. For det ved vi jo godt – så ville USA have lignet henholdsvis Mexico eller Brasilien!

Men som vi også ved herhjemmefra, så er fremhævelsen af den slags etniske særpræg ilde set, og det er mere comme il faut med skåltaler om universelle værdier, kulturløse rettigheder og den slags. Og blandet andet af den grund er kernekulturen i USA nu truet af fornægtelsen af det særegne ophav og mere jordnært af en stor mexicansk indvandring, der risikerer at splitte landet op i to kulturer. Som Huntington gør opmærksom på, behøver det ikke gå sådan. En fjerdel af de mexicanske indvandrere og efterkommere vælger at konvertere til protestantismen, og her brænder den amerikanske tradition for assimilation tydeligvis stadigvæk igennem. Men samtidig er den mexicanske indvandring så stor, at assimilationen ikke kan nå at følge med og i stedet vokser den spansktalende parallelkultur.

Middelklasseamerikanerne oplever altså en kulturel fremmedgørelse, som de selvsagt reagerer imod, på samme måde som vi ser det i Europa. Samtidig oplever de lavtuddannede også en økonomisk fremmedgørelse på grund af præcis samme indvandring, fordi det store udbud af ufaglært arbejdskraft presser både lønninger og arbejdsvilkår.

Men Trump ikke bare anerkender problemet, han går skridtet videre, og foreslår en effektiv løsning, alle kan forstå, nemlig en mur langs grænsen til Mexico og udsmidning af de to millioner illegale immigranter, som ellers de facto har fået lov at blive. Samtidig vil Trump fjerne restriktionerne på produktion af olie, gas og kul, stoppe de omfattende udgifter til FNs klimaprogram og til gengæld investere i energi og infrastruktur. Det er sådan set kernen i hans økonomiske politik.

Der er naturligvis meget mere til fortællingen om, hvorfor Donald Trump vandt, og hvad hans sejr symboliserer. Men hans sejr bygger på et fundament af national genrejsning med løftet om arbejdspladser til middelklassen. Det handler om identitet og om ære. Trump tilbyder amerikanerne, som de er flest, noget at være stolte af igen.

 

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.