Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skattelettelser og livet

Giv os skattelettelser, fordi det giver os mulighed for at få mere kvalitet i livet.

Selvom jeg er uddannet nationaløkonom, kan jeg godt få en tør fornemmelse i halsen, når snakken falder på skattelettelser. Jo, danskerne som de er flest, vil sandsynligvis arbejde lidt mere, hvis skatten bliver lettet. Men det er ikke noget, økonomer ved med sikkerhed, og som stort set alle økonomiske forudsigelser, er det primært et kvalificeret gæt. I øvrigt både håber og tror jeg, at mange vil gøre præcis det modsatte. Kom skatten ned, kunne vi blive velsignet med mere tid til alt muligt andet end arbejdsmarkedet.

Èt af de mange fantastiske fremskridt, som den globale kapitalisme har medført, er lavere arbejdstid. Over de sidste 200 år er vores velstand mangedoblet og i takt med den øgede rigdom er vores arbejdstid gået ned, og vi har fået mere tid både i hverdagen og til ferie. Det giver os mulighed for at være mere sammen med vores børn. Mere tid sammen med vores udkårne. Med familie, venner og nye bekendtskaber.

Tiden med de nærmeste er livskvalitet, som det er svært at sætte en pris på. Eller det er det faktisk ikke. For når vi herhjemme - i modsætning til nærmest alle andre steder i verden - har indrettet et samfund, hvor det i udpræget grad er nødvendigt med to indkomster for at oppebære en husstand, har det selvsagt omkostninger. Hvis vi havde flere penge mellem hænderne, ville det i højere grad være muligt at prioritere lavere arbejdstid til fordel for familien.

Det er den vigtigste grund til at lette skatten. Lavere skat giver os mere råd til at leve. At vælge livskvalitet. Og den kvalitet behøver ikke alene at være mere tid. Livskvalitet er også en større og smukkere bolig. Et ekstra værelse til den efternøler, som mange flere af os burde få. En større bil med plads til både svigermor, børnene, deres kammerater og et pelset kæledyr. Muligheden for oftere at spise på en god restaurant. At holde avis, som burde være tilfældet for alle danske hjem. En ferie til et spændende sted. Ja, eller en forkætret fladskærm.

Pengene til skattelettelser skal blandt andet tages fra den offentlige økonomi. Og det er selvfølgelig en omkostning. Det offentlige tvinger os til at prioritere fornuftigt. Vi er tvangsindlagt til at prioritere uddannelse, sundhed, kultur, pension og varetagelse af dem, der ikke kan klare sig selv. På den måde er der en nederste grænse for, hvor sløset, vi prioriterer vores midler. Det offentlige giver os slet ikke muligheden for i halsløs dumhed at fravælge sygeforsikring eller uddannelse til vores børn. Det er ikke nogen dårlig idé, selvom det desværre også fremmer uansvarligheden.

Men selvom der kan siges alt muligt godt om alt det, vi er tvangsindlagt til at bruge vores penge på, er det også tydeligt, at det er gået for vidt. Den omfattende offentlige økonomi tvinger os til at leve efter en alt for fattig skabelon med for få muligheder for at prioritere alt det andet, der giver kvalitet til livet. Skattelettelser er ikke et gode, fordi de giver os frihed. De er gode, fordi de giver os frihed til vælge et liv med et mere givende indhold. Ordet velfærd kan etymologisk føres tilbage til at betyde lykke. Og det allervigtigste redskab til at øge velfærden er at give skattelettelser. Ikke på baggrund af hverken arbejdsudbudseffekter eller en mere optimal arbejdsdeling. Men fordi flere penge mellem hænderne giver mulighed for at tilføre større værdi til vores tilværelse.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.05.19, 13:47
Jeg er faktisk der, hvor jeg foretrækker Grenov med hele pakken af antienergi, lav stemmeføring og stresstærskel. Ham ved man da, hvor man har. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.05.19, 14:18
Man kan vælge være naiv og tro på, at Socialdemokratiet er stort og stærkt, siden Venstre ønsker at samarbejde med partiet. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.05.19, 13:43
Læs videre og bliv advaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.05.19, 09:52
Havde DF dog blot været hudløst ærlige, kunne noget af nedturen være forhindret. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.05.19, 11:22
Partierne må genfinde kompasset og afstikke en kurs. Stop med at rende efter hinanden og overbyde hinanden, så vi ikke ved, hvem der er røde, og hvem der er blå. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.05.19, 12:58
Under Løkke er der kommet 56.000 flere muslimer til Danmark. Læs mere