Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når arbejdsgivere nasser på samfundet

Vi har ikke behov for ukvalificeret indvandring. Nationaløkonomisk set gør lavproduktiv indvandring nemlig Danmark fattigere. I særdeleshed de danske ufaglærte.

Jeg elsker den danske provinsialisme. Vi lader os ikke unødigt imponere, forfalder ikke til massebevægelser og holder begge ben på jorden. Men engang i mellem degenerer provinsialismen til et naragtigt mindreværd, og i iver efter at være smarte med de smarte opstår fænomener som ’Aarhus - Danish for progress' og indførslen af den danske greencard-ordning.

 

Intentionen med sidstnævnte var at gøre det lettere at tiltrække specialiseret og veluddannet arbejdskraft, men målt på denne intention har arrangementet været en tordnende fiasko. Da en forsker fra Københavns Universitet gennemgik ordningen i 2014, kom hun således frem til, at 8 ud 10 greencard-indehavere endte i ufaglærte jobs som rengøring, i sort arbejde eller som arbejdsløse. Af samme grund vil et flertal i folketinget nu afskaffe ordningen.

 

Det huer imidlertid ikke landets liberalister og Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der langer ud efter politikerne med anklager om, at »I smadrer væksten’.« I mange år har DA ført an i kampen for mere udenlandsk ufaglært arbejdskraft, ikke mindst gennem EU's østudvidelse, og ingen tvivl om, at den billige arbejdskraft er gavnlig for arbejdsgiverforeningens medlemmer.

 

Men hvad er egentlig de samfundsøkonomiske konsekvenser af indvandring af lavproduktiv og billig arbejdskraft? Spørger man landets liberalister og erhvervsorganisationer, er indvandringen entydigt positiv. De har stiftet bekendtskab med den klassiske økonom fra 1800-tallet, David Ricardo, og dennes model for international handel, der påviser, at handel er en fordel for begge handlende nationer.

 

Virkeligheden er naturligvis en anelse mere kompliceret. Siden er den såkaldte Heckscher–Ohlin-model blevet standard i handelsteori, og med udgangspunkt i denne model viste Wolfgang Stolper og Paul Samuelson i 1941, at effekterne af international handel ikke fordeler sig jævnt. Faktisk viste deres teorem, at ufaglærte arbejdere i et højproduktivt samfund som det danske, vil blive stillet dårligere af international handel med lavindkomstøkonomier. Det er da også derfor, at danske ufaglærte industriarbejdspladser er forsvundet, og de ufaglærte må søge over i fag, der ikke er konkurrenceudsat fra udlandet. Men det helle fra konkurrencen forsvinder, når den lavproduktive arbejdskraft får lov at komme hertil. Så må danske ufaglærte prøve at lære at leve med permanent forringede vilkår.

 

Jeg er dog sikker på, at både liberalister og Dansk Arbejdsgiverforening ikke lader sig berøre af de ufaglærtes vilkår, så længe Danmark umiddelbart bliver rigere af indvandringen. Og her kommer måske det mest absurde: Danmark bliver fattigere af lavproduktiv indvandring. Glem offentlige udgifter, kulturkonflikter og den slags, og lad os se helt isoleret på nationens velstand. Som enhver nationaløkonom ved, opgøres nationens velstand som BNP per indbygger. Når befolkningstallet stiger og den gennemsnitlige produktion bliver lavere – ja så falder velstanden.

 

Husk på det, når liberalister og arbejdsgiverforeninger hævder, at de arbejder for et rigere Danmark. Det passer ikke. Virkningen af deres indvandringspolitik er ikke, at Danmark bliver rigere, men at de velstående bliver bedre stillet, og at Danmark som helhed bliver fattigere. Ønsket om lavproduktiv indvandring er i virkeligheden udtryk for et helt andet klassisk økonomisk problem, nemlig ’fælledens tragedie’. Når man søger selv at opnå en lille fordel mens kollektivet betaler prisen. Hvis indvandring skal være økonomisk gavnlig, skal den være højproduktiv, og for sådanne indvandrere er Danmark heldigvis helt åbent.  

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.