Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når arbejdsgivere nasser på samfundet

Vi har ikke behov for ukvalificeret indvandring. Nationaløkonomisk set gør lavproduktiv indvandring nemlig Danmark fattigere. I særdeleshed de danske ufaglærte.

Jeg elsker den danske provinsialisme. Vi lader os ikke unødigt imponere, forfalder ikke til massebevægelser og holder begge ben på jorden. Men engang i mellem degenerer provinsialismen til et naragtigt mindreværd, og i iver efter at være smarte med de smarte opstår fænomener som ’Aarhus - Danish for progress' og indførslen af den danske greencard-ordning.

Intentionen med sidstnævnte var at gøre det lettere at tiltrække specialiseret og veluddannet arbejdskraft, men målt på denne intention har arrangementet været en tordnende fiasko. Da en forsker fra Københavns Universitet gennemgik ordningen i 2014, kom hun således frem til, at 8 ud 10 greencard-indehavere endte i ufaglærte jobs som rengøring, i sort arbejde eller som arbejdsløse. Af samme grund vil et flertal i folketinget nu afskaffe ordningen.

Det huer imidlertid ikke landets liberalister og Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der langer ud efter politikerne med anklager om, at »I smadrer væksten’.« I mange år har DA ført an i kampen for mere udenlandsk ufaglært arbejdskraft, ikke mindst gennem EU's østudvidelse, og ingen tvivl om, at den billige arbejdskraft er gavnlig for arbejdsgiverforeningens medlemmer.

Men hvad er egentlig de samfundsøkonomiske konsekvenser af indvandring af lavproduktiv og billig arbejdskraft? Spørger man landets liberalister og erhvervsorganisationer, er indvandringen entydigt positiv. De har stiftet bekendtskab med den klassiske økonom fra 1800-tallet, David Ricardo, og dennes model for international handel, der påviser, at handel er en fordel for begge handlende nationer.

Virkeligheden er naturligvis en anelse mere kompliceret. Siden er den såkaldte Heckscher–Ohlin-model blevet standard i handelsteori, og med udgangspunkt i denne model viste Wolfgang Stolper og Paul Samuelson i 1941, at effekterne af international handel ikke fordeler sig jævnt. Faktisk viste deres teorem, at ufaglærte arbejdere i et højproduktivt samfund som det danske, vil blive stillet dårligere af international handel med lavindkomstøkonomier. Det er da også derfor, at danske ufaglærte industriarbejdspladser er forsvundet, og de ufaglærte må søge over i fag, der ikke er konkurrenceudsat fra udlandet. Men det helle fra konkurrencen forsvinder, når den lavproduktive arbejdskraft får lov at komme hertil. Så må danske ufaglærte prøve at lære at leve med permanent forringede vilkår.

Jeg er dog sikker på, at både liberalister og Dansk Arbejdsgiverforening ikke lader sig berøre af de ufaglærtes vilkår, så længe Danmark umiddelbart bliver rigere af indvandringen. Og her kommer måske det mest absurde: Danmark bliver fattigere af lavproduktiv indvandring. Glem offentlige udgifter, kulturkonflikter og den slags, og lad os se helt isoleret på nationens velstand. Som enhver nationaløkonom ved, opgøres nationens velstand som BNP per indbygger. Når befolkningstallet stiger og den gennemsnitlige produktion bliver lavere – ja så falder velstanden.

Husk på det, når liberalister og arbejdsgiverforeninger hævder, at de arbejder for et rigere Danmark. Det passer ikke. Virkningen af deres indvandringspolitik er ikke, at Danmark bliver rigere, men at de velstående bliver bedre stillet, og at Danmark som helhed bliver fattigere. Ønsket om lavproduktiv indvandring er i virkeligheden udtryk for et helt andet klassisk økonomisk problem, nemlig ’fælledens tragedie’. Når man søger selv at opnå en lille fordel mens kollektivet betaler prisen. Hvis indvandring skal være økonomisk gavnlig, skal den være højproduktiv, og for sådanne indvandrere er Danmark heldigvis helt åbent.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.08.19, 17:35
De politisk korrekte må jo ligefrem sukke efter hvid identitetspolitik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.08.19, 16:02
Indenfor rigsfællesskabet kan vi hjælpe hinanden i stedet for at sælge hinanden Læs mere
Af Nauja Lynge
20.08.19, 10:44
Den ene går gennem rigsfællesskabet. Det andet - et reelt køb kan kun ske efter Grønlands løsrivelse. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.08.19, 09:32
DR har kun øje for en socialistisk fortælling om omfordeling Læs mere
Af Camilla Burgwald
19.08.19, 12:26
“Hvor mange bedste venner har du?”  Allerede for 15 år siden, var det mest almindelige svar på dette spørgsmål "INGEN" i en undersøgelse blandt amerikanere. Tyve år tidligere var det mest almindelige svar på samme spørgsmål "to" (2). Hvad i alverden skete der imellemtiden? Og sker det også her? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.08.19, 06:00
Det er frikvarter i det røde kabinet. Den udlændingepolitik, som statsministeren gik til valg på, er allerede ædt op af dårlige undskyldninger. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.08.19, 16:53
Nej, det er netop ikke falske nyheder, der er problemet. Det er alt det, som de etablerede medier ikke fortæller om. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
17.08.19, 12:33
Det må være det spørgsmål, man står med efter denne uges store fokus på, hvilke personer der tegner Venstre. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.08.19, 11:38
Nye digitale platforme åbner en vifte af muligheder, og fremtidens arbejdsmarked kan blive sindssygt spændende. Men for at det skal blive så spændende som muligt for os, der udfører arbejdet, er det vitalt, at vi tager det organiserede arbejdsmarked med ind på det nye digitale arbejdsmarked. Læs mere