<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hurra for Netanyahu

Med genvalget af Netanyahu får Israel flere bosættelser og en ufravigelig kurs over for palæstinenserne. Det er præcis, hvad der er brug for.

Tillykke til Israel med genvalget af Netanyahu. Som dansker kan man ikke blive andet end misundelig, da vore egne politikere fremtræder som skravl i sammenligning med en supermand som ham. Flotte militære udmærkelser, en uddannelse fra eliteuniversitetet MIT og en erhvervskarriere hos et af verdens førende konsulenthuse. Han blev premierminister første gang i 1996, hvorpå han genoptog sin erhvervskarriere i et par år, indtil han blev udnævnt som udenrigsminister. I går blev han så genvalgt for fjerde gang som Israels politiske leder.

I Europa er han imidlertid mest kendt for at være højreorienteret. For at fortsætte bosættelsespolitikken, en ufravigelig kurs over for palæstinenserne og for ikke at have respekt for europæiske ledere - eller for Obama for den sags skyld. Den har de nu heller ikke fortjent.

Den udbredte europæiske holdning til Israels politik er kort sagt, at de skal stoppe bosættelserne og trække sig ud af Vestbredden. Det krav er ikke bare naivt. Det er usympatisk.

Vi behøver ikke fantasere om, hvad der sker, når israelere trækker sig bort fra de palæstinensiske områder. Vi ved det. Det er mindre end 10 år siden, Israel trak sine tropper og bosættelser ud af Gaza, og resultatet var rædselsvækkende. Da Israel rømmede området, reagerede palæstinenserne prompte med et øget missilbombardement og en massiv valgsejr til terrorbevægelsen Hamas. Israel gjorde som europæerne ville have, og fik mere vold og mere had.

Kan det virkelig undre nogen, at Netanyahu opfatter tilbagetrækningen som en rendyrket fejl og har lovet ikke at gentage den?

Det er afgørende at forstå, hvorfor tilbagetrækningen førte til vold. Og hvorfor mere af det samme vil føre til mere vold. Den handling, der i Europa virker som fornuftig og strategisk velgennemtænkt, er udtryk for simpel svaghed i palæstinensernes øjne. De ser en blottelse hos modstanderen, et tegn på eftergivenhed, og med den fornyede vilje til krig, støtter de en terrorbevægelse. Raketter virker. Lad os få flere af dem.

Husk på, at en afgørende del af den palæstinensiske kulturelle DNA slet og ret er modstanden mod jøderne. Det mener jeg ikke polemisk, men som en nøgtern konstatering. Der findes ikke et historisk palæstinensisk folk eller kultur andet end den, der er opstået efter oprettelsen af Israel i 1948. Et yderst svagt fundament - hvilket også forklarer den manglende interesse i en selvstændig stat – der består af et langt krigsforløb. Ikke meget andet.

Hvad ville palæstinenserne få, hvis de fik deres egen stat? Fred, frihed og økonomisk velstand. Hvad vil de tabe? Deres ære, deres identitet og deres eksistensberettigelse. Og det er det vigtigste, for de fleste mennesker – selvom det kan være svært at forstå i vores protestantisk-materialistiske kultur.

Kan Israel stille noget op over for sådan en modstander? Nej, ikke meget. Men de kan fortsætte bosættelserne. Fortsætte kontrollen over Vestbredden. Fortsætte en pragmatisk, men ufravigelig kurs. Den vil Netanyahu levere.

Vil det føre til en fredelig tostatsløsning? Næppe. Det er der jo intet, der vil, så længe palæstinenserne ikke ønsker at leve i fred side om side med jøderne. Men det er muligt at gøre alle forsøg på aggressioner fuldstændigt udsigtsløse. Sætte hårdt mod hårdt. Straffe raketter med bosættelser. Det kan der faktisk komme noget godt ud af. Muligheden for fred er nemlig betinget af, at kampen mod jøderne ophører med at være det eksistentielt meningsgivende for palæstinenserne. Og hvis noget kan dæmpe krigsbegejstringen og øge lysten til fred, så er det udsigten til det totale og evige ydmygende nederlag.

Derfor er mere Netanyahu præcis det, Israel har brug for.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
25.11.20, 11:12
En blå regering havde ikke overlevet en skandale som denne i 48 timer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.11.20, 09:16
Regeringens utilgivelige, sundhedsfarlige svineri nær badesø Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.11.20, 16:09
Hvad man vidste i forvejen, er nu grundigt, videnskabeligt belyst Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.11.20, 10:57
Begravede mink i forrådnelse er allerede kommet op til overfladen. Endnu et kapitel i minkskandalen kommer bogstaveligt talt frem i lyset. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.11.20, 10:04
Regeringen manipulerer anbefalinger, fordrejer virkeligheden og tilbageholder vigtig information og får os til at tvivle på, at lov er noget, der skal overholdes. Læs mere
Af Rune Lund
24.11.20, 09:30
- uambitiøst forslag til grøn skattereform fra regeringen Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.11.20, 13:17
De dræbte mink i massegravene kan være farlige for drikkevandskvaliteten og dermed for folkesundheden, Mette Frederiksen Læs mere
Af Mikael Jalving
22.11.20, 10:00
Islam har altid handlet om magt og autoritet i nutiden. Nu har sognepræsten i Skive skrevet en vejviser til Muhammed, der er værd at læse. Læs mere
Af Marie Høgh
21.11.20, 22:08
Med et nyt lovforslag om tvangsoversættelse af alle prædikener på andre sprog end dansk sætter regeringen uden at blinke åndsfriheden over styr. Ja ja – jeg ved godt, det har til formål at ramme islamister, men tror regeringen selv på, at den derved forhindrer terror, død og ødelæggelse og islamisering af Vesten? Næppe. Men intet skal gå under regeringens radar – heller ikke åndelige forhold. Hjerteforhold – som troen er. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.20, 21:53
Skal man være fanatisk? Nej! Skal man være realist i forhold til etnicitet? Lige så meget ja! Læs mere