Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Elon Musks redning af Twitter er et symptom på venstrefløjens intolerance

Venstrefløjens intolerance over for anderledes tænkende er farlig for demokratiet.

Som udgangspunkt er det problematisk med en excentrisk milliardær med stor indflydelse på den offentlige samtale. De sociale medier er en afgørende del af vores demokrati, og her er stort potentiale for misbrug, uanset om de er på private eller offentlige hænder.

Det misbrug er tydeligt for ethvert borgerligt menneske. De sociale medier diskriminerer systematisk anderledes tænkende. Mennesker, der ikke deler den herskende amerikanske venstrefløjs ideologi, bliver begrænset, censureret og påført advarselsmærkater. Af samme grund har Twitter nu oplevet en eksplosion i antallet af borgerlige brugere. Ikke fordi noget nu er anderledes. Det skyldes alene håbet om ophævelsen af meningstyranniet.

Hvad er det hippieliberalisten Elon Musk har stillet i udsigt? Ikke andet end fri debat. Ytringsfrihed. Muligheden for at komme til orde. Til stor frustration og vrede for venstrefløjen. Og utrolig begejstring fra højrefløjen. På den baggrund er det oplagt at konkludere, at venstrefløjen helt grundlæggende ikke tolererer sine modstandere. At den ikke accepterer anderledes tænkende. Det vidste vi faktisk godt i forvejen.

Der er nemlig utallige undersøgelser, der påviser den asymmetriske tolerance af uenighed på fløjene. I USA er det almindelig kendt, at demokrater ikke tolererer republikanere. Eksempelvis viste en undersøgelse, at 35 pct. af de demokratiske vælgere vil have svært ved at bevare et venskab til én, der havde stemt republikansk. Omvendt ville kun 13 pct. af republikanere føle det samme. Intolerancen var i øvrigt klart størst blandt de hvide og højtuddannede demokrater, hvor næsten halvdelen ville have svært ved at bevare deres venskab.

Også i Danmark har en undersøgelse vist, at vælgere fra Enhedslisten, De Radikale og Alternativet er de mindst tolerante, mens de mest tolerante er vælgere fra DF, Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Derfor er det selvfølgelig særlig svært stå ved sine holdninger, hvis man befinder sig i de intolerantes højborge såsom skoler, gymnasier og universiteter.

Det er såmænd slemt nok med udskamning af borgerlige i undervisningen, men det er decideret farligt med censuren i den offentlige debat. Kunne de venstreorienterede medier eksempelvis have held til at undertrykke sandheden for derved at ændre udfaldet af et valg? Det er med al sandsynlighed allerede sket! Ved det seneste amerikanske præsidentvalg besluttede de sociale medier systematisk at blokere information om en historie, der implicerede Joe Biden i noget, der lignede korruption. På Twitter var det ganske enkelt umuligt at dele historien, og den avis, der oprindeligt bragte den, blev blokeret i 17 dage. En fuldkommen sand historie blev udrenset fra nyhedsstrømmen, fordi den havde potentiale til at afgøre valget. Det er den slags, der ville møde international fordømmelse, hvis det var sket i Østeuropa.

I USA er de amerikanske konservative dog ikke engang så bekymrede for decideret censur, som de er for den skjulte venstreorienterede bias. Tag Google. En fuldstændig afgørende kilde til information, som de fleste brugere forestiller sig er fuldkommen neutral. Virkeligheden er, at Google systematisk frasorterer borgerlig information. En undersøgelse viste, at 62 pct. af artiklerne i nyhedsøgninger kom fra venstreorienterede medier, mens kun 11 pct. kom fra højreorienterede. Det er skræmmende og helt indlysende en trussel mod vores demokrati.

Det mest uhyggelige er dog ekskommunikationen af debattører fra offentligheden. Tænk, at den væsentligste amerikanske oppositionspolitiker i dag er udelukket fra de store sociale medier. Hans modstandere i medierne er bange for, at han genvinder magten, og derfor har de afskåret ham fra store dele af offentligheden. Det er en bananrepublik værdigt.

Jeg ved ikke, hvordan vi får tolerancen tilbage. Tværtimod er jeg bange for, at vi slet ikke har set det værste endnu. Elon Musks køb af Twitter er dog et lys i mørket.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.