Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kommer hævnen for Vestens imperiale verdensorden?

Virkeligheden er, at vores liberale værdier og menneskerettigheder ikke er universelle. Det er kristne værdier. Når vi håndhæver dem i resten af verden, er der altid en risiko for, at de bliver opfattet som rå magtanvendelse. Som en moderne form for korstog.

Hvad sker der, den dag Vesten ikke længere er en enerådig magt? Når USA ikke længere kan diktere forholdene hos andre nationer og ikke længere kan håndhæve deres verdenssyn over resten af verden?

Tænk, hvis andre stormagter opførte sig lige så brutalt? Lige så egenrådigt. Lige så overbevist om at kende den absolutte sandhed. USA har blandet sig i et utal af valghandlinger. Støttet oppositionsbevægelser. Kuppet det ene regime efter det andet. Destabiliseret. Ført krig på krig. Udført droneangreb på droneangreb. I den gode sags tjeneste. For at håndhæve retfærdigheden. Bekæmpet dem, der ikke deler de universelle sandheder om menneskerettigheder.

Tænk, hvis nogen andre fik magten? Hvad ville de sige om Vesten? Måske nogen simpelthen vil have hævn. Slå tilbage mod det jerngreb af værdier, vi har påduttet resten af Jordens befolkning. Hævn over krige og drab. Over aktive forsøg på destabilisering. Tænk på dengang, russerne forsøgte sig med et mikroskopisk og virkningsløst forsøg på at blande sig i det amerikanske valg. Det medførte et enestående hysteri. Er det derimod utænkeligt, at amerikanernes støtte til Jeltsin faktisk var afgørende for hans genvalg? Eller at amerikanske techgiganters diskriminering af ikke-liberale synspunkter har en massiv indflydelse på valg overalt i verden?

Hvad, hvis nogen påstod, at Vesten var de onde? At vores værdier ikke kunne tolereres?

Vi er så forblændede af vores egne princippers overlegenhed, at vi sætter dem højere end sund fornuft.

Lad mig give et eksempel, hvor amerikanerne har hele verden imod sig. I adskillige amerikanske stater slås små ufødte børn ihjel. Her er der nemlig ingen abortgrænse. Hvor vi i Europa kun tillader sen abort under særlige omstændigheder, er der stater i USA uden sådanne begrænsninger. Eller hvad med USA’s racistiske politikker? Sydafrika blev udsat for vestlig boykot på grund af dets institutionaliserede forskelsbehandling. Det samme kunne ramme USA. Joe Biden har netop erklæret, at hudfarve vil være afgørende i valget af den næste højesteretsdommer. I det hele taget er der et hav af raceadskillelsespolitikker i USA, og de mest prestigefyldte universiteter diskriminerer i voldsom grad mod amerikanere med asiatisk baggrund. Den diskrimination ser amerikanerne selv stort på, men det er ikke sikkert, at kineserne gør.

Virkeligheden er, at vores liberale værdier og menneskerettigheder ikke er universelle. Det er kristne værdier. Når vi håndhæver dem i resten af verden, er der altid en risiko for, at de bliver opfattet som rå magtanvendelse. Som en moderne form for korstog.

Vi bør bære os helt anderledes ad. Acceptere pluralismen. Give plads til andre. Respektere forskelligheder. Også dem, vi ikke nødvendigvis bryder os om.

Til gengæld bør vi gå forrest som et forbillede. Vores samfund hører til de bedste i verdenshistorien. De er på mange måder et forbillede til efterfølgelse. Og hvis vi vil have resten af verden til at følge os, uanset om de gælder respekten for menneskers ukrænkelighed eller klima, skal vi vise dem, hvorfor vi er værd at kopiere. Når Vesten taber magt og status i disse år, handler det først og fremmest om det falmede forbillede. USA er tydeligvis et dysfunktionelt samfund. I Europa føder vi ingen børn, men dyrker til gengæld en grov ungdomskultur, der lader hånt om den aldrende erfaring. Er det forbilledligt?

Vi er så forblændede af vores egne princippers overlegenhed, at vi sætter dem højere end sund fornuft. Med disse principper som argument importerer vi mennesker, der er os fjendtligt stemt og etablerer – på eget initiativ – en parallelkultur, der truer selve sammenhængskraften og går ud over de svageste. Er det forbilledligt? Med disse principper behandler vi selv de mest sadistiske, onde forbrydere med fløjlshandsker, mens vi forholder ofrene retfærdighed – af frygt for ”folkedomstolen”. Er det forbilledligt? Den slags er kun idealt for den fanatiske liberale. Ikke for alle mulige andre mennesker – heller ikke rundtom i verden.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.