Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Her er Jakob Ellemann-Jensens nytårstale

En tale om at være moderne, have internationalt udsyn og trække i arbejdstøjet

Efter at have set TV 2’s ”Kometernes Jul” fik jeg idéen til at bygge en portal til en anden dimension. En parallel verden, der løber ved siden af vores egen. I denne dimension er helvede frosset til is, der er to torsdage på en uge, og Jakob Ellemann-Jensen er statsminister for Danmark. Her er den nytårstale, han netop har holdt:

Kære danskere

Så er endnu et år gået. Det blev et langt år. Meget er sket. Men der er også meget, der ikke er sket. Og der er meget at se frem til.

Jeg vil begynde min nytårstale med en personlig historie. Da jeg voksede op, var kårene trange. Mine forældre måtte arbejde hårdt for at have til dagen og vejen. For at der hver dag var mad på bordet til mig og mine søskende. Vi havde ikke altid det samme som de andre. Os fra Sundvænget havde ikke lige så mange penge som dem fra Hambros Allé. Der var forskel på folk. Derfor fik jeg at vide, at jeg skulle arbejde hårdt. Og jeg blev den første i min familie, der blev uddannet fra Handelshøjskolen.

Derfor blev jeg liberal. Og som liberal tror jeg på hårdt arbejde og belønning som fortjent. Ikke på nedarvede privilegier, eller hvem ens far og farfar var. Det er derfor, jeg blev formand for Venstre. Det er også derfor, min næstformand skulle være en kvinde fra Jylland. Det er det, som med et fint ord kaldes for meritokrati. Det tror vi på i Venstre.

I Danmark skal vi have det godt. Ældre skal have en værdig pleje. Børn skal have en tryg opvækst. Vi skal tage os godt af de svageste og gribe dem, der måtte falde. Vi gør det godt i Danmark. Men vi kan gøre det endnu bedre.

Os fra Sundvænget havde ikke lige så mange penge som dem fra Hambros Allé. Der var forskel på folk. Derfor fik jeg at vide, at jeg skulle arbejde hårdt. Og jeg blev den første i min familie, der blev uddannet fra Handelshøjskolen.

Derfor vil Venstre i det nye år indkalde til trepartsforhandlinger. Vi vil fremlægge en ambitiøs målsætning for velfærden i Danmark. En strategi, der går på to ben. På den ene side skal vi sikre en fokuseret indsats dér, hvor det betyder allermest. På den anden side er det afgørende, at vi husker de ting, der gør sig gældende. Det gælder ikke mindst i forhold til kommunerne. Sammen vil vi trække i arbejdstøjet. Det kan kun gå for langsomt.

I det nye år vil jeg rette et særligt fokus på folkeskolen. Vi skal tænke nyt. Ja, jeg vil faktisk sige, at vi skal tænke ud af boksen. Min forgænger Lars Løkke Rasmussen nedsatte Disruptionrådet. Og jeg har lyttet grundigt til dets anbefalinger. Derfor skal alle børn lære noget om iværksætteri. Det er vigtigere end kristendom. Børn skal lære, hvordan man laver et regnskab. Det er vigtigere end billedkunst. Børn skal lære at programmere. Der er vigtigere end musik. Og børn skal lære om fremtiden. Den er vigtigere end historie. Historien er allerede sket. Fremtiden, derimod, ligger foran os. Det gælder om at gribe den.

I det hele taget er det vigtigt at tænke fremad. Og Venstre er et moderne parti. Vi følger med tiden. Lad mig derfor her på årets første dag rette en særlig appel til sportsverdenen. Vi kan gøre det lidt bedre. I det forgangne år har jeg tænkt meget over de boksere, der føler sig som letvægtsboksere, men som vægtskalaen siger er sværvægt. De har min dybeste sympati. I det nye år skal vi sprænge rammerne for sporten. Hvad betyder vægtklasser? Hvad betyder alder? Den, man føler sig som, er den, man er. Nu skriver vi 2022. Alle skal kunne stille op, lige hvor de har lyst. Det er det eneste, vi kan være bekendt.

Venstre er et internationalt parti. Vores engagement stopper hverken ved næsetippen eller ved grænsebommen. Syrien er den vigtigste prioritet for Danmark. Og jeg kan som dansk statsminister ikke længere acceptere, at Bashar al-Assad fortsat er regeringsleder. Derfor vil jeg i det nye år rette henvendelse til min amerikanske kollega Joe Biden om at foranstalte en landinvasion af Syrien. Jeg vil personligt tilbyde præsidenten, at Danmark sender ”Olfert Fischer” i krig. Vi tager ansvar. Og vi har et internationalt udsyn.

Jeg vil ønske jer alle et rigtig godt nytår.

Gud bevare EU.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen