<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det borgerlige Christiansborg er i en begrædelig tilstand

Hvilke borgerlige partier klarer sig godt? Ikke så mange.

Det borgerlige Danmark har det aldeles glimrende. Vores idéer vinder frem overalt. Vores tid er præget af en søgen efter besindelse og klogskab. Intet at klage over her.

Christiansborg er en anden sag. Det er jo ikke, fordi det nogensinde har været rigtig godt. Men lige nu er det overordentligt trist. Lad os tage partierne én ad gangen.

Venstre: Det store dumme dyr på savannen med den håbløse formand i spidsen. Ellemann er født ind i samfundets absolutte top og har simpelthen ikke blik for verden uden for boblen. Derfor skal Venstre være moderne. Spise falafel, læse Politiken og insistere på, at kvinder altid har ret, hvis de anklager en mand for krænkelser. Få flere mellemøstlige udlændinge til Danmark og måske lave en frisk afstemning om euroen. Spædbørn i institution og lavere indkomst for familier med faglærte mænd som forsørgere. Det skulle jo nødig hedde sig, at man er bagud. Venstres deroute er slet ikke slut.

Løkkepartiet: Et parti drevet af hævn, kedsomhed og manglen på bedre alternativer. De får et flot valg. Formanden er kendt fra tv, og den slags giver desværre pote. Man fristes til at sige: stakkels Venstre. Men hellere en ussel hævngerrig opportunist end en moderne liberal.

De Konservative: Strategien med ikke at mene noget går forrygende. Nu er det ikke længere Brian-Mikkelsen-kikset at stemme konservativt. Det forandrer selvfølgelig intet og gør ingenting for Danmark. Men enhver ægte partiorganisation går mere op i stemmer end i indflydelse. Så det konservative bagland er lykkelige for deres formand. Han er stadig det mest harmløse væsen i kongeriget, men det klæder ham med færre kg og mere markerede ansigtstræk. Væk er den glade baby, der gerne ville have flere Rema 1000’er i Viborg og omegn. I stedet har vi fået en alvorlig mand, der i hvert fald lod som om, han var en konservativ justitsminister.

Dansk Folkeparti: De gik til valg på at »bevare den stramme udlændingepolitik«, hvilket nogenlunde er det samme, som SF står for. Alligevel bliver enhver kritik af deres bovlamme linje banket i jorden, som var det en uanstændig fornærmelse af Pia Kjærsgaard. Skal vi så til at smide med koraner, som partidronningen fornærmet spurgte? Nej, Pia. I skal bare finde et konstruktivt bud på en udlændingepolitik et sted i mellem bovlam og korankast. Men det er selvfølgelig svært, når man bruger al sin tid på at dolke den nuværende formand i ryggen. Og han er bestemt heller ikke noget at råbe hurra for. Dog alligevel langt bedre end Pia Kjærsgaard, der i efterhånden årevis har virket kronisk bitter. For slet ikke at tale om Peter Kofod. Så hellere nedlægge partiet.

Nye Borgerlige: En vulkan af positiv borgerlig energi. Venstrefløjen aner ikke, hvad de skal gøre, for man kan tydeligvis ikke udstille den livsglade Pernille Vermund som en vred hulemand, og når partiet genbruger et gammelt Beatles-pladecover, er triumfen total. Men jeg tror ikke, jeg er den eneste, der er ved at være træt af at høre om at »løse udlændingepolitikken fra bunden«. Ikke mindst fordi de tre ikke-længere ufravigelige krav er overfladiske. Partiet har til gengæld brugt en frygtelig masse tid på en stor økonomisk plan, der levede op til de djøf’ske retningslinjer for teknokratiske detaljer. Men hvad med udlændingepolitikken? Var det ikke den, partiet skulle løse? I stedet for en ligegyldig økonomisk plan burde partiet fremlægge et omfattende katalog af forslag til, hvordan vi løser udlændingepolitikken. Socialdemokraterne er til at tale med. Men de har brug for inspiration.

Liberal Alliance: Det går faktisk udmærket. Formanden har lagt en klog klassisk borgerlig linje, hvor moral og liberal økonomisk politik går hånd i hånd. Ole Birk har udviklet sig til en dygtig teknokrat, der har originale idéer til forbedring af samfundsmekanikken. Henrik Dahl er Christiansborgs mest aktive kulturpolitiker og førte eksempelvis for nylig en vigtig kamp mod pseudoforskning på universitetet. Liberal Alliance har politisk lagt sig lige dér, hvor Venstre burde ligge. Et traditionelt borgerligt-liberalt midterparti med en fornuftig blanding af moral, kultur og teknokrati. Vi kommer ikke til at få løsninger på udlændingeproblemet herfra, men til gengæld kommer de langsomt, men sikkert, til at trække vælgergrupper fra Venstre. Og det er jo også noget.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før danskerne går i stemmeurnerne til kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et voldsomt omkostningstungt boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere