Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den liberale imperialisme har spillet fallit i Afghanistan

Islamisterne i Afghanistan ville åbenbart ikke være som os.

USA og Vesten har nu endegyldigt tabt i Afghanistan. På overfladen er det et militært nederlag, men det er først og fremmest en ideologisk fiasko. Det er den liberale imperialisme, der lakker mod enden.

Den liberale imperialisme bygger på en overbevisning om, at vores vej er den eneste rigtige. At de vestlige værdier faktisk ikke er kristent tankegods fra en bestemt kultur, men derimod universelle sandheder. De værdier gælder alle steder, ligesom at alle verdens folk til syvende og sidst vil have dem. Naivt? Naturligvis! Tordnende naivt faktisk. Men det vidner også om en manglende forståelse af den vestlige kultur og dens egenart.

At have historien og sandheden på sin side er den liberale imperialismes vigtigste forudsætning, men det er ikke den eneste. Den anden vigtige forudsætning er troen på retten til at skabe resten af verden efter eget billede – med alle midler. Derfor har eksempelvis USA blandet sig i et utal af demokratiske valg verden over. Og gået i krig. For at gøre verden bedre. Den liberale imperialisme er nemlig i sin essens idealistisk. Det gør den i øvrigt ikke mindre farlig end lande, der mere beskedent arbejder for egen interesse. Nærmest tværtimod. Idealisme mangler nemlig bremseklodser.

Tragedien i Afghanistan begynder med begrundelsen for invasionen. Den var ikke et legitimt svar på terrorangrebet den 11. september 2001, for hvis det angreb havde noget arnested, var det Saudi-Arabien. Den eneste kamp, der er værd at kæmpe mod Saudi-Arabien, er kulturel og religiøs. Men at vende et folk mod sig selv kan man ikke.

Det beviste Irak, og det har Afghanistan bevist. I begge tilfælde gik Vesten reelt i krig mod den dominerende etniske gruppe. Shiamuslimer i Irak og pashtunere i Afghanistan. Det forstod amerikanerne ikke. De tænkte i frihed, rettigheder og demokrati. I praksis blev det til et forsøg på at befri et folk fra sig selv.

Kan det virkelig være sandt, at resten ikke ønsker at blive ligesom os? Ja, sådan er det. Og det liberale demokrati er på vej tilbage og har været det længe.

Til gengæld vil etniske grupper overalt i verden have deres egen stat. Have deres selvstændighed. Mulighed for at indrette deres samfund efter lige præcis deres normer og moral. De vil ikke være mere som andre. De vil være mere som sig selv.

Har vi lært lektien nu? Efter halvinterventions-fadæsen i Syrien skulle man tro det, men det er ikke tilfældet. Se bare på EU. Unionen tolererer ikke forskellighed. Den kan ikke acceptere afvigelse fra de liberale dogmer. Derfor skal Ungarn eksempelvis kanøfles. Til gavn for hvem? For ungarerne, der i stort tal bakker deres regering op?

Det spørgsmål behøver man ikke stille sig selv, når man kender den absolutte sandhed. Lad os håbe, at den liberale imperialisme snart besinder sig. Man kan godt være uenig uden at kræve, at alle indretter sig som os.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.