<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den liberale imperialisme har spillet fallit i Afghanistan

Islamisterne i Afghanistan ville åbenbart ikke være som os.

USA og Vesten har nu endegyldigt tabt i Afghanistan. På overfladen er det et militært nederlag, men det er først og fremmest en ideologisk fiasko. Det er den liberale imperialisme, der lakker mod enden.

Den liberale imperialisme bygger på en overbevisning om, at vores vej er den eneste rigtige. At de vestlige værdier faktisk ikke er kristent tankegods fra en bestemt kultur, men derimod universelle sandheder. De værdier gælder alle steder, ligesom at alle verdens folk til syvende og sidst vil have dem. Naivt? Naturligvis! Tordnende naivt faktisk. Men det vidner også om en manglende forståelse af den vestlige kultur og dens egenart.

At have historien og sandheden på sin side er den liberale imperialismes vigtigste forudsætning, men det er ikke den eneste. Den anden vigtige forudsætning er troen på retten til at skabe resten af verden efter eget billede – med alle midler. Derfor har eksempelvis USA blandet sig i et utal af demokratiske valg verden over. Og gået i krig. For at gøre verden bedre. Den liberale imperialisme er nemlig i sin essens idealistisk. Det gør den i øvrigt ikke mindre farlig end lande, der mere beskedent arbejder for egen interesse. Nærmest tværtimod. Idealisme mangler nemlig bremseklodser.

Tragedien i Afghanistan begynder med begrundelsen for invasionen. Den var ikke et legitimt svar på terrorangrebet den 11. september 2001, for hvis det angreb havde noget arnested, var det Saudi-Arabien. Den eneste kamp, der er værd at kæmpe mod Saudi-Arabien, er kulturel og religiøs. Men at vende et folk mod sig selv kan man ikke.

Det beviste Irak, og det har Afghanistan bevist. I begge tilfælde gik Vesten reelt i krig mod den dominerende etniske gruppe. Shiamuslimer i Irak og pashtunere i Afghanistan. Det forstod amerikanerne ikke. De tænkte i frihed, rettigheder og demokrati. I praksis blev det til et forsøg på at befri et folk fra sig selv.

Kan det virkelig være sandt, at resten ikke ønsker at blive ligesom os? Ja, sådan er det. Og det liberale demokrati er på vej tilbage og har været det længe.

Til gengæld vil etniske grupper overalt i verden have deres egen stat. Have deres selvstændighed. Mulighed for at indrette deres samfund efter lige præcis deres normer og moral. De vil ikke være mere som andre. De vil være mere som sig selv.

Har vi lært lektien nu? Efter halvinterventions-fadæsen i Syrien skulle man tro det, men det er ikke tilfældet. Se bare på EU. Unionen tolererer ikke forskellighed. Den kan ikke acceptere afvigelse fra de liberale dogmer. Derfor skal Ungarn eksempelvis kanøfles. Til gavn for hvem? For ungarerne, der i stort tal bakker deres regering op?

Det spørgsmål behøver man ikke stille sig selv, når man kender den absolutte sandhed. Lad os håbe, at den liberale imperialisme snart besinder sig. Man kan godt være uenig uden at kræve, at alle indretter sig som os.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige, voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere