<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De Radikale er altid på den forkerte side af historien

Når løgn, forstillelse og amoral hører til i kernen af ens politiske bevægelse

Uanset hvad man mener om MeToo-bevægelsen, er De Radikale på den forkerte side af den. I spidsen havde de selv en leder med et indlysende bøvet forhold til kvinder. Men de har samtidig ført an i hysteriske overreaktioner såsom Lotte Rod, der ophidsede gemytterne med at nævne en uspecificeret seksuel krænkelse fra en folketingskollega, der viste sig at være en hånd på et lår.

Deres ledelse har udmærket sig i fortielser og løgne om egne sager om krænkelser på den værst tænkelige måde. Ligesom de naturligvis har ført an i hykleriet med det absolutte højdepunkt den 3. oktober med Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsens populistisk-symbolske 24-timers cirkus om hverdagssexisme. Hvad er der egentlig foregået i hovedet på dem? Med den viden, vi i dag ved, de begge havde, er det faktisk svært at afgøre, hvem af de to der er mest moralsk afpillet.

Hvordan opstår sådan et monumentalt hykleri? Sådan et gennemført moralsk svigt? Ja, i partiets historie er det faktisk det mindste. Det Radikale Venstre har haft en forunderlig evne til konsekvent at være på den forkerte side af historien og alligevel blive taget alvorligt.

Udgangspunkt for De Radikale er den intellektuelle svindler Georg Brandes. Tænk engang, at hans hovedværk om ”Hovedstrømninger i det 19. Aarhundredes Litteratur” havde det udgangspunkt, at dansk kulturliv i 1800-tallet var forstenet. I ved nok, den periode, vi i dag kalder Guldalderen, med Grundtvig, Kierkegaard, H.C. Andersen osv. Brandes’ aristokratiske radikalisme genfinder vi stadig i hans parti i dag, der handler om geniets forrang for den gemene hob med deres latterlige tro og fædreland. Jo, De Radikales konsekvente hensynsløshed over for almindelige mennesker er ikke nogen ideologisk tilfældighed.

Den første radikale statsminister var Carl Theodor Zahle, der mest er kendt for at være den statsleder, der endegyldigt tabte Sydslesvig til Tyskland. Frem til Anden Verdenskrig fik De Radikale gennemtrumfet den usle nedrustning, der efterlod Danmark forsvarsløst over for nazityskland. Herpå fulgte den anden radikale statsminister, Erik Scavenius, hvis tyskvenlige politik rimeligvis gør ham til danmarkshistoriens største landsforræder. Den tredje og forhåbentlig sidste radikale statsminister var Hilmar Baunsgaard, hvis VKR-regering førte den mest venstreorienterede og derfor mest skadelige økonomiske politik af alle regeringer i danmarkshistorien. Siden har de radikale især gjort sig bemærket med modstanden mod Nato, hvor de ikke ikke mindst lagde grunden til Danmarks svigt over for vores allierede i 1980’ernes fodnotepolitik. For naturligvis ikke at glemme udlændingepolitikken, hvor De Radikales fatale svigt over for Danmark og danskerne gør, at både Socialdemokraterne og Venstre er tvunget til at holde dem ud i strakt arm.

I Danmark har vi dog ingen tradition for at lukke folk ude i kulden, uanset hvor moralsk problematisk deres fortid er. Hvis de tidligere stalinister i Enhedslisten kan blive stuerene, så kan De Radikale selvfølgelig også.

Men moralske svigt gør naturligvis noget ved folk. Det gør ondt på sjælen at tage fejl, og hvis man ikke reflekterer over sit eget svigt, skaber det rod i kompasset. Det er den eneste måde, vi kan forstå Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen på. ”Virkeligheden kalder, og vi vil ikke tie” kaldte de deres 24-timers happening mod sexisme. Begge fuldkommen bevidste om deres astronomiske hykleri. Når løgn, forstillelse og amoral hører til i kernen af ens politiske bevægelse, så mister den også evnen til at skelne mellem ret og vrang.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
07.05.21, 10:00
Vi har ret til at diskutere abort og fosterdrab, som det passer os. Det skal Mette Frederiksen ikke blande sig i. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.05.21, 22:20
Hvis regeringens lovforslag om nul asylansøgere i Danmark vedtages og gennemføres, kan det gøre den socialdemokratiske regering uovervindelig i de næste adskillige valg. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
06.05.21, 14:45
Det giver ganske enkelt ikke mening, det som foregår på Christiansborg. Læs mere
Af Annika Smith
06.05.21, 13:45
Hvornår forstår politikerne, at migræne også er deres hovedpine? Læs mere
Af Uffe Elbæk
06.05.21, 05:30
Der ruller en politisk tidsånd hen over det land, jeg har boet i hele mit liv, som jeg hverken forstår eller er enig i. Læs mere
Af Isabella Arendt
05.05.21, 16:11
Landbrugsforhandlingerne er igang. KD bidrager specifikt med at sikre en teknologineutral tilgang. Det har den praktisk fordel, at vi slipper for at skulle lovgive og ændre lovene efterhånden som dansk landbrug finder på nye idéer - og det er trods alt det klogeste for alle. Læs mere
Af Mikael Jalving
05.05.21, 15:10
Europæerne – og Socialdemokratiet – kan med fordel studere deres egen historie lidt mere. Læs mere
Af Henrik Dahl
05.05.21, 14:40
En litterat mener ikke, at vi kan synge "Den danske sang er en ung blond pige" – fordi forfatteren Kai Hoffmann ifølge ham var racist. Det er en opvisning i, hvor farlig "woke-ismen" er. Læs mere
Af Martin Ågerup
05.05.21, 12:06
Kravet om pladsbillet er meningsløs og håndhæves ikke. Drop det Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
05.05.21, 08:19
Floridas republikanere laver valgrestriktioner, der rammer egne vælgere. Læs mere