Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Da vi mistede noget af Danmark

Engang var Danmark også dansk syd for den nuværende sønderjyske grænse. I løbet få årtier blev det fortysket. Og forsvandt for altid for Danmark.

Jeg tilbragte min sommerferie i Sønderjylland. Og ja, jeg er så meget københavnersnude, at det ikke var planen. Vi skulle have været i Sydfrankrig, men det blev Syddanmark i stedet. Det regnede og blæste uafbrudt, så jeg har desværre ingen romantiske forestillinger om at holde ferien i Danmark fremover. Men vi fik noget andet med.

Vi brugte først og fremmest tiden på at lære om områdets historie. Jeg lærte mine drenge, at området engang var tysk, og vi fandt både H.P. Hanssens hus i Aabenraa og en række mindesmærker fra faldne danske soldater under Første Verdenskrig, der var tvunget i tysk tjeneste. Vi kom desværre aldrig til Tyskland og fik set ”Istedløven” og den landsdel, der engang var dansk.

For historien om Sønderjylland er ikke bare en historie om adskillelse og genforening. Det er almindeligt at give danske forhandlere skylden for 1864. Forventninger om, at Danmark kunne bevares som en helstat, var et håbløst forhandlingsmål. Det eneste meningsfulde, Danmark kunne have krævet (og fået), var en nationalstat. En grænse, der omtrent ville gå dér, hvor dansk kultur herskede.

Men som Henrik Gade Jensen skriver i sin (meget anbefalelsesværdige) biografi om Monrad, havde mange af de nationalliberale også et urealistisk billede af, hvor nationalstatens grænse skulle gå. Virkeligheden var nemlig den, at allerede i 1864 var Sydslesvig blevet fortysket. Det var gået hurtigt. På få årtier var store dansktalende områder gradvist blevet overtaget af en selvbevidst tysk kultur. De nationalliberales krav om et Danmark til Ejderen bliver af nutidens historiske bortdømt som håbløst anakronistisk.

Og det var det måske også. Men helt så enkelt er det alligevel ikke. Det var jo Danmark. Eller rettere: Det havde været Danmark. Indtil få årtier tidligere. Men var det ikke længere. Og eftertiden har hånet de nationalliberale for at hænge fast i en landsdel, der ikke længere var dansk. Det moralske grundlag for at afvise de nationaliberales krav til Danmark kalder for vi i dag for princippet om folkenes selvbestemmelse, der blev stadfæstet med Wilson-doktrinen fra 1917. Den geografiske ret til et territorium med et andet folk er der derimod ikke megen af. Det kan nok hjælpe som i tilfældet med Israel, men bemærk, at også det FN-erklærede Israel var områder med jødisk flertal.

Den historie rummer en vigtig lære. Hvis dele af Danmark ophører med at være dansk, vil der næppe være moralsk opbakning til at gøre det dansk igen. Den dag, Danmark ikke rummer et lille mindretal med en mellemøstlig baggrund, men et stort mindretal, kan vi ikke forvente, at Danmark vil blive ved med at være Danmark. Vi kan forvente, at det går som alle andre steder i verden. Mennesker vil samle sig i geografisk afgrænsede områder med nogle, der minder om dem selv. I dag har vi muslimske ghettoer. I England har de allerede muslimske bydele. Hvis udviklingen fortsætter, vil vi en dag få en opsplitning.

Mange vil utvivlsomt blive vrede over en udsigt til opsplitning. Men når først det er relevant at tale om opsplitningen, er den nok også det klogeste. Der vil utvivlsomt være sympati for, at områder, der engang var danske, bliver det igen. Men hvis det nu bebos af mennesker, der alle tilhører en anden kultur? Er det så stadig rimeligt at kræve området gjort dansk igen? Når man tænker på, hvordan historien har dømt de nationalliberales ”Danmark til Ejderen”, er det ikke svært at regne ud, hvad udfaldet til blive.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.