Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Målsætningen om at reducere CO₂ med 70 pct. er ren populisme

Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO₂-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven.

Det er svært at pege på en mere absurd debat end klimadebatten. At beskrive den som en erstatningsreligion med aflad, spiseregler, askese og dommedag kan ingen længere tillade sig at kalde en analyse. Det er jo så indlysende, at selv de børn, man har taget som politiske klimagidsler, vil kunne se det.

Almindelige regler for politisk debat og sandhed er sat ud af kraft, når det kommer til klimaet. For mange af grundpræmisserne er absurde og fordækte.

Lad os tage noget som banalt som målsætningen om at reducere med 70 pct., som Folketingets partier selvhøjtideligt er gået i gang med at forhandle om. Er det ikke dejligt, at de sådan går forrest og viser, hvordan man redder verden? Og når bare motiverne er i orden, gør det ikke noget, at man snyder lidt på vægten. Ingen grund til at gøre opmærksom på, at når vores fantastisk visionære politikere sætter sig ind til forhandlingsbordet, har de faktisk allerede leveret små 40 pct. af reduktionen. Inden de overhovedet er gået gang! Bare ved hjælp af lidt kreativ regneteknik. Vi har simpelthen valgt at regne med udgangspunkt i, hvordan verden så ud for 30 år siden. Så ser det pludselig ud, som om 70 pct. er en flottere og mere heroisk målsætning, end den egentlig er. Men det nærmer sig en klimatankeforbrydelse, så ingen grund til at spørge mere ind til dét. Lad os i stedet hæfte os ved ambitionen. Vi går forrest, og nu skal der ske noget. Vi skal have det godt i maven og identiteten.

Vi er ambitiøse. Og vi er fantastiske. Ned med CO2. Den skal ud. Ud af landet! Så får vi det meget bedre. Det med, at den skal ud, skal forstås ret bogstaveligt. For når man regner Danmarks udledning af CO2 ud, så spiller det faktisk en rolle, hvor den foregår henne. I ved, når vi har en slags arbejdsfordeling med Fjernøsten om, at de fremstiller alting, så betaler vi til gengæld for det. Vi slipper for alle de grimme fabrikker og den dårlige lugt.

Men når man beregner, hvor meget CO2 vi udleder, så er det naturligvis de danske forbrugeres udledning, der tæller, ikke sandt? Det er jo det eneste retfærdige. Altså, det kan vel umuligt være sådan, at bare fordi vi har flyttet den uhumske og storforurenende produktion ud af landet, så tæller det ikke længere med i vores CO2-regnskab? Det ville jo være absurd.

Absurd eller ej. Det er sådan, politikerne har defineret målsætningen. Hvis danskerne forbruger goder, der er produceret af storsvinende fabrikker i udlandet, tæller det ikke med i den danske udledning. Det gør naturligvis en afgørende forskel. I Storbritannien har to professorer beregnet, hvad udledningen vil være, hvis den blev opgjort som briternes aftryk på klimaet frem for den udledning, der sker inden for Storbritanniens grænser. Ligesom Danmark har briterne kunnet fremlægge en rigtig flot nedgang i CO2-udslippet siden 1990. Det reelle aftryk viste imidlertid, at briternes udledning var steget med små 10 pct.

Altså den officielle opgørelse viser et stort fald (ligesom i Danmark). Den reelle udledning er det modsatte.

Realiteten er, at vi i Danmark kan leve op til vores egen opsatte målsætning om at reducere med 70 pct. Men at vores virkelige aftryk er stigende. Sådan en effekt kan vi eksempelvis opnå ved at indføre en generel afgift på CO2. Hvis det sker, vil produktionen i vid udstrækning bare flytte til andre lande. Til steder, hvor de er helt ligeglade med førsteverdensproblemer, og hvor CO2-udledningen vil være langt større end herhjemme. Så vi kan lulle os ind i en løgn om, at vi gør noget godt, og få en dejlig følelse i maven. Men øge CO2-udledningen i verden. Og ligefrem give mindre udviklede lande incitamenter til at fortsætte uden forandringer.

Så husk det. Målsætningen om de 70 pct. er ren populisme. Den er en understregning af, at klimasagen stadigvæk af domineret af den religiøse impuls om at blive ren.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
14.08.20, 16:15
Trump udskifter topledelsen og skærer i midlerne til postvæsenet for at gøre det sværere for folks brevstemmer at tælle til præsidentvalget. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.08.20, 12:00
Noget tyder på, at domstolenes uafhængighed blev anfægtet af regeringen og Justitsministeriet under coronakrisen. Det er mere end bekymrende. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.08.20, 11:53
Politivolden kan blive det der fælder Europas sidste diktator Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.08.20, 11:05
Naturligvis skal aviserne bringe relevant statistik om Corona Læs mere
Af Utku H. Güzel
13.08.20, 18:37
Bare så længe, at Erdogan kan læse koranvers i Hagia Sophia, og kvinderne kan gå med tørklæde i offentlige og statslige institutioner. Læs mere
Af Søren Gade
13.08.20, 13:00
Det er tankeløst at samles flere hundrede til en begravelse eller til fest netop nu. Vi er alle nødt til at vise hensyn, så landet ikke skal lukkes ned igen – og det har indvandrermiljøerne svært ved at fatte. Og hvis ikke de forstår det, må vi sætte ind med tvang. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.08.20, 09:52
Valget af en sort kvinde som Demokraternes vicepræsidentkandidat var forudsigeligt. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
13.08.20, 06:32
Da chokket havde lagt sig efter sidste præsidentsvalg i USA og Trump var valgt, var der gang i den politiske debat i USA. Nu holder republikanere og demokrater sig hver for sig, naboer tør ikke længere tale sammen. Min egen nysgerrighed har også ændret sig, en udmattende træthed har desværre overtaget en sprudlende nysgerrighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.08.20, 19:44
Hvis der overhovedet skal gennemføres noget i festugeregi, så skal det være noget, som kommer de unge til gavn. De skal ikke se deres ungdom fare ubrugt forbi, mens parnasset fester. Læs mere
Af Isabella Arendt
12.08.20, 17:20
I denne uge starter mange børn i skole. Mange glæder sig og er helt utroligt klar. Blyanterne er spidset og madpakken fyldt med nærende mad og kærlighed hjemmefra. Der er bare også børn, som starter i skoler med ondt i maven - fordi de ikke er klar. Det burde aldrig være sådan. Læs mere