Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Man kan godt være en idiot, selvom man sidder i kørestol

Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ.

Vi ved jo ikke reelt, hvad der skete. Men den kørestolssiddende radikale politiker Kristian Hegaard erklærede forleden sin rystelse over, at en sekretær fra Dansk Folkeparti havde bedt ham om at tage hensyn. Ja, har man hørt mage. Tage hensyn.

Sagen handler helt kort om, at den lift, som Kristian Hegaard bruger på Christiansborg, også bliver brugt som almindelig trappe. Men hvis ikke Hegaard trykker på en knap efter brug, skal alle andre vente på, at liften bliver omdannet til trappe. Sekretæren fra DF havde henvendt sig til Kristian Hegaard på dennes kontor og opfordret ham til at trykke på knappen efter brug af liften.

Sådan noget gør man ikke ustraffet. I Hegaards verden er den slags opfordringer det samme som et møgfald. En anfægtelse af hans person. Hans ret til særhensyn. Hans identitet som handicappet. En dyb krænkelse, som kræver både afreaktion i medierne og en officiel klage. Sådan behandler man ikke en mand i kørestol.

Men sådan så sekretæren, Cristian Frei, ham ikke. Nej, helt modsat faktisk. Frei har nemlig arbejdet som handicapmedhjælper og ser derfor den radikale kørestolsbruger i et mere nuanceret og respektfuldt lys. Nemlig ikke alene som en handicappet politiker, men først og fremmest som et menneske. Et menneske med gode og dårlige sider. Som man kan forvente tager hensyn til andre. Ligesom enhver anden.

Kort sagt har vi en konflikt mellem Kristian Hegaards gruppeidentitet som handicappet, over for Christian Freis behandling af ham som et frit og ansvarligt individ.

Den konflikt kender vi desværre alt for godt. For tiden strømmer diversitetspolitikker fra de angelsaksiske lande ind i landet. Vi skal gøre noget særligt for den gruppe. Den her gruppe skal nyde særlig anerkendelse. Vi skal passe på ikke at støde dem her osv. osv.

Men hvad er det helt præcist, vi kan lære af USA?

Er det at være mere tolerante? Lære at behandle folk med samme respekt uanset baggrund? Det er indlysende absurd. Enhver kan jo konstatere, at Danmark eksempelvis er et meget bedre land at være homoseksuel i. Ja, og det på trods af, at vi ikke har politikker om affirmative action. Danmark er et af de mest tolerante lande i verden. Danskerne er et af de mest tolerante folkefærd. Og tolerancen i Danmark er i øvrigt stigende.

I Danmark er vi nemlig gode til at respektere mennesker for dem, de er. Det hænger delvist sammen med vores protestantiske insisteren på, at alle mennesker er lige. Og delvist med en usædvanlig høj grad af tillid. Selvom du er meget rig, skal du stadig opføre dig ordentligt. Og du har ingen ret til at springe over i køen. Og det samme gælder i øvrigt, hvis du er fattig. Eller sidder i kørestol.

Vi tager udgangspunkt i det enkelte menneske. Dets autonomi og værdighed. Alle skal opføre sig ordentligt. Alle har krav på ordentlig opførsel fra os andre.

En meget klogere tilgang end at smide folk i kasser og tilpasse forventninger og krav til hvilken gruppe de nu tilhører.

Så tak til Kristian Hegaard for at udstille, hvad ægte tolerance og værdighed går ud på.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
07.04.20, 10:22
Jeg er dødtræt af de partier, som mener, kunstnerne skal have bedre vilkår end alle andre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
07.04.20, 07:57
Det er godt for folkesundheden, at statsministeren har fokus på hygiejnen. Men utroligt, at det skal være nødvendigt at lære os at være renlige. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.04.20, 23:30
Markedsøkonomien er – med alle sine mangler – den eneste form for økonomi, der kan bringe velstand og derfor også mere fred og fordragelighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
06.04.20, 22:22
Men vi må gerne stille spørgsmål ved, om alle grupper i samfundet er tænkt ind i genåbningsstrategien. Selvfølgelig må vi det i et demokrati. Grønlændere i Danmark er ikke tænkt ind. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.04.20, 12:54
Partiet ønsker statsstøtte til aktionærer. Og viser dermed sit sande ansigt - og hvem, de mener, der skal slippe for at være med til at betale for krisen. Læs mere
Af Isabella Arendt
06.04.20, 10:35
KD vil gøre op med den helt grundlæggende fejl i systemet, at alle arbejdsløse bliver betragtet som lønmodtagere og dermed afhængige af, at andre giver dem et job. Vi har brug for et system, hvor man først og fremmest ses som et ansvarligt menneske, der selv kan skabe sin indtægt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
06.04.20, 02:00
Klimakrisen er den absolut største og mest katastrofale udfordring, som menneskeheden nogensinde har stået over for. Men efter coronaen ved vi nu, at vi kan løse den. Det kræver blot, at vi vil. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.04.20, 20:29
Kriser har sine ofre - og vi er ikke forpligtet til at holde hånden under dem, der alligevel ikke ville klare sig. Eller rigmændene. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.04.20, 18:44
Lad os vinke til dem, i stedet for at gå en stor bue udenom: Corona rammer alle, men særligt udfordrende er det at være udsat og uforstående overfor forandringer langt væk hjemmefra. Læs mere