Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Michelin-mad er ligesom moderne kunst: Dekadent og ligegyldigt

Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd

Hvis man lavede en konkurrence om at fejre den bedste børnehave, ville den nok ikke blive det store tilløbsstykke. Ej heller den bedste benzintank eller dækfabrikant. Og i mange år var de fleste også tordnende ligeglade med kåringer af gode restauranter.

Vi lever tydeligvis i skøre tider. For begge de store borgerlige aviser har hele mandagen plastret deres forsider til med nyheder om mad. Berlingske havde en liveblog. JP gik i gult breaking news. Alene fordi en gammel dækfabrikant har udgivet et nyt katalog med anbefalinger til steder, man kan få noget at spise.

Lad os få noget på det rene. Mad er ikke kunst. Det er bestemt klogt og givtigt at spise sundt og smagfuldt. Ligesom et måltid mad kan rumme stor nydelse. I sjældne tilfælde kan mad være en let og fornøjelig indgang til at lære om andre kulturer eller folkeslag. Mad rummer derimod ikke en åndfuld oplevelse. Mad gør os ikke mere til mere reflekterede mennesker. Mad lærer os ikke noget om livet. Den er bare mad.

Og skulle man være i tvivl om det, kan man spørge sig selv, hvilken værdi velsmagende mad ville have, hvis man skulle indtage den alene. Jeg har selv engang spist på Sydøstasiens angiveligt bedste restaurant. Alene. Ikke ligefrem nogen stor oplevelse. Det eneste jeg husker var den bog, jeg læste undervejs.

Mange vil utvivlsomt forbinde måltider med gode livgivende oplevelser. Og det er sandt. Mad udgør en glimrende ramme for menneskeligt samvær. Men det er altså ikke maden, der er kernen. Det er socialiteten. De andre mennesker.

Hvorfor ophøjer vi så maden til noget særligt? Madanmelder og forfatter Martin Kongstad har beskrevet det så glimrende i bogen Han danser på sin søns grav. Maden er kulturklassens måde at hæve sig over pøblen. Hvor kulturklassen engang stræbte efter indsigt i litteratur, kunst og samfund har maden i dag taget over. Det er en nemmere og mere behagelig måde at manifestere sit kulturelle mereværd på. Og i mange år var besøg på smarte restauranter tilstrækkeligt eksklusivt til at demarkere den dannede kulturelite fra de bøvede masser.

Kongstads bog udkom for otte år siden og var en sylespids udlevering af dekadencen og hykleriet. Ikke desto mindre griber den kollektive oralfase mere og mere om sig. Nu har pøblen også taget street food, chiafrø, og havtorn til sig, og som klassemarkør er der ikke længere meget at hente for de kulinarisk-identitære. Det er som med avantgarde-kunsten. Når kongehuset andægtigt klapper og møbel-Carina som kulturminister udtaler, at kunst skam skal provokere, sker det en menneskealder efter at den venstreorienterede kulturklasse udstak retningen. Som borgerligheden har gjort de seneste 50 år (mindst), sjosker den bare i det allerede nedtrådte, røde spor. I håb om at få lidt af den progressive identitets glans. Derfor er mad breaking news. Man skulle tro, at borgerligheden, og resten af samfundet, kunne finde andre, mere givende forbilleder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
09.04.20, 17:00
Der vil komme til at ske store ændringer i vores dagligdag, vores arbejdsliv, kontakten med andre mennesker, vores trang til at forbruge m.m. Læs mere
Af Signe Munk
09.04.20, 15:30
Coronakrisen er en glimrende mulighed for at give den grønne omstilling vind i sejlene - ved at kickstarte samfundet med grønne investeringer, når krisen er ovre. Læs mere
Af Nauja Lynge
08.04.20, 22:28
Der skete mange fejl fra danskernes side i deres iver efter at komme til Grønland og vide bedre – uden at ret mange vidste ret meget. Læs mere
Af Henrik Højlund
08.04.20, 20:36
Påskens budskab er muligheden for at leve, selv om vi dør. Det er svært at tro på - men på den anden side: Hvorfor ikke? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
07.04.20, 10:22
Jeg er dødtræt af de partier, som mener, kunstnerne skal have bedre vilkår end alle andre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
07.04.20, 07:57
Det er godt for folkesundheden, at statsministeren har fokus på hygiejnen. Men utroligt, at det skal være nødvendigt at lære os at være renlige. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.04.20, 23:30
Markedsøkonomien er – med alle sine mangler – den eneste form for økonomi, der kan bringe velstand og derfor også mere fred og fordragelighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
06.04.20, 22:22
Men vi må gerne stille spørgsmål ved, om alle grupper i samfundet er tænkt ind i genåbningsstrategien. Selvfølgelig må vi det i et demokrati. Grønlændere i Danmark er ikke tænkt ind. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
06.04.20, 12:54
Partiet ønsker statsstøtte til aktionærer. Og viser dermed sit sande ansigt - og hvem, de mener, der skal slippe for at være med til at betale for krisen. Læs mere