Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Facebooks censur er klam

Eneste løsning mod Facebooks egenrådige fremfærd er lovgivning. Gøre det strafbart at forskelsbehandle politiske holdninger.

Det er muligvis ikke noget medie, der er vigtigere for Danmark end Facebook. Som debatplatform har den en enestående betydning for den politiske samtale. Alle har mulighed for at kommunikere direkte med politikere. Enhver, der er i stand til at til at skrive noget klogt, når meget hurtigt ud til et stort publikum. Det er fantastisk. Intet mindre.

Så meget desto ondere bliver det, når facebook udelukker mennesker fra debatten. Det foregår på mange måder. Nogen bliver skyggeforvist, hvilket vil sige, at deres opslag stort set holder op med at blive vist for andre. Det er en særligt klam form for censur, hvor vedkommende udelukkes fra debatten uden nødvendigvis at være klar over det. Mere almindeligt er vist den helt regulære censur. Facebook lukker simpelthen folks konto eller giver dem karantæne. Stort set altid uden et ordentligt grundlag.

Det skete eksempelvis for en hel række personer i forbindelse med Tommy Robinsons modtagelse af Trykkefrihedsselskabets ytringsfrihedspris. Heldigvis reagererede flere af de traditionelle medier på censuren og kort tid efter var både den tidligere og nuværende formands profil genoprettet. De to har det til fælles at begge optrådte med navns nævnelse i en række avisartikler om sagen. Det offentlige pres på facebook var med andre ord den eneste grund til, at de fik deres talerør tilbage. De mindre kendte medlemmer af Trykkefrihedsselskabet er derimod stadigvæk lukket ude. Ligesom at folketingsmedlemmer eller chefredaktører ustraffet har gjort sig skyldige i samme brøde som mindre kendte mennesker er blevet bortvist for. Med andre ord er der hverken systematik eller retfærdighed i facebooks censur. Der er kun følgagtighed.

Derfor bør danske politikere også være klar både med fordømmelse og ikke mindst lovgivning. For selvom det er en amerikansk koncern, kan vi sagtens gribe politisk ind. Tyskland har allerede straffet facebook for ikke at censurere nok. Her faldt hammeren for ikke at fjerne voldsopfordringer og hatespeech tilstrækkelig hurtigt. At man kan straffe en virksomhed for ikke at gøre noget ved et nonsensbegreb som hatespeech siger i øvrigt en hel del om de rige muligheder, der er for at lovgive sig ud af problemet.

Så hvad kan vi gøre? Vi kan naturligvis straffe forskelsbehandlingen. Princippet bør være enkelt. Hvis man stiller en offentlig platform til rådighed til et alment formål, må den netop bruges til dette. Diskriminerende censur af lovlige politiske ytringer, bør vi ulovliggøres og straffe med bøde. Faktisk skulle man mene, at facebook allerede i dag gør sig skyldig i ulovlig diskrimination og bør kunne retsforfølges. Det kræver næppe mere end en enkelt henvendelse fra myndighederne, før de trækker følehornene til sig. Og vi kan beholde vores frie debat.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Folketingets partier har givet samtykke til, at dansk fregat indgår i fransk hangarskibsgruppe, selvom franske interesser ikke flugter med de danske. Det kræver, at Danmark justerer sin arktiske politik. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere