Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Borgerlig kulturpolitik har været ynkelig i 100 år – det er tid til at glemme armslængden og få snavsede fingre

Vi skal ikke finde os i, at public service er lig med blød venstreorienteret indoktrinering

Vi kan lære meget af Radio24syvs historie. Den lille radiokanal har bevist, at det er muligt at bryde DRs monopol på at lave radio, der ikke er hjernedød. Med nerve og med livskraft beviste kanalen, at det er muligt at lave radio, som det rent faktisk er værd at lytte til. Succesen er så massiv, at den synligt har smittet af på P1, der er gået fra kun at levere kedelig venstreorienteret pseudooplysning til fra tid til anden at sende noget, der er værd at lytte til.

Så vi har lært, at det er muligt at levere et statsstøttet alternativ til DR. Og endda få højere kvalitet. Det er ikke nogen lille erkendelse. I mange år har TV 2 ellers været det reelt eksisterende tragiske eksempel på alternativet til DR. Et fladt og fordummende koncept med plat livsstils-tv og overivrige nyhedsprogrammer, hvor værten spankulerer rundt i studiet med unaturligt spredte ben. Nu ved vi, at det er andre muligheder end fordummelse.

Desværre var Radio24syv i det store og hele ikke noget opgør med den venstreorienterede slagside. Af frygt for at blive lukket af socialdemokraterne leverede kanalen helt systematisk venstreorienterede koncepter, mens de borgerlige åndehuller mest var henlagt til sommerferieafløsningen. Kravet om holdningsbårne værter førte afgjort til mere pluralisme, men når programmerne er tydeligt varedeklarerede blev den systematiske venstreorientede bias bare endnu mere synlig end den lyserøde dyne, der ligger over Danmarks Radio som helhed.

Sådan må vi også forstå den socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensens velsignelse af, at DR i stigende grad konkurrerer direkte med aviserne. Det var ellers lykkedes den borgerlige regering at begrænse DRs virke som netavis, men det fik socialdemokraterne lavet om. De havde aldrig held med hverken Aktuelt eller Det Fri Aktuelt, og nu prøver man så med www.dr.dk. Herfra kan man så udsende bandbuller mod Orbans udemokratiske styring af medierne.

I sidste uge lærte vi også noget andet. Man kan ikke overlade udvælgelsen af kulturinstitutioner til bureaukrater. ’Radio Loud’ burde være afvist alene ved navnet. Det er nok ikke muligt at skrive afvisningen af naragtige ungdomsklicheer ind i et udbudsmaterielle, og hvis vi borgerlige nogensinde skal gøres os forhåbninger om et mere alsidigt udvalg af kulturinstitutioner, er det tid til anderledes håndfast styring.

Sådan her kan det gøres:

DR har brug for en effektiv rundbarbering gerne kombineret med en masse udflytning. Den skal være så gennemgribende, at en socialdemokratisk kulturmininister ikke kan rulle besparelserne tilbage, som de fuldkommen skamløst har satset på. Formålet er at få den røde mastodont til at fylde mindre og give plads til de frie medier. Og med en halvering af DR har vi allerede finansieringen på plads svarende til 100 Radio24syv-kanaler. Det bliver en fest!

Og så er det tid til at kræve pluralisme. Vi skal ikke finde os i, at public service er lig med blød venstreorienteret indoktrinering. Hvornår helvede blev det en naturlighed, at medierne var de rødes legeplads? Hvad med, at DR afspejlede danskernes holdninger som helhed? Som minimum må det være et krav til værterne. Ud med den klistrede, foregøglede objektivitet og ind med med varedeklareret og ærlig diversitet.

Armslængde er en vittighed. Hvilke kanaler, der skal udbydes, skal ikke afgøres af pseudoneutrale bureaukrater. Folketinget skal til at have snavsede fingre i kulturpolitikken. Hvordan sikrer man modige institutioner, der ikke skal frygte politisk motiveret lukning? Man giver dem en stor pose penge i rigtig mange år.

Og sælg TV 2. Med undtagelse af News vil Danmark kun blive et bedre land, hvis kanalen holdt op med at sende. Helt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Isabella Arendt
04.07.20, 15:03
I et års tid nu har vi alle ventet på, hvad de borgerlige partier mon stiller op med sig selv. Vi har brug for en fælles borgerlig vision. Ikke som krisehåndtering eller valgflæsk, men som en reel vision for, hvor Danmark skal bevæge sig hen om ikke bare fire år, men 40 år. Læs mere
Af Mikael Jalving
04.07.20, 14:00
Hvis Grønland bliver selvstændigt, vil selvstændigheden vare ca. 15 minutter og en ny kolonisering begynde. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
03.07.20, 15:00
Den står på ferie i Danmark, og på vej rundt i landet er der stor rigdom at hente i kirkernes kalkmalerier, for de fortæller også en historie om det moderne menneske. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.07.20, 10:14
Det nytter ikke at give danskerne skylden for de mange fordomme mod grønlændere, som lever i bedste velgående og forhindrer grønlændere i Danmark i at kunne hvile i deres identitet. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.07.20, 14:14
Er det tilladt at maskere forbrydernes etnicitet for befolkningen? Læs mere
Af Martin Ågerup
02.07.20, 08:47
Der er forskel på at være pragmatisk (en nødvendighed i politik) og at være principløs. Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.07.20, 19:05
Vores forbrug og vækstfokuseret levevis har tydeligvis en negativ effekt på klimaet. Læs mere