Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Råddenskaben stikker dybere end Lars Løkke

Venstres partiorganisation er præcis lige så ligeglad med Danmark, som deres magtbegærlige formand er.

Det er en udbredt misforståelse, at politikere brænder for noget. Nogle gør måske. Men de, der har reel magt, interesserer sig hovedsageligt for sig selv. Det gælder selvfølgelig særligt i magtpartier som Venstre. I løbet af de seneste par uger skulle det gerne være blevet klart for selv den mest blåøjede intellektuelle avisanalytiker, at en mand som Lars Løkke er et purt magtmenneske. Graden af grådig fastholdelse af magten er vulgær. Det handler ikke om Danmark. Det handler ikke engang om Venstre. Det handler kun om Lars. Kun. Alene. Intet andet. Og lad os se positivt på det. Sjældent har vi set bedre anskuelighedsundervisning i, hvad toppolitik reelt handler om. Det skal vi huske at minde alle naivisterne om de næste mange år.

Kunne det være anderledes? Ja, det kunne det måske, men i så fald kræver det noget helt andet end blot nye politikere. Når Venstres partiorganisation i disse dage er vågnet op fra efterlønstilværelsen, er det værd at bemærke, hvad motivationen er. Det er nemlig heller ikke Danmark. Det er dem selv. Som de er flest, er de nemlig ret kapable politiske analytikere, og de ved, at Løkke er en taber. Han bliver aldrig statsminister igen. Det er helt og aldeles udelukket. I Venstres partiorganisation vil man ikke være på taberholdet. Resten rager dem en høstblomst.

At den tomme magtlogik hersker i Venstre, fik vi til overmåde demonstreret, dengang Anders Fogh var statsminister. Han var en katastrofe for Danmark. Og han var i særdeleshed en katastrofe for det borgerlig-liberale Danmark. Det kan enhver konstatere ved at se på den førte politik, som jeg ikke vil trætte nogen med her. Hvad var baglandets reaktion? ”Fogh er genial! Anders er fantastisk! Anders Fogh er bare go’.” Det var niveauet. Jeg var selv med i organisationen dengang. Fogh kunne sige hvad som helst. Han kunne hælde alt, hvad partiet har stået for, ned ad brættet. Folk klappede bare.

Et sørgeligt lavpunkt var dengang, da et par dissidenter forsøgte sig med de såkaldt 10 liberale teser. De var liberalisme af en slags, hvor SF sagtens kunne være med. Alligevel blev de hver og én forkastet af en noget nær absolut majoritet på landsmødet. Man ville jo så nødig gøre noget, der ikke stemte overens med den kliniske vælgermaksimeringstaktik, som Fogh havde forkyndt. Man ville ikke gøre noget, der handlede om politisk indhold. Om Danmark og danskerne.

Nej, det vigtige var at være på vinderholdet. Rende rundt på landsmødet og endelig være sammen med de smarte børn i skolegården. Den slags betød langt mere end fædrelandets ve og vel.

Den kultur er også Lars Løkkes kultur. Har han ikke gjort, hvad baglandet vil have? Han har leveret stemmemæssig fremgang. Var det ikke det eneste, det handlede om? Det er nogenlunde sådan, han lige nu forsøger at tale sin hovedbestyrelse til rette. Og de vil svare, at det ikke er nok. Vi ligner ikke vindere længere. Det vil vi gerne gøre igen. Og det er det eneste, der betyder noget. Det kan ham den unge Ellemann-Jensen levere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
18.09.19, 16:04
Jeg skal åbenbart hjem og kigge på min angiveligt undertrykte hustru én gang til Læs mere
Af Rune Lund
18.09.19, 12:39
- En stor sejr, at Radius ikke endte i hænderne på grådige kapitalfonde. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere