Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Råddenskaben stikker dybere end Lars Løkke

Venstres partiorganisation er præcis lige så ligeglad med Danmark, som deres magtbegærlige formand er.

Det er en udbredt misforståelse, at politikere brænder for noget. Nogle gør måske. Men de, der har reel magt, interesserer sig hovedsageligt for sig selv. Det gælder selvfølgelig særligt i magtpartier som Venstre. I løbet af de seneste par uger skulle det gerne være blevet klart for selv den mest blåøjede intellektuelle avisanalytiker, at en mand som Lars Løkke er et purt magtmenneske. Graden af grådig fastholdelse af magten er vulgær. Det handler ikke om Danmark. Det handler ikke engang om Venstre. Det handler kun om Lars. Kun. Alene. Intet andet. Og lad os se positivt på det. Sjældent har vi set bedre anskuelighedsundervisning i, hvad toppolitik reelt handler om. Det skal vi huske at minde alle naivisterne om de næste mange år.

Kunne det være anderledes? Ja, det kunne det måske, men i så fald kræver det noget helt andet end blot nye politikere. Når Venstres partiorganisation i disse dage er vågnet op fra efterlønstilværelsen, er det værd at bemærke, hvad motivationen er. Det er nemlig heller ikke Danmark. Det er dem selv. Som de er flest, er de nemlig ret kapable politiske analytikere, og de ved, at Løkke er en taber. Han bliver aldrig statsminister igen. Det er helt og aldeles udelukket. I Venstres partiorganisation vil man ikke være på taberholdet. Resten rager dem en høstblomst.

At den tomme magtlogik hersker i Venstre, fik vi til overmåde demonstreret, dengang Anders Fogh var statsminister. Han var en katastrofe for Danmark. Og han var i særdeleshed en katastrofe for det borgerlig-liberale Danmark. Det kan enhver konstatere ved at se på den førte politik, som jeg ikke vil trætte nogen med her. Hvad var baglandets reaktion? ”Fogh er genial! Anders er fantastisk! Anders Fogh er bare go’.” Det var niveauet. Jeg var selv med i organisationen dengang. Fogh kunne sige hvad som helst. Han kunne hælde alt, hvad partiet har stået for, ned ad brættet. Folk klappede bare.

Et sørgeligt lavpunkt var dengang, da et par dissidenter forsøgte sig med de såkaldt 10 liberale teser. De var liberalisme af en slags, hvor SF sagtens kunne være med. Alligevel blev de hver og én forkastet af en noget nær absolut majoritet på landsmødet. Man ville jo så nødig gøre noget, der ikke stemte overens med den kliniske vælgermaksimeringstaktik, som Fogh havde forkyndt. Man ville ikke gøre noget, der handlede om politisk indhold. Om Danmark og danskerne.

Nej, det vigtige var at være på vinderholdet. Rende rundt på landsmødet og endelig være sammen med de smarte børn i skolegården. Den slags betød langt mere end fædrelandets ve og vel.

Den kultur er også Lars Løkkes kultur. Har han ikke gjort, hvad baglandet vil have? Han har leveret stemmemæssig fremgang. Var det ikke det eneste, det handlede om? Det er nogenlunde sådan, han lige nu forsøger at tale sin hovedbestyrelse til rette. Og de vil svare, at det ikke er nok. Vi ligner ikke vindere længere. Det vil vi gerne gøre igen. Og det er det eneste, der betyder noget. Det kan ham den unge Ellemann-Jensen levere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
28.02.20, 14:11
Visionerne døde med Jens Kramer Mikkelsens farvel til politik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 13:40
Den nuværende regering kom til magten ved at strø om sig med tomme løfter; åbningstalens moraliseren er gjort grusomt til skamme af virkeligheden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 08:31
TV-medierne spreder bevidst uberettiget frygt om Coronavirus. De to landsdækkende kanaler spiller på vores bekymring. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.02.20, 07:36
Vi diskrimineres og udsættes for fordomme og skal som minimum høres omkring rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.02.20, 16:30
Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne. Læs mere
Af Signe Munk
27.02.20, 14:30
Vi er for dårligt forberedte på det, der har ramt os lige nu – og som vil ramme os oftere. Vi skal have en samlet plan for, hvad vi gør ved de klimaforandringer, der truer med at drukne os. Læs mere
Af Rune Lund
27.02.20, 13:08
Flere multinationale selskaber har igen ikke betalt en eneste krone i skat Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
26.02.20, 21:58
Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.02.20, 21:51
En finsk politiker er genstand for politiundersøgelse, fordi hun går imod (LGBT)strømmen. Et varsel for Danmark? Læs mere