Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvor langt er du kommet i at forstå problemet med multikulturen?

Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse.

Vi er alle blevet klogere! For to årtier siden havde nærmest ingen forstået problemet med multikulturen, men i dag ved alle godt, at et eller andet er ravruskende galt, som påskens terror nok en gang minder os om. Multikultur er imidlertid et problem, der ikke passer ind i de gængse forklaringsmodeller, og ikke mindst derfor er det stadig svært for mange at tale præcist om problemet.

Ingen tvivl om, at konsensus har bevæget sig voldsomt. Fra forskellige udgangspunkter er langt de fleste gået et par trin op ad erkendelsens stige. Jeg ser fire afgørende trin på stigen:

Engang var multikulturalisme en ideologi, som blev taget dybt alvorligt. Af de mange forskellige varianter af ideologien er det bærende idéen om, at mangfoldighed i sig selv er et gode. Det er noget med, at man skal måle et samfunds kvalitet på diversiteten af restauranterne i hovedstaden. Og at vi bare skal åbne grænserne for flygtningene og ”labbe deres kultur i os”. Det er heldigvis et synspunkt, man i dag kun kan latterliggøre, ligesom ordet kulturberigere i de sidste 5-10 år kun er brugt som morbidt skældsord. Multikulturalisme som ideologi er stendød.

Dogmatisk liberalisme er en noget mere vedholdende ideologi, og den har inficeret de fleste danske partier i større eller mindre grad. Det er idéen om, at vi alle er bærere af identiske rettigheder og skal underlægges samme grundlæggende love på tværs af tid og sted. Med denne ideologis briller er det moderne samfund bygget på liberale rettigheder defineret i grundloven, mennerettighedskonventioner, EU, FN etc. Frigjort fra enhver praktisk overvejelse om, hvad et samfund er, har den dogmatiske liberalisme bildt sine følgere ind, at friheden består, så længe vi insisterer på de liberale institutioner. Her er ingen kultur, ånd eller tradition, men alene den rettroende liberales frihedsdogmer, hvis eneste relation til virkeligheden er juridiske paragraffer. Vi kan trygt og enfoldigt ignorere enhver overvejelse om, hvad mennesker tænker, for det eneste, der tæller i dette verdensbillede, er rettigheder.

Den liberale dogmatisme krakelerer i stor stil i disse år. Stort set alle yderligtgående liberalister, jeg kender fra mine yngre dage, har erkendt det naive og uholdbare i deres ideologi. De har opdaget, at værdier og tankesæt er helt afgørende for landets velbefindende. Problemet med indvandring er altså ikke alene økonomiske udgifter og kriminalitet (som kun de mest gakkede typer fornægter), men også hvad der er i hovederne på de nytilkomne.

Derfor er de nået frem til den korrekte, men overfladiske erkendelse, at forudsætningen for et liberalt demokrati er, at også indvandrerne overvejende har liberale og demokratiske værdier. I det lys skal man eksempelvis se Naser Khaders gamle initiativ, Demokratiske Muslimer, og sådan noget som Venstres kanon over danske værdier. Venstre værdikanon handler alene om liberaldemokratiske værdier såsom ytringsfrihed, religionsfrihed og ligestilling, som bestemt er vigtige, men slet ikke tilstrækkelige for et velfungerende samfund. Liberale værdier er først og fremmest udtryk for, at de liberale dogmatikere har erkendt utilstrækkeligheden i deres ideologi, men uden tilstrækkelig intellektuel integritet til at opgive den. Så de beholder ideologien, men forudsætter skabelsen af et nyt menneske, der på tværs af kulturer hylder og bindes sammen af (vestlige) liberale værdier. Ligesom kommunismen krævede skabelsen af et nyt menneske, er liberalismen endt i samme farlige ideologiske blindgyde.

Heldigvis forstår flere og flere, at det er idéen om det multikulturelle samfund, der er gal. Et velfungerende samfund kræver en udstrakt grad af kulturel homogenitet. Det er ikke et par få ekstremister, der ødelægger det for flertallet, men selve idéen om at basere et samfund på mange kulturer, der er fejlagtig. Danske værdier er ikke bedre end andre værdier (det er de selvfølgelig tit, men også jævnligt det modsatte), men i Danmark bygger vi vores tillid, frihed og sammenhængskraft på, at vi deler værdier. Ensheden er værdifuld i sig selv. Den er fundamentet for vores liberale værdier. Og uden ensheden går friheden og tolerancen lige så stille i opløsning. Er man i tvivl om påstanden, kan man tage et blik på stort set hvilken som helt konflikt i verden lige nu. Konflikter mellem forskellige etniske grupper er stort set det eneste, vi ser. Eller man kunne se på verdenskrigene, hvor multikulturelle imperier gik i opløsning, og freden først indtraf, efter at Europa stod tilbage med nogenlunde velkonsoliderede nationalstater. Mens konflikten i vidt omfang fortsatte, hvor forskellene bestod. Det kræver en liberal-ideologisk indoktrinering ikke at se virkeligheden, som den er.

Heldigvis bliver flere og flere klogere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
22.09.19, 06:32
Det er kun de venstreorienterede og de liberale, som drømmer om mere mangfoldighed, frihed og flere penge. Læs mere
Af Ane Liebing Grøngaard
21.09.19, 10:16
Jeg håber, alvoren efterhånden er sunket så meget ind, at vi må kalde en spade for en spade og sige højt, at vi er bange for fremtiden. Også selvom vi ødelægger den gode stemning. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.19, 23:19
Monopolvirksomheden er en del af den nye totalitære orden. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.19, 14:59
Den gode nyhed er, at det kan forhindres med to byggesten. Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
20.09.19, 14:16
I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden. Læs mere
Af Anna Thygesen
20.09.19, 11:00
Det er stadig jungleloven, der hersker i 3F – selv om de påstår noget andet. Og med deres arrogante attitude ender fagforeningen på Arbejdermuseet. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.09.19, 10:51
Og det ændres ikke nævneværdigt med indgrebet den 19. september. Læs mere
Af Camilla Burgwald
20.09.19, 10:10
Forestil dig, at lade dine indre dramaer udspille sig med nationen som publikum. Mens du forsøger at lede landet. Jeg har selv været i politik og ved af erfaring, at der kan være meget mere på spil end rene politiske målsætninger.  Læs mere
Af Signe Munk
19.09.19, 17:32
Vi skal turde tage livtag med alkoholkulturen for de unge og for hinanden. Læs mere
Af Casper Hedegaard
19.09.19, 10:18
Mette Frederiksen burde lytte til flertallet og hæve priserne på tobak markant. Læs mere