Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

80'ernes borgerlighed var åndløs, teknokratisk og svag

Det er lige dele skægt og sørgeligt, når medlemmer af den selvdøde borgerlighed forsøger at tegne åndløs økonomisme som noget smukt.

På Berlingske har den altid holdningsvolatile Søren Pind lanceret en jagt på sin ungdoms ideologi. Med vanlig højstemthed taler han om idealerne fra 1989 (en slet skjult reference til Den Franske Revolution), som er frihed, globalisering, fri bevægelighed, demokrati og kapitalisme. Noget mystisk bliver denne 80er-liberalisme gjort til ”den smukke borgerlighed”.


Og sørme om ikke også avisen har taget sagen op på lederplads, hvor chefredaktør Mette Østergaard har skrevet om Poul Schlüters ’smukke borgerlighed.’ Det er noget med, at dagens nationalkonservative borgerlighed har mistet både den socialliberale og socialkonservative fløj og har brug for pragmatisme og midtersøgning.


Man kan sagtens finde noget pænt at sige om Schlüters borgerlighed, men smuk er en sælsom betegnelse. Schlüter stod først og fremmest for den økonomiske genopretning efter katastrofeårene med Anker Jørgensen. Han fik gjort noget så usexet som betalingsbalancen til et afgørende valgtema og rettede den offentlige økonomi op med suspendering af dyrtidsregulering, lavere rentefradrag og fastkurspolitik. Rå teknokrati og neoliberalismens gennembrud i Danmark. Det var absolut nødvendigt, men alt andet end smukt, og i øvrigt eksploderede arbejdsløsheden.


Schlüter cementerede borgerligheden som uideologisk, teknokratisk, åndløs og tom. I partikonservative kredse er det almindeligt at tale om en hjerneflugt fra partiet, der groft sagt blev efterladt med Lene Espersen, Brian Mikkelsen og Henriette Kjær.


Det er bestemt rigtigt, at man kan opfatte Schlüter som en del af den neoliberale bevægelse med fri bevægelighed, globalisering, kapitalisme - altså ”den smukke borgerlighed,” som Søren Pind uden skyggen af ironi har kaldt det. Der er indlysende meget godt ved neoliberalismen, men den er alt andet end smuk. Den mangler moral, kultur, indhold, ånd og mening. Det er en borgerlighed reduceret til forbrugsmuligheder og frie valg. Frihed til frihed er frihed til tomhed.


Når borgerligheden i dag er svag og kuet er det netop, fordi den i så mange årtier har været præget af tom borgerlighed som Schlüters. Det er en borgerlighed uden et nævneværdigt moralsk kompas, som derfor humper efter enhver kulturradikal dagsorden. Kunst, der skal provokere. Familier skal splittes ad i frigørelsens navn. Sammenhængskraft opløst i jagten på en multikulturel utopi. Og afgivelse af national suverænitet til ære for flæskepriserne.


Det siger ikke så lidt, at Søren Pinds seneste anstændighedsindpakkede angreb på regeringens udlændingepolitik alene handlede om meromkostninger til au pair-ordningen. Nu skal livstidspampere og velhavere til at betale for danskundervisning til deres asiatiske tyende. Det er en sørgerlig borgerlighed, der hidser sig op over den slags.


I sin jagt på den ’smukke borgerlighed’ spørger Søren Pind, om den moderne borgerlighed kan tilbyde en erstatning for den tomhed, vi føler i begyndelsen af det 21. århundrede. Komik på højt på plan! Men også tragisk, for det er netop den meningsforladte liberalisme, der har drænet borgerligheden for dens substans. Dens egentlige skønhed.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
18.09.19, 16:04
Jeg skal åbenbart hjem og kigge på min angiveligt undertrykte hustru én gang til Læs mere
Af Rune Lund
18.09.19, 12:39
- En stor sejr, at Radius ikke endte i hænderne på grådige kapitalfonde. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere