Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

80'ernes borgerlighed var åndløs, teknokratisk og svag

Det er lige dele skægt og sørgeligt, når medlemmer af den selvdøde borgerlighed forsøger at tegne åndløs økonomisme som noget smukt.

På Berlingske har den altid holdningsvolatile Søren Pind lanceret en jagt på sin ungdoms ideologi. Med vanlig højstemthed taler han om idealerne fra 1989 (en slet skjult reference til Den Franske Revolution), som er frihed, globalisering, fri bevægelighed, demokrati og kapitalisme. Noget mystisk bliver denne 80er-liberalisme gjort til ”den smukke borgerlighed”.


Og sørme om ikke også avisen har taget sagen op på lederplads, hvor chefredaktør Mette Østergaard har skrevet om Poul Schlüters ’smukke borgerlighed.’ Det er noget med, at dagens nationalkonservative borgerlighed har mistet både den socialliberale og socialkonservative fløj og har brug for pragmatisme og midtersøgning.


Man kan sagtens finde noget pænt at sige om Schlüters borgerlighed, men smuk er en sælsom betegnelse. Schlüter stod først og fremmest for den økonomiske genopretning efter katastrofeårene med Anker Jørgensen. Han fik gjort noget så usexet som betalingsbalancen til et afgørende valgtema og rettede den offentlige økonomi op med suspendering af dyrtidsregulering, lavere rentefradrag og fastkurspolitik. Rå teknokrati og neoliberalismens gennembrud i Danmark. Det var absolut nødvendigt, men alt andet end smukt, og i øvrigt eksploderede arbejdsløsheden.


Schlüter cementerede borgerligheden som uideologisk, teknokratisk, åndløs og tom. I partikonservative kredse er det almindeligt at tale om en hjerneflugt fra partiet, der groft sagt blev efterladt med Lene Espersen, Brian Mikkelsen og Henriette Kjær.


Det er bestemt rigtigt, at man kan opfatte Schlüter som en del af den neoliberale bevægelse med fri bevægelighed, globalisering, kapitalisme - altså ”den smukke borgerlighed,” som Søren Pind uden skyggen af ironi har kaldt det. Der er indlysende meget godt ved neoliberalismen, men den er alt andet end smuk. Den mangler moral, kultur, indhold, ånd og mening. Det er en borgerlighed reduceret til forbrugsmuligheder og frie valg. Frihed til frihed er frihed til tomhed.


Når borgerligheden i dag er svag og kuet er det netop, fordi den i så mange årtier har været præget af tom borgerlighed som Schlüters. Det er en borgerlighed uden et nævneværdigt moralsk kompas, som derfor humper efter enhver kulturradikal dagsorden. Kunst, der skal provokere. Familier skal splittes ad i frigørelsens navn. Sammenhængskraft opløst i jagten på en multikulturel utopi. Og afgivelse af national suverænitet til ære for flæskepriserne.


Det siger ikke så lidt, at Søren Pinds seneste anstændighedsindpakkede angreb på regeringens udlændingepolitik alene handlede om meromkostninger til au pair-ordningen. Nu skal livstidspampere og velhavere til at betale for danskundervisning til deres asiatiske tyende. Det er en sørgerlig borgerlighed, der hidser sig op over den slags.


I sin jagt på den ’smukke borgerlighed’ spørger Søren Pind, om den moderne borgerlighed kan tilbyde en erstatning for den tomhed, vi føler i begyndelsen af det 21. århundrede. Komik på højt på plan! Men også tragisk, for det er netop den meningsforladte liberalisme, der har drænet borgerligheden for dens substans. Dens egentlige skønhed.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
28.02.20, 14:11
Visionerne døde med Jens Kramer Mikkelsens farvel til politik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 13:40
Den nuværende regering kom til magten ved at strø om sig med tomme løfter; åbningstalens moraliseren er gjort grusomt til skamme af virkeligheden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 08:31
TV-medierne spreder bevidst uberettiget frygt om Coronavirus. De to landsdækkende kanaler spiller på vores bekymring. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.02.20, 07:36
Vi diskrimineres og udsættes for fordomme og skal som minimum høres omkring rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.02.20, 16:30
Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne. Læs mere
Af Signe Munk
27.02.20, 14:30
Vi er for dårligt forberedte på det, der har ramt os lige nu – og som vil ramme os oftere. Vi skal have en samlet plan for, hvad vi gør ved de klimaforandringer, der truer med at drukne os. Læs mere
Af Rune Lund
27.02.20, 13:08
Flere multinationale selskaber har igen ikke betalt en eneste krone i skat Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
26.02.20, 21:58
Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.02.20, 21:51
En finsk politiker er genstand for politiundersøgelse, fordi hun går imod (LGBT)strømmen. Et varsel for Danmark? Læs mere