Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nu lyver arbejdsgiverne (og en JP-blogger) igen om den billige arbejdskraft

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er Kasakhstan rigere end Danmark

Det er mange år siden, nogen seriøst hævdede, at flygtninge gjorde noget godt for vores økonomi. Men når det kommer til den billige arbejdskraft, skal vi tilsyneladende stadig finde os i den systematiske misinformation. Senest har Dansk Arbejdsgiverforening lavet en ”analyse,” der viser, at (billig) østeuropæisk arbejdskraft gør Danmark mere velstående. Helt præcist med 42 milliarder, og hvis ikke man vidste noget om nationaløkonomi, kunne man let tage den slags propaganda alvorligt. Ja, såsom min bloggerkollega og ultraføderalist, Jens-Kristian Lütken, der benytter pseudoanalysen til at slå et slag for endnu mere udvidelse af den katastrofale europæiske union. Det er jo velsagtens Tyrkiet, der skal med denne gang. Hvor bliver det dog godt.

Og synes man, at det er lige lovlig strengt, hård tone og bla bla at anklage Dansk Arbejdsgiverforening for propaganda, så spørg dem, om de virkelige mener, at Kasakhstan, Rumænien og Bangladesh er mere velstående end Danmark. For det er den direkte konklusion, hvis man følger deres besynderlige analyses logik. Her er forklaringen:

Det er ikke, fordi jeg benægter, at Danmarks bnp er blevet 42 milliarder højere som følge af den billige arbejdskraft (selv om beregningsmetoden faktisk er en vittighed). At der sker en forøgelse af bnp, når vi importerer flere mennesker til landet, er faktisk selvindlysende. Hvis vi eksempelvis importerede 400.000 somaliere, der alle sammen arbejdede for billige servicevirksomheder til en skodløn på 9.000 kr. om måneden, ville det på fantastisk vis øge bnp lige så meget som den østeuropæiske arbejdskraft. Der er dog næppe mange, der kan se fidusen i det.

For det er voldsomt vildledende at bruge et lands bnp som velstandsmål uden at tage højde for, hvor mange mennesker, det drejer sig om. Danmark har ikke noget imponerende højt samlet bnp, fordi vi er et meget lille land. Men vores bnp per. indbygger hører til verdenseliten, og det er selvfølgelig også sådan, ædruelige analytikere normalt sammenligner landes velstandsniveau. Det interessante er, hvor meget hver borger har til sig selv. Kasakhstan er ikke mere velstående end Danmark, blot fordi de har et højere samlet bnp. Vel?

Så hvad har den østeuropæiske indvandring gjort ved vores velstand? Den har gjort os en lille smule fattigere. Altså ud fra den gængse og kanoniserede måde, nationaløkonomer opgør et lands velstandsniveau på. Hvis vi skal have højere velstand som følge af indvandring, har vi brug for arbejdskraft, der er kvalificeret og mere produktiv end den gennemsnitlige dansker. Sådan en indvandring får vi også fra Østeuropa, ligesom vi får den fra mange andre steder i verden. Den Europæiske Union har desværre lavet særregler for medlemslandene, så der er helt åbent for lavt kvalificeret indvandring.

Men selvfølgelig kan man anfægte det gængse velstandsmål. Hvis man eksempelvis er helt ligeglad med uligheden i Danmark, så er der straks mere ræson i Somalia-modellen ovenfor. Sådan har de færreste det dog nok.

PS: Rune Lund har også skrevet en propaganda-blog om en anden fuldstændig løgnagtig analyse. Som jeg skrev forleden, er den økonomiske debat fyldt med ligegyldig teknokrati.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
18.09.19, 16:04
Jeg skal åbenbart hjem og kigge på min angiveligt undertrykte hustru én gang til Læs mere
Af Rune Lund
18.09.19, 12:39
- En stor sejr, at Radius ikke endte i hænderne på grådige kapitalfonde. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere