Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nu lyver arbejdsgiverne (og en JP-blogger) igen om den billige arbejdskraft

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er Kasakhstan rigere end Danmark

Det er mange år siden, nogen seriøst hævdede, at flygtninge gjorde noget godt for vores økonomi. Men når det kommer til den billige arbejdskraft, skal vi tilsyneladende stadig finde os i den systematiske misinformation. Senest har Dansk Arbejdsgiverforening lavet en ”analyse,” der viser, at (billig) østeuropæisk arbejdskraft gør Danmark mere velstående. Helt præcist med 42 milliarder, og hvis ikke man vidste noget om nationaløkonomi, kunne man let tage den slags propaganda alvorligt. Ja, såsom min bloggerkollega og ultraføderalist, Jens-Kristian Lütken, der benytter pseudoanalysen til at slå et slag for endnu mere udvidelse af den katastrofale europæiske union. Det er jo velsagtens Tyrkiet, der skal med denne gang. Hvor bliver det dog godt.

Og synes man, at det er lige lovlig strengt, hård tone og bla bla at anklage Dansk Arbejdsgiverforening for propaganda, så spørg dem, om de virkelige mener, at Kasakhstan, Rumænien og Bangladesh er mere velstående end Danmark. For det er den direkte konklusion, hvis man følger deres besynderlige analyses logik. Her er forklaringen:

Det er ikke, fordi jeg benægter, at Danmarks bnp er blevet 42 milliarder højere som følge af den billige arbejdskraft (selv om beregningsmetoden faktisk er en vittighed). At der sker en forøgelse af bnp, når vi importerer flere mennesker til landet, er faktisk selvindlysende. Hvis vi eksempelvis importerede 400.000 somaliere, der alle sammen arbejdede for billige servicevirksomheder til en skodløn på 9.000 kr. om måneden, ville det på fantastisk vis øge bnp lige så meget som den østeuropæiske arbejdskraft. Der er dog næppe mange, der kan se fidusen i det.

For det er voldsomt vildledende at bruge et lands bnp som velstandsmål uden at tage højde for, hvor mange mennesker, det drejer sig om. Danmark har ikke noget imponerende højt samlet bnp, fordi vi er et meget lille land. Men vores bnp per. indbygger hører til verdenseliten, og det er selvfølgelig også sådan, ædruelige analytikere normalt sammenligner landes velstandsniveau. Det interessante er, hvor meget hver borger har til sig selv. Kasakhstan er ikke mere velstående end Danmark, blot fordi de har et højere samlet bnp. Vel?

Så hvad har den østeuropæiske indvandring gjort ved vores velstand? Den har gjort os en lille smule fattigere. Altså ud fra den gængse og kanoniserede måde, nationaløkonomer opgør et lands velstandsniveau på. Hvis vi skal have højere velstand som følge af indvandring, har vi brug for arbejdskraft, der er kvalificeret og mere produktiv end den gennemsnitlige dansker. Sådan en indvandring får vi også fra Østeuropa, ligesom vi får den fra mange andre steder i verden. Den Europæiske Union har desværre lavet særregler for medlemslandene, så der er helt åbent for lavt kvalificeret indvandring.

Men selvfølgelig kan man anfægte det gængse velstandsmål. Hvis man eksempelvis er helt ligeglad med uligheden i Danmark, så er der straks mere ræson i Somalia-modellen ovenfor. Sådan har de færreste det dog nok.

PS: Rune Lund har også skrevet en propaganda-blog om en anden fuldstændig løgnagtig analyse. Som jeg skrev forleden, er den økonomiske debat fyldt med ligegyldig teknokrati.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
28.02.20, 14:11
Visionerne døde med Jens Kramer Mikkelsens farvel til politik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 13:40
Den nuværende regering kom til magten ved at strø om sig med tomme løfter; åbningstalens moraliseren er gjort grusomt til skamme af virkeligheden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 08:31
TV-medierne spreder bevidst uberettiget frygt om Coronavirus. De to landsdækkende kanaler spiller på vores bekymring. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.02.20, 07:36
Vi diskrimineres og udsættes for fordomme og skal som minimum høres omkring rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.02.20, 16:30
Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne. Læs mere
Af Signe Munk
27.02.20, 14:30
Vi er for dårligt forberedte på det, der har ramt os lige nu – og som vil ramme os oftere. Vi skal have en samlet plan for, hvad vi gør ved de klimaforandringer, der truer med at drukne os. Læs mere
Af Rune Lund
27.02.20, 13:08
Flere multinationale selskaber har igen ikke betalt en eneste krone i skat Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
26.02.20, 21:58
Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.02.20, 21:51
En finsk politiker er genstand for politiundersøgelse, fordi hun går imod (LGBT)strømmen. Et varsel for Danmark? Læs mere